Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
16:58
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Ноябрь » 8 » Щоб не придбати «кота в мішку»
23:24
Щоб не придбати «кота в мішку»

Сьогодні якість взуття, що реалізується на споживчому ринку міста, та всієї країни, перетворилась для споживачів на серйозну проблему.  Надзвичайно багато скарг надходить з цього приводу і до відділу торгівлі управління економіки міської ради.

- Людмило Дмитрівно, з якими скаргами найчастіше звертаються покупці в разі придбання неякісного товару?, - запитую в спеціаліста управління  економіки  міської ради  Л.Д.Марковської.
- Найчастіше люди скаржаться на  дефекти промислового характеру: відставання; відклеювання чи тріщини підошви; перелом чи нестійкість каблука; неякісне виконання швів; тощо.  Дехто розчарований, що взуття почало промокати, а це не підпадає під категорію неякісного взуття і є порушенням правил його експлуатації та догляду в умовах вологого клімату. 
- Значна частина олександрійців купує взуття на ринку. Ніяких гарантій на взуття ніхто не дає. Чи правильно це?
- Так, більшість наших людей купує взуття на ринках, куди дуже часто завозиться фальсифікована, контрабандна продукція і та, що  виробляється в підпільних цехах. Гарантії на неї відповідно не надається та і чеків також. Тому зростає кількість скарг від ошуканих покупців. Дійсно, споживач має право обирати той товар, який найбільше пасує йому за ціною, однак при цьому також повинен бути дуже уважним, щоб не придбати «кота в мішку».
- Тож як правильно вибирати взуття?
- Фахівці рекомендують , купуючи взуття, особливу увагу звернути на правильний вибір необхідного розміру. Добре приміряти його, не  поспішати  і не зважати на особливі погляди продавців та покупців.  Варто пройтися кілька разів по залу та відчути, чи зможете в цих прекрасних черевиках пройтися по слизькій плитці. Неабияку увагу потрібно приділити призначенню взуття (робоче, для відпочинку,  модельне, повсякденне, спортивне, тощо). Перед  покупкою огляньте якість швів, зауважте, щоб не було  порізів чи подряпин.
- Нащо треба обов’язково звернути увагу? На маркування?    
- Маркування взуття передбачає наявність інформації про найменування підприємства - виробника, його адресу, товарний( фірмовий знак, артикул( індекс), номер моделі, розмір, повноту, сорт, дату виготовлення та позначення відповідного нормативного документа. Ще одне правило, якого дотримуються всі поважаючі себе магазини – це інформація(рекомендації) щодо експлуатації взуття, яка має бути вкладена в індивідуальну упаковку кожної пари взуття. У ній зазначається, які правильно носити взуття, в яку погоду, як за ним доглядати, залежно від матеріалу з якого воно виготовлене - шкіри чи шкірозамінника або замші, тощо. Друге правило -  завжди необхідно зберігати документи, що підтверджують факт купівлі-продажу. Це можуть бути договори, квитанції, чеки, гарантійні зобов`язання. З цих документів треба зробити ксерокопії. Чим більше у вас буде таких документальних доказів, тим більше шансів на успіх матимете для відстоювання своїх прав споживачів у разі порушень. Купуючи товар або будь-яку послугу, не вірте продавцеві, який  відмовляє вам видати чек, мотивуючи спрощеною системою оподаткування, правилами торгівлі на ринку та іншими причинами. В діючих  законах та правилах відсутня підстава для відмови вам у видачі таких документів. Якщо підприємець не видає вам чек, або інший розрахунковий документ, вимагайте  його видачу  самостійно. Однак, якщо ця відмова є категоричною – відмовтесь і ви від покупки взуття.
- Наскільки це важливо?
 -Законом України  «Про захист прав споживачів» визначено, що всі вимоги споживача розглядаються після надання споживачем  розрахункового документа. Немає такого документа – ви позбавлені державного захисту.
- На взуття встановлюється гарантія?  
 -Взуття відноситься до товарів, на які в обов’язковому  порядку повинен встановлюватись гарантійний строк експлуатації ( строк протягом якого виробник( продавець, виконавець) бере на себе зобов`язання про здійснення безоплатного ремонту або заміни відповідної продукції в зв’язку з введенням  її в обіг. Згідно  ст.7 Закону – виробник ( виконавець)  забезпечує належну роботу( застосування, використання) продукції протягом гарантійного строку, встановленого нормативно-правовими актами, нормативними документами чи договорами.
Які строки такої гарантії надаються  виробником? 
Гарантійний термін  нараховується  з дня продажу через роздрібну мережу або з початку  сезону.  Взуття  віднесено до переліку сезонних товарів гарантійні терміни яких обчислюються з початку  відповідного сезону (додаток 1 до постанови КМУ від 19.03.1994 р №172), а саме6 зимового асортименту – з 15.11 до 15.03;

Весняно-літнього з – 15.03 до 15.05; з 15.03 до 15.11;

Літнього сезону – з 15.05 до 15.09 .

Наприклад, якщо ви придбали взуття зимового асортименту влітку і на нього встановлений гарантійний термін один місяць, то він буде відраховуватися з 15. 11, і 15. 12.  Будьте уважними, деякі продавці установлюють завідомо малий гарантійний строк на взуття, наприклад, 14 днів, пропонуючи підписати такі собі документи  купівлі-продажу.  В Україні гарантійний термін  встановлюється державними стандартами і мінімальний складає 30 днів відповідно з якого матеріалу виготовлено товар.

- Якщо ж все таки якість взуття виявилася невдалою? Що робити покупцю?
 -У разі такого виявлення, протягом встановленого гарантійного строку недоліків, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право: пропорційного зменшення ціни;
безоплатного усунення недоліків в розумний строк;
відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Згідно з положенням Закону на усунення недоліків надається 14- денний строк або за згодою сторін інший термін. Після ремонту слід взяти документ із зазначеною датою ремонту взуття, щоб уразі браку ремонту можна було довести неякісний ремонт.  Якщо  встановлено, що протягом гарантійного терміну існують істотні недоліки, які не можливо усунути, споживач має право вимагати від продавця або виробника розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми, або обміняти на новий товар. При обміні товару гарантійний термін обчислюється заново з дня обміну.

 -Як правильно обміняти взуття на більш якісне?  
 -Згідно ст.9 ЗУ покупець має право впродовж 14 днів (не враховуючи дня покупки0 обміняти взуття належної якості на аналогічне, якщо товар не підійшов за формою, кольором, розміром або з інших причин не може бути вжитий за призначенням. Обмін здійснюється, якщо взуття не використовувалося, збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, а також  розрахунковий документ.
 -Існує таке поняття як незалежна експертиза. У чому її суть?
 -Згідно  ст.17 ЗУ. У разі, коли під час гарантійного строку необхідно визначити причини втрати якості продукції, продавців (виконавець,  виробник) у 3-хденний строк з дня одержання від споживача письмової згоди організувати проведення експертизи продукції. Експертиза поводиться за рахунок продавця( виконавця, виробника). Для цього треба скласти акт про прийняття взуття на відповідальне зберігання до моменту  проведення  експертизи, яку здійснює представництво Кіровоградської торгово-промислової палати ( вул. Калініна, 24). Закон надає право споживачам бути присутнім при проведенні експертизи.  Споживач, продавець  має право на оскарження висновків експертизи в  судовому порядку. Та більшість  продавців задовольняють законні права споживачів.  У разі ж відмови споживач має право звернутися до продавця або виробника з письмовою скаргою при наявності розрахункового документу, що підтверджує факт покупки.  Претензія  складається в двох примірниках, один залишається в продавця, а інший з відмовою продавця про дату її отримання, залишається у споживача. Якщо продавець відмовиться прийняти претензію, її слід відправити рекомендованим листом   Ненадання своєчасно належної відповіді  магазином на звернення споживача є грубим порушенням вимог ЗУ «Про звернення громадян». Відповідно до Закону всі заяви громадян. Які не потребують дотикового вивчення розглядаються невідкладно або не пізніше 15- ти днів з дня їх отримання.

 Записав І.Мельник     

Просмотров: 1481 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]