Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
02:43
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Май » 09

Ця унікальна по своїй історичній суті  публікація до цього часу не траплялася мені на очі. Вивчаючи  тему підпільної діяльності  в м. Олександрія в роки фашистської окупації 1941-1943 років, ще років 20-30 тому чув з розповідей бабусі моєї дружини, що в місті діяла  якась жінка-лікар, котра не боялася фашистів, рятувала від смерті  і відправки до Німеччини, на так звані «заробітки», олександрійську молодь… У той час дізнатися більше не було змоги, бо наші підпільники про це нічого не знали, або не були зв`язані з діяльністю цієї підіпльної  групи.З усього нижче написаного жінка-підпільниця  М.К.Прасалова-Зарова діяла  в концтаборі... У документальних свідченнях про цю підпільну групу ніде не згадується жодним словом.  Можливо, це нова сторінка&n ... Читать дальше »

Просмотров: 2300 | Добавил: wernega | Дата: 09.05.2015 | Комментарии (0)

Здається, що ніколи в пам`яті народній не забудуться  жахи  і смерть  1941-1945 років, коли  фашистська орда виявила бажання стати володарем світу. Європа швидко стала на коліна, попереду СРСР - Україна.  Тяжкі роки окупації, насильство, смерть,  знущання…. Це таку цивілізацію  пропонували фашисти.

Олександрія була окупована   6-го  серпня 1941-го року.  На Базарній площі  (нині пл. Леніна) з хлібом-сіллю на вишиваному рушнику  фашистів зустрічала громадськість міста Олександрії на чолі з Чечелем, Сквирею, Линником, Шевченком, Дячуком та Чубом. Це колишні противники більшовицької влади, які у свій час були розкуркулені, позбавлені своїх статків… Мій співрозмовник, знаюча багато з історії Олександрії, С.О.Замікула.

- Фашисти зайняли Олександрію вдень 6-го серпня 1941-го року. Зі спекою і ... Читать дальше »

Просмотров: 3170 | Добавил: wernega | Дата: 09.05.2015 | Комментарии (0)

Шановні жителі Кіровоградщини! Дорогі ветерани!

Прийміть найщиріші вітання з Днем Перемоги т над нацизмом у Другій світовій війні. Мільйони українців  70 років тому своєю хоробрістю  і героїзмом, відвагою захищали рідну землю.

 Дорогою ціною далася та перемога: за кроки війни в Україні загинув кожен шостий громадянин. Але наш народ у своїй єдності здобув перемогу.   Адже ми відстоювали своє право на мирне, вільне життя. АН жаль,  і сьогодні зі зброєю в руках маємо боронити свою державу. Але  українці сильний, свободолюбивий, європейський народ. Таким був, є  і залишиться.

 Дякую  вам, дорогі наші ветерани-визволителі, за звільнення нашої Батьківщини від найстрашнішого режиму в світі, за ... Читать дальше »

Просмотров: 1632 | Добавил: wernega | Дата: 09.05.2015 | Комментарии (0)

8 травня за ініціативи президента ФК «Олександрія» Сергія Кузьменка вже вкотре було проведено зустріч з ветеранами Другої  світової війни, котрі не шкодуючи свого життя внесли значний вклад в загальну перемогу над нацизмом – найзлішим ворогом  минулого століття.

Як і годиться дбайливим господарям до затишної зали «Спорт-тайму» були запрошені учасник бойових дій, незмінний капітан колишнього «Шахтаря»  50-х років минулого століття М.П.Горовецький, учасник бойових дій І.П.Дубницький – палкий прихильник ФК «Олександрія»,  Г.Ф.Нікітенко –  партизан, воїн, інвалід, який в свої 90 років самостійно рухається на одній нозі, Л.М.Томіліна – олександрійка, визволитель Олександрії. Ф.Ф.Бережний, який  штурмував Берлін та ін.  Запросили  на урочистості  і сьогоднішніх  воїнів &nda ... Читать дальше »

Просмотров: 1420 | Добавил: wernega | Дата: 09.05.2015 | Комментарии (0)