Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
23:08
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Май » 10 » Вони навічно в строю!
11:20
Вони навічно в строю!

9 травня  1945 рік  -  рік доблесті, величезного внеску  України  в святу Перемогу над фашизмом. Олександрійська Братська могила –  священне місце для олександрійців, де покояться герої Великої Перемоги, хто віддав своє життя заради миру на землі. Біля тисячі городян прийшли сюди, щоб вкотре – в 71-й раз віддати  данину глибокої поваги і шани тим, хто навічно лежить  в братській могилі, хто і сьогодні ще є прикладом  мужності, подвигу і самопожертви в ім`я миру на українській землі для прийдешнього покоління.

 Міський голова С.К.Цапюк у  вітальному слові висловив велику подяку учасникам  бойових, дій, партизанам, підпільникам і захисникам тилу за Святу Перемогу в Другій Світовій війні 1939-1945 років.  .

- Ми зранку  побували на всіх  священних  місцях  Олександрії, де в братських могилах покояться  визволителі Олександрії.  Понад 8 мільйонів українців прийняло участь в  Другій Світовій війні. Кожен другий загинув, кожен другий повернувся додому інвалідом. Українці  складали в радянській армії  другу за чисельністю національну групу.  2072  із них удостоєні звання Героя Радянського Союзу. 32- двічі. Понад 120 тисяч наших земляків воювали в арміях Антигітлерівської коаліції  (США, Канади, Франції,  Польщі, Чехословаччини). Демографічні втрати України за 1939-1945 роки становлять 14 млн. осіб.  Ми сьогодні повинні  усвідомлювати, що доблесть нинішніх захисників Вітчизни переважною мірою вихована на героїзмі старших поколінь, які захистили Європу  від насильства фашизму. По-різному сьогодні трактують  день Перемоги, але для нинішнього покоління – це подвиг наших батьків і дідусів, які ціною свого життя здобули мир в Європі. В Олександрії сьогодні залишилось лише 100  безпосередніх учасників бойових дій, які  на своїх плечах винесли весь тягар страшної війни. Не всі вони можуть приймати участь  у заходах. Але ті, хто сьогодні тут присутній і досі є прикладом безламності,  надихають наше покоління  цінувати мир і свободу, щасливе життя. Низький уклін всім, хто здобув Перемогу, вічна пам'ять полеглим героям і Слава Україні!, - наголосив міський голова.

Після покладання квітів до Братської  могили та партизанам та підпільникам,  о 12 годині в Палаці культури «Світлопільський» відбувся святковий концерт за участю аматорів художньої творчості  міста.  Композиційні постановки пісень воєнного часу з танцями, віршами, демонстрація  хроніки війни, хвилювали та бентежили серця всіх присутніх у залі.  Міський голова вручив Почесну грамоту від голови обласної державної адміністрації  С.А кузьменка ветерану  війни, учаснику бойових дій  Л.Томіліній, а від імені міської ради  5 учасників бойових дій отримали Почесні грамоти та матеріальні винагороди: В. Заболотний, Ф.Бережний,  Г. Нікітенко та ін. Година концерту промайнула швидко, бо його постановка  пройшла на одному диханні, поєднавши в собі  сценічність юних років страшного лихоліття,  віри в  Перемогу, в  щасливе сьогодення…  Ветерани вкотре почули «Землянку»,  «Катюшу»,  «Смуглянку», що зігрівали їх в холодних окопах. Акордом стала пісня «Де б ти була Європа, якби не вони», що підкреслила величезну роль українців у перемозі добра над злом  - миру в Європі.

Єпископ Олександрійський та Світловодський Боголєп, вітаючи ветеранів війни, попросив пробачення за не увагу молодого покоління, за те, що не сповна належне держава  віддала тим, хто не жалкуючи себе, виборов Святу Перемогу, і закликав присутніх у  залі більше уваги віддавати ветеранам у буденному їхньому житті.

Після концерту ветерани були запрошені до святкового столу, де на їх чекала військово-польова каша та наркомівські 100 грам.

І.Мельник    

 

 

 

Просмотров: 1505 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]