Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
05:38
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Февраль » 23 » Великий піст – це час творення добрих справ
11:20
Великий піст – це час творення добрих справ

Напередодні великого релігійного діяння - Великого посту єпископ Олександрійський та Світловодський Бололєп запросив на зустріч з божим словом представників місцевих засобів масової інформації (відгукнулись і обласна газета «Народне  слово»  в особі кореспондентів  С.Костенко та А.Сокович), щоб донести до широкої аудиторії людей значимість Великого посту в житті християнина.

- Більшість людей неповністю розуміє що таке Великий піст. Тому, вважаю за потрібне напередодні  розказати про ціль постування. Великій піст - це засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Він починається з прощенної неділі – від 22 лютого  і продовжується до Великодня.  У часі – це 40 днів. Блаженніший настоятель УПЦ митрополит Онуфрій напередодні річниці Майдану звернувся до всіх християн православної церкви в Великий піст молотися по тисячах убитих, слід скасувати всі свята, розваги. У зверненні до всіх ЗМІ говориться, що  сьогодні не час для розваг, а  прийшов  час молитов  і каяття. Наші люди до цього відносяться академічно – не сприймають його в самій суті – не розуміють  високого духовного значення Великого посту, вважаючи за достатнє лише  стримання від скоромного  та плотських утіх.  А це прийшов час у душі  отримати бога. Піст – це час відчуття душі. Це час божого промислу  - роботи в ім`я спасіння людини. Надзвичайно важливе і бентежне питання, яке сьогодні турбує церкву – питання суїциду – добровільного позбавлення життя. Минулого року в Олександрії різним шляхом пішли з життя 23 людини, а неофіційно у рази більше. Хто  винен у цьому?  Всі: батьки, пастирі, друзі, що не змогли достукатися до душі і серця  цих людей. Ми повинні протиставити цьому просвітницьку роботу архіпастирів. Треба прививати любов до людини, дати їм можливість виказати свої думки, вміння їх слухати.  Треба йти до храму – до релігії, бог своїм промислом  вчить нас жити, він бореться з дияволом, який навіює  погані думки. Самовбивство – це перемога диявола. Протиставити треба - бажання жити – це великий  божий промисел.

Піст – це зменшення гріховності шляхом унеможливлення сквернословити, очистити  душу від бруду,  треба протиставити інфернальним силам – темним, не транслювати через себе скверну.

Важливою проблемою є проблема абортів. Ми дуже хвилюємось, коли сьогодні ховають молодих людей, але не задумуємось, коли молоді жінки роблять аборти. Для церкви – це вбивство. Сьогодні статистика трагедійна. За рік вбивають понад 500 тис.ненароджених, через аборти.  І це лише офіційні дані. У піст найбільше  можливостей попередити, розказати, зупинити молодь від необдуманого кроку.  До мене часто приходять і кажуть, що є проблема: коляски немає за що придбати. Житла немає, роботи… Я кажу ми допоможемо. Допомагаємо і діти народжуються. А коли кажу, що, якщо не бажаєш виховувати, то церква виховає – відмовляються віддавати...  Дійти до серця кожного – це справа важка, але богоугодна. У цей час треба обмежити максимально куріння,  вживання алкоголю.  Якщо людина відчуває потребу поститись – це реальні дії, що направлені в його душу, -так у вступному монолозі розповів єпископ Боголєп.

- Яка допомога, в цілому,  ведеться  церквою в напрямку зменшення суїцидів, абортів?
- Ми розробили екологічну програму по очищенню навколишнього природного середовища: посадка дерев і кущів, прибирати місто від сміття. У Головківці восени висадили багато дерев. Ми закликаємо взяти участь в автопосту – відмовитись від їзди на автомобілях, ми готуємо просвітницькі листівки. Єпархія готова призначити стипендію чи премію для цих нужд. Ми самостійно, без влади, будемо організовувати ці заходи. Якщо люди готові разом робити божий промисел – ми готові до співпраці. Кожна людина повинна прагнути щось змінити в собі на краще, народити щось добре. Люди повинні займатися добрими справами. - -Великий піст – це утримання від скоромно їжі? Більш детально, що можна споживати, а що ні?
 - Великий піст – це частина плотської  душі людини.  У цей  час по  І.Златоусту слід не менше їсти, а  - дешевше. Не вкушати м’яса, сала, яєць, рибних страв, горілки… Треба більше споживати рослинної  їжі  (овочі і фрукти), волоських горіхів… Треба ухилятися  від зла і робити добро. Піст – не їсти досита, а трохи залишати себе голодним, щоб ні думки, ні серце не були обтяжені.
- Як привчати дітей до Великого посту?
- Як тільки дитина починає свідомо розуміти, що вона робить відразу треба привчати  дитину  до хороших поступків. Для них:  не сидіти за комп’ютером по 10 год. на добу, а лише годину, з`їдати не 500 г цукерок у день, а обмежитись 200 г. Треба виховувати в них свідомість вчинків.  Піст – це молитва. Треба читати Біблію. У ній все сказано, як слід жити у Великий піст.
- Ваш відношення до святого Валентина – дня закоханих?
- На мою думку – це блуд, а не свято.  Абсурд. Не слід робити з цього безконтрольного дня, коли, начебто, всі хочуть закохуватись, якогось святилища. Це підмінне явище, яке сьогодні  використовують у невірному понятті його першоджерела. 
- Відносини між батьками і дорослими  дітьми часто бувають ворожнечими. Який вихід?
- Це надзвичайно великий пласт людських взаємовідносин між близькими людьми.  І перша  причина, і головна, – відсутність батьківського  авторитету. Дорослі діти вважають, що лише вони авторитетні. Вони не мають чіткої мети – не усвідомлюють  і не розуміють  сутність свого існування в цьому світі. У таких молодих людей велика апатія до всього, що відбувається навколо їх – змінене почуття. Вони живуть своїм  вузьким миром. Лінтяї, егоїсти. Треба гуманістичним шляхом перевиховувати відносини.  Прививати любов, прощення,  милосердя, працелюбство, повагу до людей. Треба рівно до всіх відноситись. Заглушити в собі: ненависть, зневагу, жорстокість, категоричність, приниження гідності людини. Церква – це не клуб по інтересах, це – храм буття, духовна здравниця. Все, що відбувається на землі, все йде звисока.    

 Моменти корисності від епископа  Боголєпа – це не, що інше, як заклик  ухилятися від зла і творити добро. Великий піст – це  творення  добрих справ.  Коли побачиш бідного - дай милостиню. Коли маєш ворога – примирися. Коли бачиш свого друга щасливим – не заздри.

Усунь свої гріхи. Хай постяться не лише наші уста, зір, слух, ноги. Руки та всі члени нашого тіла. Що то за користь, коли ми стримуємося від страв, а гриземе і з’їдаємо братів. Молись і трудись, – навчають святі отці, – адже лінь породжує спокуси.

І.Мельник

                   

 

Просмотров: 2002 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]