Поздравляем Вас Гость
Суббота
04.05.2024
13:49
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Сентябрь » 20 » Врятувати Березівку для майбутніх поколінь
12:03
Врятувати Березівку для майбутніх поколінь

Ще 2009 року  Олександрійський міськвиконком  розробив проект реконструкції  р. Березівка  (відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного  режиму та санітарного стан у в м. Олександрія). Але через відсутність коштів,  якими було передбачено не лише очищення русла р. Березівки, а й її  благоустрій з зонами відпочинку (з мармуровою набережною, освітленням, з човновими станціями...).  Звісно, що такі масштабні проекти реалізувати  в сучасних умовах практично неможливо...  Та  життя  вимагає елементарного: приведення річки до санітарного рівня, що є місцем антисанітарії  в центрі міста. Нині активно ведуться  роботи по очищенню русла Березівки.

-Які роботи будуть виконані, аби Березівка стала ще одним місцем відпочинку городян ми і запитали в  начальника міжрайонного управління  водного господарства  Василя Людвіговича  Вольфа.

- Ще в 2015 році Олександрійська міськрада вкотре порушила питання стосовно очищення русла р. Березівка. Міський голова С.К.Цапюк та УЖКГ звернулися до нас, як до профільної організації, відносно  відновлення русла річки. Наші спеціалісти та ТОВ «Кіровоградпроект»  розробили проектно-кошторисну документацію на суму 1 млн. 489 тис. грн., що пройшла експертизу. Облдержадміністрація  визначила головного замовника – відділ капітального будівництва КОДА. У цьому проекті  взяла  дольову участь і міська влада Олександрії. 1-го  серпня було підписано відповідну угоду про виконання робіт. 10-го отримали кошти та розпочали гідрологічні роботи по очищенню річки в центрі міста.Кошти надійшли з обласного екологічного фонду.

- Який стан Березівки. Чи стане вона зоною відпочинку?
- Як такої річки Березівка не існує. Через не розумне використання річки, коли люди перетворили її в сміттєзвалище, коли  русло річки десятиліттями засмічувалося побутовими відходами з приватних домоволодінь, що межують з річкою. Чого тільки не доводиться піднімати з дна:  дохлі собаки, коти,  бите  скло,  пляшки, дерева.  Що далі ми побачимо, окли буде працювати драглайн, мені важко уявити.  Замуленість русла згубна.  Після очищення будуть збудовані  захисні габіонні конструкції  з пологим спуском до води (в основі використовується металева решітка для міцності), що не лише техніко-гідрологічно зміцнять берег річки, але ще й будуть прикрасою, бо будуть викладені з природного каменю.  

Почали з вирубки дерев, що здебільшого лежали у воді- перекривали русло річки. Це було зроблено з технологічним  міркувань подальшої роботи для підготовки майданчика для роботи драглайна, що буде поглиблювати та розширювати русло річки. Згідно кошторису поглиблення річки відбудеться на глибину до 1, 5 метри і 962  метри завдовжки.  Ми  дещо приблизимося до якогось певного природного стану річки,а ле вподальшому  ще слід зробити багато роботи, щоб річка стала повнодою і зарибненою. З цією метою далі вище по руслу Березівки буде ще додатково розчищено та поглиблено 162 м річки в  найвужчій його частині (район  вул. Студентська). Максимально розширити річку не має змоги - поряд прилеглі будинки приватного сектору, що знаходяться за кілька метрів  від річки, що заважають заїзду техніки. Законодавчо закріплено, що будувати  капітальні споруди ближче, ніж на 25 м від  водоймищ  суворо забороняється.      
Є план повного відновлення Березівки. У цьому  питанні обласна  влада сприяє. Щоб річка стала повноводною з чистою водою, слід відновити первинне джерело з якого бере свій початок р. Березівка, що  знаходиться за кілька кілометрів вверх по течії.1, 5 метри – це достатній рівень для відновлення русла Березівки.

Всі річки. життя людини починається з води - джерела. Хочу звернутися до всіх олександрійців, якщо десь є  замулені або слабо діючі джерела, звертайтеся до нашого управління. Ми їх відновимо, бо це наше здоров`я, це наша здорова екологія природного середовища. У минулому  році  ми відновили та облаштували джерело в м-ні Жовтневий, що сьогодні є місцем втамування спраги, а й місцем  відпочинку. На жаль, прикро, що відновлене джерело в районі  Войнівського водосховища сьогодні  варварським відношенням людей стало місцем смітника. Двічі на рік нам приходиться приводити до ладу  його територію. 
 - У планах губернатора С.А.Кузьменка є і відновлення русла річки Інгулець. Область винайшла два  кошики фінансування відновлення як Березівки так і  Інгульця. Що можете сказати з цього приводу ?  
- Обласним управлінням водного господарства  виготовлено проектно-кошторисну документацію на 12 км  відновлення  річки Інгулець.  Це район Мартоіванівки,  Ізмайлівки  та Нового  Стародубу.  Це пов`язано з забором води криворізькими  підприємствами металургії, що використовують воду для своїх потреб.  У цьому році планується очистити, поглибити та окультурити русло Інгульця по обидва боки  від пішохідного містка на відстань  150 м у районі міського пляжу. Викоаннян цих робіт стане  проривом у відновленні наших річок за останні десятиліття.
-Термін виконання робіт?
- Від міської влади співпрацюємо з начальником УЖКГ Г.Г.Лоцманом. Від області – курирує хід робіт заступник губернатора А.О.Коломійцев. Колектив у нас  професійний – золоті руки. У роботах приймають  участь відділ експлуатації та технічний відділ на чолі  головним інженером М.Ф.Полюховичем та начальником ремонтно-екплуатаційної дільниці С.В.Свинаренком. Задіяно 7 одиниць важкої техніки ( бульдозер, екскаватор, драйглан, трактори та вантажні автомобілі) та 10 робітників.   У нас великий досвід подібних робіт. Це і відновлення русла р.Омельничок завдовжки в 1, 7 км, у Павлиші, де потічок у кілька метрів розширили до 8 м. Це і будівництво зони відпочинку в с. Олександрівка,  Щасливій.  Це гідрологічні  роботи в с. Костянтинівка, Березівка, Протопопівка.  По мірі надходження коштів  усі роботи будуть виконані якісно і надійно. До цього часу нарікань за нашу роботу не було.

А ще керівник В.Вольф порадив по закінченні робіт, до зими виїхати в плавні ( район річкового терміналу, м.Світловодськ) за кувшинками, щоб наступного року Березівка біло-рожевим квітом радувала та милувала око олександрійців. 

Свій коментар  стосовно очистки русла р. Березівки ми почули і від начальника УЖКГ Г.Г.Лоцмана, який відзначив, що питання організації зони відпочинку сьогодні не стоїть, головне - очистити, поглибити та відновити русло Березівки та р.Інгулець в районі міського пляжу. 

На  нижньому фото: будівництво габіонних конструкцій.

  І.Мельник   

Просмотров: 1156 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]