Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
05:58
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Февраль » 26 » Виклики дня: ведуться роботи по впорядкуванню підвальних приміщень
13:14
Виклики дня: ведуться роботи по впорядкуванню підвальних приміщень

Питання  з проблематики  захисних споруд на випадок надзвичайних ситуацій виникло не сьогодні і не вчора. Це спадщина, що дісталась нам понад два десятиліття тому назад, коли було ліквідовано цивільний захист населення, коли підприємства, де були облаштовані захисні укриття, сьогодні також ліквідовані.

Зараз, коли йде війна, коли гине мирне населення від бомбардувань, виникла нагальна потреба захистити людей від можливих трагедій. Уряд віддав розпорядження головам  облдержадміністрацій  привести  в стан готовності  всі наявні підвальні приміщення (захисні укриття) підприємств,  житлового сектору, закладів освіти, медицини.  Як проходять роботи по виконанню доручення уряду, губерантора С.Кузьменка  розповідає начальник управління з надзвичайних ситуацій міської ради Сергій Шурай:

- Олександрія свого часу не потрапила в категорію міст з захисними спорудами. Населення таких міст укриваються  в пристосованих підвальних приміщеннях, а якщо простіше - погребах. У спадок від цивільної оборони в місті залишились підприємства на яких повинні бути  32 захисні споруди.  У теперішній час  22 підприємства не діють – це стосується ДХК  «Олександріявугілля». Ці споруди знаходяться за містом (ТЕЦ, РЕУ, брикетні фабрики тощо). Частина захисних споруд у зруйнованому або напівзруйнованому стані.  
- Чи є захисні споруди, що готові захистити людей під час НС?      
- Підприємства, що працюють, готові укрити робочу зміну працівників у захисних спорудах на випадок НС. Таких споруд налічується 9 одиниць:  завод «Автоштамп»; 2 - на «Еталі»; на філії ПАТ «Оболонь»(коли були з комісією там велися ремонтні роботи, -авт.); в  «Укртелекомі»Житловий сектор обстежено – ведуться роботи по впорядкуванню підвальних приміщень; на ФДП; у  ВКП УКВП «Дніпро-Кіровоград» та 2 - на балансі «Житлогоспу». Бомбосховищ у місті немає.  Раніше  було 12 протирадіаційних укриттів, що знаходилися в центрі міста. Це стосується 2-х та 5-ти поверхових будинків старої забудови, але років  20 тому підвали були переведені у звичайні  підвали, в яких мешканці облаштували комірчини. Захисні споруди і пристосовані приміщення  в Олександрії  можуть бути використані тільки для захисту від стрілецької зброї та артилерії, але не можуть бути використані як бомбосховища, як у народі прийнято було їх називати.
- Які  прийнято міри владою та  управлінням, щоб люди мали змогу надійно  укритися від лиха?
- На даний час усі захисні споруди на виконання розпорядження  міського голови С.К.Цапюка від 06.02.15 р., щодо створення  комісії, перевірки та  впорядкування захисних укриттів  -  перевірені інспекцією держслужби з НС разом з начальником  управління НС міськради. Складено відповідні акти обстежень,  встановлені терміни керівникам працюючих підприємств -  усунути недоліки та проінформувати  міську владу та Олександрійський  МВ  УДСНС в Кіровоградській області.  (Сьогодні  створено цивільний захист, але в ньому нічого немає, - авт.).  Також здійснено перевірку захисних споруд в охороні здоров`я та освіти. По звітах начальників  в лікарнях (акушерському, інфекційному та офтальмологічному відділеннях) та школах наявні підвальні приміщення приведені в належний стан. В головкорпусі лікарні ведуться ремонтні роботи. Поставлені завдання урядом, губернатором та міським головою по відновленню захисних споруд треба виконати належним чином  до 16-го березня поточного року. У разі виникнення  НС, наша область підпадає під евакуаційні заходи мирного населення з місць і районів небезпечних для проживання, а також підприємств, установ та матеріальних цінностей, які мають важливе державне, господарське і культурне значення.         

Житловий  сектор обстежено

 У розмові з головним спеціалістом  житлово-комунального відділу УЖКГ міської ради В.Ціпов`язом, дізнавалися про стан захисних спорудах житловому сектору на випадок НС.

  - За період з 30-го (роботи розпочалися  з усного розпорядження мера,саме 30-го січня, - авт.) січня по 19-те лютого за розпорядженням міського голови від 06.02.15 при управлінні  ЖКГ міської ради створено робочу групу  з обстеження підвальних приміщень багатоквартирних будинків та координація дій з їх впорядкування. Станом на 16 год. 19-го лютого комісією обстежено  всі 273 підвали в багатоквартирних будинках. Не можуть бути використані як укриття – 33 підвали (в силу конструкцій будинку - мала висота;  щільне планування внутрішнього простору – безліч перегородок;  щільне прокладання  інженерних мереж  (водопровід, каналізація, електрообладнання). Дякуючи мешканцям  70-ти будинків, стан їх підвальних приміщень знаходиться в задовільному стані – сухо, чисто, наявне освітлення. Всі інші підвали, а це близько 170 потребують додаткових заходів з впорядкування. Після обстеження вже розпочато ремонтні роботи.  

- Більш конкретно, будь ласка, розкажіть про додаткові заходи з впорядкування.
- Складено карту підвальних приміщень житлових будинків (гуртожитків) КП «Житлогосп», в якій відображено стан кожного підвального приміщення (адреса, використання, кількість мешканців, площа підвалу, розміщення,  наявність ключа, яка підлога,  чи є витоки з мереж, присутність сміття, освітлення). Щоб навести лад  -  слід прикласти  великі фінансові та трудові ресурси. Сьогодні говорити про санвузли, систему вентиляції складно, бо в силу своєї давності, вони вийшли з ладу, багато вирізано на брухт. А ще треба думати й про покрівлі, що після зими дали про себе знати – люди звертаються до влади з їх ремонтом. Міський голова, його тверда позиція - однозначно треба навести порядок у підвалах до 16-го березня. Влада розуміє, що це нелегка і досить таки об`ємна робота, що потребує великих коштів, і яку можна  вирішити з широким залученням мешканців Олександрії, волонтерів, старших будинків. Є підвали (70 одиниць), де люди зберегли захисні укриття:  чисто, охайно;  дотримані вимоги по укриттю. Для прикладу, будинок на  пл. Кірова, 11. В інших будинках люди облаштували комірчини, але й там люди, в разі необхідності,  знайдуть надійний захист. Ми звернулися до господарів кооперативних та ОСББ  форм власності, щоб вони терміново навели порядок у своїх підвалах. Однозначно, що розпорядження губернатора по виконанню комплексу заходів об’єктів цивільного стану в нормальний стан буде виконано у зазначений термін – до середини березня.    

Вільних коштів у міському бюджеті немає.  Якщо треба, а треба, бо нас підштовхує до цього війна – треба зняти з особових рахунків будинків кошти, щоб оплатити прибирання підвалів від сміття, відновити  освітлення…  Ми ж наводимо  порядок у  своїх підвалах, де роками їх самі ж і засмічували. Чого відмовлятись!  Й гадки не було, що сьогодні - це питання №1, наша безпека життя! Думаю, що в цьому питанні торги недоречні. Комунальні підприємства з  активною допомогою мешканців будинків, хто може фізично,  повинні вийти на суботники і привести підвали у відповідність до вимог.

Влада, працівники  комунальних підприємств , мешканці будинків  – могутня сила, що здатна  спільними зусиллями  надійно захистити життя своєї родини та інших людей від непередбачуваних наслідків можливої  надзвичайної ситуації. Дай, боже, щоб її не трапилося.

І.Григор`єв (газета "Вільне слово")      
   

Просмотров: 1696 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]