Поздравляем Вас Гость
Суббота
04.05.2024
01:05
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Март » 16 » Войнівка в зоні суворого карантину, якою буде ціна м`яса на ринку
23:26
Войнівка в зоні суворого карантину, якою буде ціна м`яса на ринку

Сьогодні в РДА відбулася районна протиепізоотична нарада  в зв`язку зі спалахом африканської чуми, що виявлена і підтверджена держфітослужбою.

 У господарстві фермера Г.Підгорного виявлено 29 свиней, з яких  15 вже загинули, інші в стадії підготовки до знищення, що буде проводитись ДНС та ветслужбою району. Тільки таким чином можна зупинити спалах цієї страшної інфекції, - наголосив головний ветлікар Олександрійщини С.Лумяник. Терміново проводиться обхід всіх дворів Войнівки, щоб визначити кількість свиней, та визначити їх стан. Вихід лише один – здати всю живність свиней на м’ясокомбінат «Ятрань», інакше на село чекає піврічний карантин – заборона на утримання  поголів’я свиней.  Держава відшкодує різницю. Однозначно, що іншого виходу немає. Бо вакцини проти африканської чуми не існує в світі. Тільки знищення і спалювання, дезинфекція і карантинні заходи зможуть зупинити розповсюдження цієї зарази.

 Комісія визначила 3 зони, де буде особливий режим. У другу зону контролю (3- 20 км) підпадають такі села: Протопопівка, Комінтерн, Веселе, Недогарки, Косівка, Лікарівка, Костянтинівка, Березівка, Бандурівка, Морозівка, Куколівка, Запоріжжя. На свинофермах організувати сувору охорону від можливого проникнення диких тварин на ферми. Спецодяг ні в якому разі не виносити за межі свиноферм, встановлення дизбар`єрів  та дизковриків з їдким натром.

 Третя зона  (20-150 км). Забороняється ввіз і вивіз живих свиней чи продукції.

Віднині  встановлюється карантин на 40 днів, коли продаж свиней  суворо забороняється.

Завтра в Кіровограді відбудеться при ОДА обласна нарада з приводу спалаху африканської чуми на Олександрійщині. На якій і буде вирішено чи буде дозволено ринкам міста реалізувати свинину , чи буде введено карантин, - наголосив очільник обласної  Держфітослужби Ф.Кошелюк.

 Перший заступник голови РДА Ю.Коваль особливо звернувся до сільських  і селищних  голів, ветслужби та громади сіл віднестися до даної надзвичайної ситуації з повною мірою відповідальності (виконати всі міри безпеки та там, де треба -  здали поголів`я свиней зі своїх господарств на «Ятрань»), адже від цього залежить добробут всіх мешканців району і не тільки.      

  Після обіду відбудеться засідання міської протиепізоотичної наради в міській раді. Ймовірно, що карантин буде введено і в Олександрїі, в якій в домогосподарствах олександрійців утримується 1190 свиней ( з них 500 – в Пантаївці). Вже сьогодні м'ясо на  центральному ринку продавалося по ціні 80-100 грн./кг. І кажуть, що це не межа. Будемо вірити, що супермаркети не піднімуть ціну…     

 Наскільки це серйозна економічна загроза, свідчить той факт, що минулого року, в липні в с. Калита (Броварський район) було знищено понад 63 тис. свиней. І досі там не відмінено карантинні заходи, хоча зроблено всі необхідні заходи…

І.Мельник                 

Просмотров: 1059 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]