Поздравляем Вас Гость
Понедельник
06.05.2024
04:23
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Август » 4 » Коли у влади відсутні важелі впливу, або якби усі податкові важелі були на місці
21:37
Коли у влади відсутні важелі впливу, або якби усі податкові важелі були на місці

Доходи від справляння акцизу сьогодні – це реальне наповнення міського бюджету, який спроможний робити великий об’єм робіт по покращенню соціальної інфраструктури м. Олександрія, що реалізується шляхом ремонту під’їздів, комунікацій і до ремонту доріг, тротуарів та дворових територій. Це право надано державою - доходи від справляння акцизу залишаються в міській казні.

Тому міська влада, спираючись на детальний аналіз динаміки та структури роздрібного товарообороту за статистичними даними за 2010-2014 рр., змогла чітко прорахувати розмір акцизного податку, що повинен складати не менше 19-20 млн. грн. за 2015-й рік.

І це незважаючи, що з початку 2015-го року фіскальні органи пропонували всього 5 млн. грн. надходжень в міську казну від сплати акцизу. Управління економіки міськради розрахувало інші показники – більш реальні 14 млн. грн. акцизу на рік. Такі показники і були затверджені в міському бюджеті. Відпрацювавши 6 місяців, при коригуванні бюджету, була внесена нова скоригована сума акцизу, яка повинна дати планові надходження від сплати акцизу вже 16 млн. грн. на кінець року. Звісно, що від таких додаткових надходжень до міської казни можна успішно розвивати соціальну інфраструктуру міста, що потребує  значного оновлення.

І це не межа. У місті працює потужна продовольчо-торгова мережа супермаркетів,  та кілька автозаправних станцій, які належать потужним суб’єктам господарювання. Правда,  головні контори цих суб’єктів знаходяться в Києві, Львові, Дніпропетровську, Кременчуці. Невиписане законодавство (можливо, децентралізація приведе у відповідність:  на якій території діє підприємство туди і всі фіскальні відрахування здійснюються,- авт.) дозволяє звітувати за місцем головного офісу, а не за територією базування. Безумовно, давно виник сумнів, а чи прозоро і сповна сплачується акциз за місцем роботи підприємств?

Проконтролювати правдивість роздрібного товарообігу на місці неможливо, бо вся інформація з продажу спочатку йде на головне управління, що знаходиться поза межами Олександрії. Чи достовірно чесно сплачується акцизу в даному, окремо взятому, випадку?

Річ у тому, що акцизні  відрахування в касових чеках не відображаються: замість алкоголю показують крупу чи борошно, або (це зустрічається на АЗС) – взагалі не видають чек. Більше того, існує певна інформація, що деякі керівники автозаправних  станцій таким чином стимулюють своїх касирів матеріальною вигодою, щоб ті якомога менше видавали чеків. Доходить до абсурду: на одній АЗС відразу, до заправки видають чек, а на інших – доводиться чекати, чек видається після заправки. Наскільки все психологічно продумано - людина спішить, і як завжди, не буде чекати. Різні хитрощі придумують, аби приховати реальну кількість проданого (мимо касового апарату, - авт.).  Кажуть, що коли видають чека з затримкою  включають "лівий касовий апарат". Але ж у цих касовиХ чеках відсутня строчка по сплаті акцизу. НЕВЖЕ НІХТО, КОМУ ПОТРІБНО  ЦЕ ЗНАТИ, НЕ БАЧИТЬ.  Касові апарати не зв’язані по прямій звітності із фіскальною службою. Хоча процедура прямої звітності – перекодування  касового апаратуу фіскальній службі виконується за якихось 30 хв.  Виходить, що не підконтрольність одних монополістів дає їм можливість збагачуватися за рахунок олександрійців тоді, коли місцеві підприємці добросовісно сплачують акциз у повній мірі та змушені зводити кінці-з-кінцями, щоб не збанкротувати. Одним словом – «вимивають» обігові кошти з малих міст.  

 Тому сьогодні великі міста мають такі бюджети, котрі дозволяють ремонтувати, будувати, прикрашати свої міста різноманітними новими принадами, що малим містам залишається лише тільки мріяти.

За роки такого «царювання» велика кількість олександрійських підприємців малого бізнесу за попередні роки збанкротували. Понад 900 фізичних осіб підприємців припинило свою діяльність. Шкала падіння підприємництва, починаючи з кінця 2008 року постійно йде у бік зменшення.

Олександрія втратила робочі місця, відрахування, бо супермаркети та відомі торгові мережі наскільки «мудрі», що набирають на роботу персонал на 2 місяці з випробувальним  терміном некваліфікованих конкурсантів-продавців (які фактично і не знають свої права, - авт.), не оформляючи на цей період трудові відносини з найманою працею. Такі продавці - конкурсанти відпрацювали 2 місяці, їм подякували і набирають нових. Таким чином, йде робочий процес. Податки не сплачуються, зарплатню  виплачують в неповній мірі - добре якщо мінімальна. І це продовжується роками. Люди йдуть на все, альтернативи немає іншої з працевлаштуванням.

Усе  разом, коли великі торгові мережі маючи 7 млн. грн. товарообігу на місяць продовжують сплачувати акцизний податок у сумі не більше 7 тис. грн. А за підрахунками такі торгові точки  повинні відраховувати не менше 100 тис. грн. щомісячно, можна зробити висновки щодо чесності сплати акцизного податку. Тим більше, що горілчані та тютюнові вироби,  а влітку і пиво, завжди користувалися і будуть користуватися належним попитом у покупців.               

Виходить невтішна картина:

а). усі крупні АЗС, які реалізують паливо на території міста  -  з інших міст та областей;

б). оперативним шляхом по травню 2015 р. було розраховано акциз по одній із АЗС  повинно було сплачено акцизу на рівні 345-350 тис. грн. за місяць, а було фактично сплачено лише 139 тис. грн.

в). ситуація по інших АЗС не краща – усі вони показують роздрібний товарооборот та сплачують акцизний податок на рівні 40-45% від фактичного (від 100%).      

І на кінець, хотілося б наголосити на наступному: обсяги пасажироперевезень та вантажоперевезень автомобільним транспортом не зменшувалися з початку року в порівнянні з минулим роком, а навпаки, зросли на 3-5%, а на АЗС по їх показниках  акциз у травні знизився.

Нагадаємо читачам, що 60% від усього акцизного збору  – це питома вага саме АЗС в загальному наповненні  акцизу до міської казни.    

1.На сьогодні про обсяги фактичного роздрібного товарообороту та  відповідно сплаченого акцизу по супермаркетах, які усі з інших міст та областей, дізнатися не можливо.

2. Мережа одного із  відомих оптових магазинів має потужність, яка повністю відповідає потужності мережі магазинів АТБ, але  чомусь  сплачує акцизу в 6-7 разів менше.

Оголошений мораторій на перевірки фіскальними  органами підприємницької діяльності  до 2016 року  включно – це  крок до олігархічного збагачення багатих і повного знищення малого та середнього бізнесу. 

Не треба бути великим економістом, щоб не побачити головного – плати чесно всі податки, якщо ми оголосили себе патріотами, гідними нової України, якщо ми доносимо з високих і малих трибун заклики до чесності і  порядності в веденні бізнесу, і тоді Європа прийде до нас сама. 

І.Мельник

Просмотров: 1541 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]