Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
19:02
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Декабрь » 24 » Визнання олександрійського художника
01:23
Визнання олександрійського художника

 Творчість видатного українського художника сучасності Олександра Охапкіна, старшого викладача вищої категорії Олександрійської дитячої художньої школи, давно відома далеко за межами України. Його релігійна тематика – написання ікон олійними фарбами через призму українського бароко, став новим поворотом серед богомазів за останні кілька віків. Митець - художник  затребуваний суспільством, відродженням  української  духовності, невичерпним джерелом  Божого благословення… Думаю, що його особлива манера написання ікон має свій вплив на поважних поціновувачів духовного мистецтва іконописання.

 - За свою творчість написано понад 1000 картин, пейзажів, натюрмортів, портретів, замальовок, сюжетів… 300-400 робіт зайняла релігійна, іконописна тема.  Якось, ще в студентські роки, навчаючись  у Дніпропетровському художньому училищі, викладач живопису, який пройшов війну, він дуже мало говорив через тяжке поранення, висловив думку, що треба постійно йти вперед від однієї картини до іншої, шукати і бути в погоні за наступним твором, що кличе до життя. Будучи вже студентом  Київського державного художнього інституту,  ми з друзями на останньому курсі вирішили створити такий собі «ескадрон» молодих художників, котрі: хто взявся за релігійну тематику, а хто за пейзаж, і почали писати... Перше моє визнання відбулося у Вінниці на художній  виставці. Хтось з глядачів побачив  перші мої написані ікони. Далі салон «Скриня»  на Андріївському узвозі. А далі 17 років співпраці з Романою Романівною Кобальчинською, яка була заввідділом Карпат в музеї с. Пирогове. Співпраця з цією високоосвіченою людиною  і визначила моє життя в художньому мистецтві. Вона відкрила – розвернула переді мною красу українського орнаменту, гончарства, одягу, різьблення по дереву… Це були неперевершені творчі, плідні роки. Першою великою роботою став розпис церкви на Позняках (м. Київ). Далі - церкви Олександрії ( Покровський собор, церква Святого Миколая,  церква на центральному кладовищі та ін.). Є такий стиль – хатня ікона. О.Богомолець, народний депутат, збирач ікон, маючи свій приватний художній музей, має в своєму зібранні понад 30 моїх робіт, які часто виставляє на показ.

- Ви говорили кілька років тому, що напишете  свою головну картину життя.

 -А її ніколи не можна написати. Бо за кожною роботою слідує інша, здається, більш вагома, а за нею наступна, а далі знову - більш витончена...  І так воно і повинно бути – все життя художника, то пошук незвіданого, неосяжного.  Картини, ікони  повинні проходити через серце – душу. Інакше не може бути. Без цього не буде художника, не буде визнання. Люди цінують за неповторну красу, - відмітив митець.

-  Сьогодні О.Охапкін виступив у новій ролі – ілюстратора до художньої книжки. Що це за видання?   

- Ілюстрація – це один із видів художнього мистецтва, коли художник повинен відтворити – підсилити призначені для сприйняття в певній єдності з текстом картини, що допомагають краще зрозуміти написане автором. У моєму доробку  понад 200 ілюстрацій різнопланового художнього направлення – у більшості своїй це історичні, баталійні та релігійні теми. Буквально  днями  вийшла в світ книга української письменниці Зої Ружин  «Золото роду» - це казки (оповідки, легенди) прадавніх часів аріїв, що населяли територію сучасної України, з моїми ілюстраціями.  Ця робота зайняла піврічний термін. Наклад у 3000 примірників сьогодні розглядають, як книгу для позакласного читання учнів середнього шкільного віку. Приємно, коли ми шукаємо своє коріння через призму історичності.

 - А ще Ви нагороджені відзнакою  від самого академіка Б.Патона? Що це за нагорода?

- 14 грудня в Києві, в Будинку вчених, відбулися урочистості з нагоди нагородження дипломантів міжнародної академії рейтингових технологій і соціології «Золота Фортуна». У номінації «За особливий внесок  у розвиток художнього мистецтва та високий професіоналізм»  я був нагороджений  Почесною відзнакою «Трудова слава» з врученням посвідчення  та медалі.

Це перше визнання заслуг художника-митця нового спрямування в релігійній тематиці, що відроджує особливі національні релігійні традиції українського народу, його християнства та віросповідання, що митець передає пензлем в іконописанні.  

Вдивіться в творіння художнього таланту О.Охапкіна, який колорит, яка гамма кольорів, які образи наших пращурів відтворені уявою...  

І.Мельник   

Просмотров: 1490 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]