Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
23:09
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Май » 10 » Увіковічили земляків-новопражців
11:30
Увіковічили земляків-новопражців

9 травня Олександрійщина в одному з найбільш населених пунктів району селищі Нова Прага, на території місцевого парку слави, де поховані визволителі  селища. Під оновленими монументами покояться Герої  Радянського Союзу сержанти І.Подкопай (10.12.43), Ц.Расковинський (08.01.44) майор С.Титаренко( 15.12.43), генерал- майор В.Тихомиров, командир 93-ї стрілецької дивізії  ( 30.01.44) та інші герої, котрі загинули при визволенні селища та померли від поранень у грудні-січні 1943 року.

До 70-річниці з Дня Перемоги над німецько-фашистськими окупантами  районна та селищна рада (треба віддати належне актвиній позиції голови селищної ради О.Горбенко, - авт.)  відкрила новий комплекс, яким  увіковічили  світлу пам`ять  по загиблих земляках-новопражцях у Великій Вітчизняній війні. На чорних обелісках – стелах, що паралельно вишикувались до стел – героїв ВВв,  викарбувані прізвища і імена біля 1000 новопражців.

Голова РДА А.Коломійцев, відкриваючи комплекс наголосив про вічну пам'ять по загиблих, хто ціною свого життя  приніс жадану перемогу, мир і спокій  на терени України.  Від імені облдержадміністрації відзнаками відмічено загиблих героїв АТО  М.Озерова та А.Пойду.  

Всього в селищі залишилось 8 учасників бойових дій. О.Т.Чумак, який очолює ветеранську організацію на селищі, закликав  владу  зупинити війну на Сході,  котра несе смерть і горе в родини українців.  

Сотні новопражців віднайшли на гранітних стелах прізвища своїх рідних і близьких. Віднині, для багатьох родин загиблих з`явилося ще одне священне місце, де вони можуть віддати данину світлої пам`яті, адже сотні їх лежать у чужій землі, або числяться як безвісти зниклі…     

Голова  "Олександрійської районної спілки ветеранів в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів)" Валентин Кондрескул, який з членами організації прийняв участь у заходах, відмітив:

- Три покоління ветеранів сьогодні зібралися  в Новій Празі, щоб увіковічити пам'ять про тих, хто дав нам усім щасливе життя.  Тисячі воїнів полягли за визволення селища в грізні роки ВВв,  понад тисяча земляків пішли на фронти і не повернулися додому. Це велика подія для нащадків, хто втратив рідних у роки війни. Для нашої організації, її членів, не  з книжок відомо, що таке війна, рани, смерть...  Тому, після урочистостей, ми відвідали чотири могили, зокрема, В.Дубини (Квітневе)  та В.Дердака (Нова Прага), наших побратимів по Афганістану, які померли кілька років тому (на жаль, не на всіх пам`ятниках є портрети афганців, - авт.), щоб ще раз згадати неоголошену війну, біль тяжких втрат…І сьогодні афганці не залишаються осторонь  активного життя  - бути серед людей, вчити молодь, як треба любити Вітчизну.  Війна на Сході довела, що наша молодь вихована на кращих  бойових і мужніх традиціях героїв ВВв, на прикладах воїнів-інтернаціоналістів, учасників бойових дій на територіях інших країн, котрі в 20 років захищали демократичні завоювання народів, що прагнули вільного життя. Сьогодні вони гідно, героїчно, самовіддано захищають цілісність нашої неньки-України.

І.Мельник

Просмотров: 1532 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]