Поздравляем Вас Гость
Пятница
03.05.2024
22:16
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Март » 19 » Войнівка третій день у боротьбі з африканською чумою
01:08
Войнівка третій день у боротьбі з африканською чумою

 Африканська чума прийшла неочікувано, миттєво змінилося життя войнівчан. Віднині 40 днів територія  села: в`їзди і виїзди до села жорстко з карантинними заходами контролюється  працівниками ветеринарної медицини, працівниками АПК, поліцейськими та ДАІ. Цілодобово через дезінфекційний бар`єр проходять  автомобілі з оглядом, прохожі (обробка розчином їдкого натру).  Такий же пост встановлено безпосередньо і перед самою фермою Г.Підгорного, на якій виявлено спалах африканської чуми.  

Перебуваючи на місці подій, вразила картина пригніченості господаря, який в серцях сказав, що його вина лише в тому, що роками прохав мисливців, щоб  відстріляли диких кабанів, які дуже часто підходили до ферми. Чому сам не  відстріляв? А  штраф – 30 тисяч грн.!Хто буде сплачувати за браконьєрство!? Збитки склали  біля 1 млн. грн. Людина розуміє свою провину, що таким чином підвів всіх мешканців Войнівки, які повинні вирізати  все поголів`я свиней.

- Люди цілу ніч різали. Вже другий день ветеринари обходять садиби односельчан, щоб ті вирізали свиней, бо може бути біда. Треба йти на пенсію. Скільки можна боротися, то загинуло 300 тонн риби, коли шахти закрилися – ставки пересохли, то тут таке горе. Не менше року діє заборона на відтворення утримання свиней.., - бідкався винуватець трагедії.

 А ще дізналися, що фермер, не дивлячись на свої 76 років, надавав  допомогу учасникам АТО…  

Раніше за подібні  випадки  виникнення спалаху чуми, держава компенсувала матеріальні збитки. Сьогодні  цей процес надто складний…

А ще один із ветеринарів з сусіднього району повідомив, що у відстріляному дикому кабані не виявлено  вірусу  африканської чуми. Вона була занесена ймовірно перелітними птахами, які прилетіли з африканських країн (дикі гуси, лебеді, качки). Якщо кабанів, лисиць, гризунів, бродячих собак і котів можна знешкодити, то птахів неможливо…   

Яка б не була причина, на превеликий жаль, ця хвороба  носить  світовий характер, від неї ніхто не застрахований.  І рано чи пізно вона прийшла б на наш поріг.  Якщо зважити на те, що в країнах Балтії, наприклад  Латвії, яка в рази менша  від території України зафіксовано понад 600 випадків, в Литві – понад 400, в Україні - трохи більше 40.      

За словами головного районного ветеринарного лікаря С.Лумяника, вжито всі необхідні заходи по знешкодженню місця збудника АЧС. Спалено та закопано рештки свиней. Вся територія обробляється дезінфекційним розчином, рештки кормів, огорожа, загони – все спалюється, щоб не залишилось збудника.

- Сьогодні головне, щоб прийняті невідкладні заходи зупинили розповсюдження збудника. Щоб 40 денний карантин зробив свою добру справу, - підкреслив С.Лумяник.

Оптимізація (скорочення) штатних працівників ветеринарної  служби з 56 до 36 спеціалістів – це ще один  вагомий чинник, який  сьогодні  доводить, що держава хотіла зекономити одне, а платимо в десятки разів більше… Не можна на безпеці продовольчої економіки та здоров`ї  людей економити.  

І.Мельник      

Просмотров: 1289 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]