Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
03:37
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Февраль » 23 » Димитрівське чи Олександрійське?
23:53
Димитрівське чи Олександрійське?

Виконуючи  Закон України  «Про декомунізацію», дія якого повинна бути виконана до кінця травня (раніше було до кінця лютого) 2016 року, ще восени минулого року мешканці Димитрового (селище носить назву болгарського колишнього комуністичного діяча Г.Димитрова, яке почало свій відлік існування з 1949 р., - авт.) вирішували питання нової назви селища. Зібравшись у місцевому Будинку культури на громадські слухання 17 вересня 2015 року,  мешканці селища одноголосно прийняли рішення: відхрестились від болгарського комуністичного сателіта колишнього СРСР - рахувати назву Димитрового, віднині вона буде пов`язана з ім`ям великомученика Димитрія (Солунського (†8 листопада 306 р., святий великомученик із м. Солунь (Салоніки) в Греції, в українських церквах згадуваний, як Святий і славний великомученик Димитрій Мироточець, святкується 8 листопада). Таку  пропозицію  надали громаді селища, а вона погодилась , - управління Олександрійської єпархії (її секретар А.Штанько).  145-ма підписами мешканців Димитрового було і скріплене подання щодо нової (трактування) назви селища. Усі необхідні документи були направлені в відповідний комітет Верховної ради України на затвердження.

Та 12 лютого надійшла відповідь з парламенту, що комітет ВРУ по питаннях державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відхилив пропозицію мешканців селища щодо перейменування (трактування ) нового значення Димитрового, на честь Димитрія (Солунського). Скажу більше, що мені, як селищному голові, нагадали, що я буду нести кримінальну відповідальність за ігнорування виконання Закону України «Про декомунізацію». З одного боку мене громада селища обрала головою, щоб я відстоював їх волю і захищав інтереси, а з іншого боку – повинен суворо дотримуватись законів України, - почав свою розповідь В.Клєвак, новообраний селищний голова Димитрового.  - Станом на 19 лютого  громада селища зібрала підписи в кількості 563, щоб вдруге звернутися до парламенту з проханням залишити назву Димитрове. На 14.00 годину  в селищі відбудуться збори. Люди збурені, готові відчайдушно відстоювати свою волю і пропозицію … Чим все скінчиться, дочекаємося. 

Ця розмова відбулася зранку.  А після завершення зборів мешканців Димитрового, на які прийшло понад 1000 осіб (з 5000 тис. жителів, - авт.), після суперечок і дебатів, після зважених рішень, що далися нелегко, мешканці селища таки знайшли порозуміння з владою.  

Мешканці селища категорично проти запропонованої назви, що пропонує ВРУ, розуміючи, що краще дати назву самим, ніж чекати, щоб селище перейменували в Велико Іванівку (поряд с.Іванівка) від якої залишилось кілька хатин, що підсвідомо буде тяжіти відчуттям вимирання… Як сказала одна з мешканок селища: «мене 60 років називали Христиною, а сьогодні Крістіною хочуть назвати»…. Громада  селища висловила відразу дві пропозиції щодо вибору можливості остаточної  назви селища: Димитрівське і Олександрійське. Обидва варіанти, гадаю, стали компромісом для обох сторін конфлікту. Жити нам з новою назвою, а не депутатам. Рішення зборів терміново було відправлено електронною поштою на сайт комітету ВРУ по питаннях державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з новими пропозиціями назви селища, щоб потім не було нарікань, що спізнились з пропозиціями. Остаточне рішення будуть приймати в Києві. Дочекаємось, - підкреслив селищний голова.
 

І.Мельник

Просмотров: 1012 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]