Поздравляем Вас Гость
Понедельник
06.05.2024
02:55
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Август » 4 » Коли на всьому хочуть мати зиск, забуваючи про здоров`я людини
21:02
Коли на всьому хочуть мати зиск, забуваючи про здоров`я людини

Чому торговельники грубо порушують правила торгівлі  хлібобулочними виробами?

Вартість хлібобулочних виробів. Ця тема не нова, вона час від часу турбує споживачів - покупців. Чому один і той же сорт хліба в різних магазинах різниться в ціні? З цим покупці стикаються майже щоденно. В більшості своїй, відвідавши з десяток  магазинів, дізнався, що роздрібна ціна на хлібобулочні  вироби таки не виходить за рамки 10% націнки, що встановлено розпорядженням  голови Кіровоградської облдержадміністрації ще від 5 травня  2011 р. і пролонговано наступними роками без змін. І все ж деякі недобросовісні  власники торгових продовольчих  магазинів встановили  «свої ціни», що явно завищені. Наприклад, ряд точок в районі Центрального ринка продають формовий хліб від 6 - 6, 25 грн і вище.  Подібна ситуація в кількох магазинах у Південному мікрорайоні  міста (Тинда). Не хочеться конкретно називати імена магазинів. Вони відомі багатьом. Думаю, що покупці добре знають про які магазини ведеться мова. 

 Найбільш популярні  сьогодні є: батон – 6, 40 грн.  подовий нарізний – 6,10 грн. і  формовий  - 5, 25 грн. – це оптові ціни. Додаємо 10% граничної торговельної надбавки до оптової ціни виробника  і маємо ту ціну, яка за якою повинні реалізуватися вище вказані хлібобулочні вироби. Це ціна, якої продавці повинні суворо дотримуватись. Це задекларувала держава!  Що в такій ситуації робити. коли завищені ціни? Вихід є і він доволі простий.  Не треба соромитись,а вимагати в продавця, щоб поряд з роздрібною ціною стояла оптова, і тоді ми дуже легко вирахуємо скільки ж націнив продавець на хлібобулочному виробі. Адже більшість виробників  мають однакову оптову ціну на основні  сорти хліба. 

Здається, що оголошений мораторій  на перевірки з боку фіскальних органів та СЕС «розв’язали  руки» непорядним торговельникам, які таким чином сьогодні захищають «своє право наживи», забуваючи, що існує законодавче право органів міських рад щодо регулювання цін та з метою захисту інтересів прав споживачів, передусім соціально незахищених верств населення, щодо недопущення необґрунтованого зростання цін на ринку основних продовольчих товарів.  Ми повинні захищати  своє право на добросовісну торгівлю, а не збагачувати інших, що  несуть у собі ще й ризик інфекційних захворювань. 

Забороняється  відпуск  неупакованого хліба і хлібобулочних  виробів

 Фасувальний пакет незамінний в харчовому виробництві, де товар підлягає точній розфасовці і щільній упаковці для подальшого доступу в торгівельних мережах.  Пакети дуже легко підбираються виходячи з ваги і об'єму продукції під крупи, сіль, цукор, крохмаль, хлібобулочну  випічку. Пакети багато в чому незамінні, оскільки мають такі характеристики, як міцність, надійність, зручність і, звичайно ж, дешевизну.

Сьогодні мова саме і піде про роль, і місце фасувальних пакетів в житті людей, в збереженні їх здоров`я. Буквально, ще кілька місяців тому  мова про фасувальні пакети для пакування хліба (мова йде про формовий ) не стояла взагалі,  - буханці продавалися в упаковці -  в пакеті, як і  прийнято за торговельними правилами.  Що трапилося зараз, що за кожен пакет  у більшості магазинів  м. Олександрія хліб відпускають без пакета, або з пакетом  за який вимагають додатково 10-15 коп. в залежності  який він: «для фасування» чи «майка».  Відвідав не один десяток магазинів, щоб пересвідчитись наскільки це правда. Стверджую, що це правда. Деякі господарі,  маючи по кілька  продовольчих магазинів, так рекламують пакети, що куди не кинь оком  – на кожній з вітрин жирним шрифтом вивішені цінники на пакети (в одному з магазинів нарахував  4 такі цінники з двома продавцями,  вул. К.Лібкнехта, - авт. ). Здалося, що потрапив до магазину з продажу  пакетів, а не продуктів харчування. У цьому магазині хліб продають без пакета, або з пакетом, звісно, що дорожче. В іншому, що знаходиться поряд магазині мені взагалі продали хліб без пакета.  А згідно Наказу Міністерства економіки  та з питань європейської інтеграції  України від  11 липня 2003-го року  «Про затвердження  Правил роздрібної  торгівлі продовольчими товарами»  чітко чорним по білому виписано: «суворо забороняється  відпуск неупакованого хліба і хлібобулочних виробів працівниками, які проводять розрахунки за готівку (приймають гроші)». Лежать буханці без пакетів. Купуєш - тобі пропонують пакет... Дивно, що і за ваговий товар з нас будуть вираховувати ціну пакета? Здається, що в ціну товара  врахована ціан і пакета.          

На посилання  Наказу і вимогу дотримуватись правил торгівлі, почув  таку легенду від господаря магазину «ПИК», що відпускна оптова ціна на пакети сягає майже 70 грн за 1000 штук, а в упаковці  їх всього 800 шт., що магазин несе  збитки, що з хліба немає доходу... Що 10% надбавка на ціну хліба, не покрикає витратну частину магазину. Скажу, що це принаймні негарно, некоректно і неправдоподібно так говорити господарям магазину. Всі ми дорослі люди. Хліб купуємо щоденно…  На кожному найдешевшому формовому буханцю, що відпускається  без пакета, сьогодні продавець має 55 коп. прибутку + пакет 10 коп. при оптовій закупівлі по ціні від 18 і до 24 грн за 1000 шт. – це оптова ціна київської  фірми «Фалкор»  станом на кінець липня 2015 р. і «майки» - від 33 грн до 42 грн за 1000 штук.  Виходить, що на пакетах наші торговельники мають немалі доходи, коли обманюють, що купують втричі по вищій ціні. Приймемо з натяжкою, що вони купують таки по 7 коп.  за пакет, то продавайте ж його по такій ціні. Та, ні і тут треба мати «навар», дивись на хлібині вже не 55 коп.,  а 58 коп. прибутку буде. І розказують, що вони скільки хліба не продають за місяць, щоб окупити  вартість пакетів (за їх розцінками 68 грн за 1000 шт., порахував, що це 2, 30 грн щоденні затрати, розходна частина). Не соромились би говорити про такі витрати, коли стоїть питання людського здоров`я, бо такі магазини несуть  у собі загрозу  різноманітного інфекційного захворювання ,наприклад, на той же туберкульоз... 

  Арифметики річ  точна:  50 буханців найдешевшого хліба  щодня навіть найменша торгова точка продає. Це факт. Помножте на 30 днів місяця. Виходить 1500 хлібин, перемножуємо на 58 коп., і маємо  870 грн  щомісячно мають з реалізації одного сорту хліба за мінусом 102 грн на пакетах – 768 грн чистий прибуток від продажу одного лише асортименту хліба, за який сьогодні ведеться мова. Напрошується слушне запитання:  магазин, що одним хлібом  торгує?  «Плачуть» господарі  крокодилячими сльозами, що ледве кінці-з-кінцями зводять. Бачив, я хто справді ледве животіє, а хто має по кілька квартир у місті, і купує наступні…  А ось в інших магазинах, не буду називати, бо ті, хто сьогодні здирає з покупців  10-15 коп. за пакет, поб`ють вітрини  порядним продавцям, котрі реалізують хліб у пакетах, дотримуючись всіх правил з продажу та санітарних вимог , та по визначеній  ціні 5, 80 грн. з пакетом.  А фасувальні пакети  – для них один із чинників культурно-санітарного обслуговування покупців. Так потрібно бути – стверджують господарі. Вони розуміють, що упакований хліб збереже здоров`я людини. 

І.Мельник  

Просмотров: 1669 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]