Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
03:53
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Декабрь » 14 » Що буде з екстреною медичною допомогою?
00:02
Що буде з екстреною медичною допомогою?

 Це питання сьогодні на слуху в олександрійців. Кажуть, що вона буде розформована, інші – відбудуться певні зміни. Зі слів  в.о.завідувача  Олександрійської підстанції №5 Ольги Михайлівни Кочерги ( лікарем швидкої допомоги працює з 1977 р.).

-Чи буде розформовано невідкладну медичну допомогу? 
- Ще в 2012 р. вступив у дію ЗУ «Про екстрену медичну допомогу» за яким ми втратили статус юрособи,  та лише з 2016 р. стали Олександрійською підстанцією  №5 в області (3 – в Кропивницькому, 1 – Знам`янка) -  «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області». Один головний  лікар на всю область – Ярошенко Олександр Іванович.  За подальшим реформуванням МОЗ пропонує перевести  обслуговування хронічних хворих на лікарні – на лікарів первинної сімейної  медичної практики (дільничних  лікарів). Поки це лише розмови.
-Змінилася лише назва, а умови праці, ефективність надання допомоги?
-Матеріально стали більш забезпеченими. Працює 6 бригад екстреної допомоги ( лікарі, фельдшери, водії). Усього 97 працівників, 15 – лікарів (при потребі 28),  35- фельдшерів, 24 – водія та 12- санітарок. Є наявність  лікарняних  посад ( лікарі працюють на 1, 5  ставки, бо зарплатні малі). Забезпечені  3-ма новими санавтомобілями ( крім реанімобіля), що відповідають держстандарту.  Достатнє забезпечення  медикаментами ( в тому числі і зарубіжними, щоб вчасно зняти гіпертонічний криз, гострий інфаркт міокарда, аритмію та вивести з шокового стану … ). Вчасно надана перша медична допомагає зберегти життя людини.
- Як швидко медична  допомога в змозі надати допомогу хворому?  
 - Виконуємо 76-78 викликів за добу (влітку показники зменшуються до 62-66), а сьогодні вони знову збільшуються. Багато фальшивих викликів (п’яні бешкетують). Від дітей виклики не приймаємо, якщо це не жарт - передають трубку телефону хворому. За 10 хв. автомобіль швидкої допомоги повинен прибути до хворого (1 хв. - запис диспетчера прізвища, адреси, як краще під`їхати до хворого, ще 1 хв. – виїзд за межі підстанції. Бригади завжди знаходяться в стадії очікування.
Люди часто в критичних ситуаціях невірно надають адресу?  
Такі випадки бувають. Викликають, називаючи вулицю, номер будинку. Виїздимо, а там ніхто не викликав. Починаємо з`ясовувати,  виясняється, що телефонували з Нової Праги... Треба чітко вказувати населений пункт, вулицю, номер будинку, прізвище, щоб допомога була вчасною. Діє 2 пари виклику. Якщо викликаєте швидку і чуєте від диспетчера «зачекайте, будь ласка хвилинку», якщо це не пов`язано з терміновою необхідністю (при інсульті, інфаркті чи гострій смерті)  - це означає, що він записує попередній виклик і за хвилину вислухає вас.
-Які ваші дії  в випадках смерті людини?
- Виїздимо в громадські місця (на вулиці, в адміністративні будівлі і т.д.), коли людина знаходиться в стадії клінічної смерті (2-3 хв. максимум до 5 хв. ефективність повернення до життя). Протягом наступних 30 хв. боремося за її життя: проводимо серцево-легеневу реанімацію (підключаємо дефибрилятор) до появи достатніх ознак життя, або констатуємо біологічну смерть. Чекаємо приїзд поліції. КП «Ритуал» забирає померлого і відправляє до моргу.    
-Ваші побажання тим, хто користується вашими послугами?
-Треба з юних літ бережно відноситися до свого здоров`я. Займатися фізичним спортом, трудотерапією, побільше ходити, а не користуватися автомобілями. Малорухливий спосіб життя, поганий стан екології,  відсутність  якісних продуктів харчування, нервові стреси, вживання алкоголю,  паління – це з часом приведе до того, що така категорія людей рано чи пізно викликатиме швидку допомогу.

ФОТОРЯД

 І.Мельник    

 

Просмотров: 1017 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]