Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
16:52
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Январь » 22 » Усім разом бути, щоб вижити
22:33
Усім разом бути, щоб вижити

 Сьогодні  у музичній школі о 17.00  відбулися громадські слухання стосовно двох архіважливих питань життєдіяльності міста: про Програму соціального і економічного розвитку  м. Олександрія в 2015-му році та про міський бюджет – 2015. Звісно, що який бюджет держави маємо, так і ми будемо жити – виживати.  

В залі зареєструвалося понад 400 олександрійців, котрим не байдужа доля  рідного міста та благополуччя  його жителів.

  По першому питанні головуючий, міський голова С.К.Цапюк,  надав слово начальнику управління економіки міськради Р.Черевашку, який наочно – через екран показав діаграми розрахунків соціально-економічного розвитку  Олександрії в 2015-му році.

- Найбільшу увагу доповідач приділив питанням, де можна мати додаткові кошти, щоб наповнити  міську казну. Всі ми добре розуміємо, що певна децентралізація  дає можливість  міським громадам мати додаткові  кошти. (Але якщо подивитися, як кажуть: «зри в корень» виходить, що матимемо крихти, - авт.). - Що треба зробити реально, щоб мати додаткові доходи – це можливо через вихід  роботодавців з тіні;  чесність і порядність підприємців  у виплаті зарплатні, щоб вся  вона оподатковувалася; через збільшення кола оподаткуванн; через створення  привабливого інвестиційного клімату;  через побудову об’їзної дороги навколо міста.  Ми чекаємо, що інвестори прийдуть  вже цього року в буровугільну галузь, що стане  одним із головних наповнювачів міської казни. Маючи теплоносій і електроенергію  власного виробництва, – така умова міської влади до інвесторів, зможемо в майбутньому  стати енергонезалежними.  У нас є чим зайнятися  підприємцям – це може бути і виробництво соків і  молочної продукції  та вирощування овочів. Наша мета: створити 600 нових робочих місць, що дещо зменшить напругу в питанні роботи.  Плануємо, що доходи від сплати податку на землю  зростуть з 9, 5 млн. грн у 2014- му році до 11, 5 млн. грн у поточному.  Іноземні інвестиції  очікуємо в сумі 13, 5 млн. доларів. Все,  що зможемо заробити – все піде на соціальні виплати, на розвиток  міста. Плануємо, що показники  будуть не гіршими, ніж минулого, але  все залежить не лише від нас. Працювати є над чим,- завершив свій виступ головний економіст міста.            

       Бюджет міста – дотація вирівнювання  зі 120 млн. грн

знизилася до 20 млн.

Так, саме на таку суму не буде  профінансовано міський бюджет з держказни. Все, що заробимо, а це 379 млн .418, 9  грн – на ці кошти і прийдеться розраховувати.   

- Згідно нового бюджету всі підакцизні збори передано до міських скарбничок. На жаль, усі великі супермаркети ("Фуршет", "Сільпо",  сітка "АТБ", "Файномаркет" зареєстровані в інших містах, і всі  збори йдуть туди). Нам залишається лише 5% від підакцизного збору (тютюн, горілчані та слабоалкогольні (пиво з червня). І то  чи сплатять їх , - повідомила начальник  фінвідділу міськради О.Грищенко.  – На освіту не вистачає 20 млн. грн. З 1-го червня ряд пільговиків  втратять своє право на безкоштовний проїзд, крім інвалідів, всі інші ветерани – платно. Медицина ті ж  проблеми: харчування, лікування… Бюджет погоджено – залишилося його виконати, але це буде дуже важко.
 Підвів риску міський голова С.К.Цапюк:
- Ми сьогодні не бачимо реальної доходної частини міського бюджету. Що робити? Я сказав, що харчувати діток і лікувати треба, і це зробимо, знайду спонсорів,  вирішу питання і по громадських організаціях (афганці, ветерани…). Ми зняли  їх з фінансування – 1млн. грн піде на більш необхідні потреби.  Далі відбудеться  скорочення міськапарату на 20%, що дасть можливість скоротити витрати на його утримання на 1 млн. 200 тис. грн. Відтепер розпорядниками коштів в освіті є директори шкіл – вони формують свій бюджет. Великі витрати йдуть на енергоносії – половина від 100%. Будемо шукати резерви, щоб і медицина надавала якісні послуги, не гірші, ніж у минулому році. 2015-й рік надзвичайно складний в економічному плані рік. Нам треба бути разом, щоб вижити. А для цього чесно сплачувати податки, рахувати кожну копійку, економити, де це можливо.  Вимагайте чек за кожну покупку в магазинах, бо від цього залежить наповнення міської казни. Свої плани ми виконаємо, але цього недостатньо. Надіємося, що, зрештою, держава перегляне фінансування міських бюджетів у тих його частинах, де без субвенції неможливо обійтися власними надходженнями, які додатково передано на місця. Нам треба швидко скоротити відстань від слів до діла, - підкреслив  міський голова Олександрії.  

Для прикладу, держава віддала місцевим бюджетам кошти від сплати за дорогі  авто, яких  в нашому  місті зареєстровано, аж 13 власників - річний податок складає 25 тис. грн. Але парадокс, лише 1 власник сплатить цю суму, інші мають пільги...  Далі податок за надлишкові квадратні метри житлової площі – поки що не має бази даних. Гадаю, що надходження будуть мізерні, і то вони надійдуть до казни лише в 2016 -му році.                                     

      І.Мельник

Просмотров: 1190 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]