Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
04:56
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Май » 30 » Проти адміністративної реформи і місто, і обласна рада
14:41
Проти адміністративної реформи і місто, і обласна рада

Сьогодні широко обговорюється питання адміністративного реформування територій України. Ця ідея не нова, ще кілька років тому Р.Безсмертний (політик, нардеп кількох скликань, - авт.) презентував  проект документу про новий територіальний устрій  України.

З цього приводу міський голова С.Цапюк  на останній сесії міської ради, що  відбулася 27 травня, відмітив наступне:

Напередодні нас збирали в обласному центрі, щоб ми ознайомилися детально про адміністративну реформу, що готується до прийняття парламентом.  Скажу відверто, що вона  вигідна лише тим територіям, де працює стабільно бізнес. Виходить, що до Олександрії можуть приєднати кілька сіл. Я дуже добре розумію, що Нова Прага, об’єднавши навколо себе кілька сіл, буде процвітати, бо там знаходиться  молочно-товарний комплекс, котрий успішно працює, там є приватний бізнес – там буде стабільно йти податок з фізичних осіб. А як бути тим селам,  наприклад Ясинуватці і Бандурівці, що вони отримають від цієї реформи.  Я ще кілька років тому говорив Р.Безсмертному, який збирав нас на асоціації міст України і пропонував своє бачення реформи. Його реформа - це смерть малим селам, які залишаться без фінансування. Не виживуть вони самостійно. Тому, це справа добровільна, вам, депутати, вирішувати.

 Звісно, що депутати проголосували проти такої реформи. Другого дня і депутати обласної ради не підтримали проект територіального реформування. Зрозуміло, що об`єднатися бажають і нестерпно воліють ті громади, які  в силу об`єктивних причин розвиваються не належним чином, мають великий відсоток  державної дотаційності. Їм однаково як вони завтра будуть називатися, чи волостями, чи регіонами, чи  краєм, чи чимось іншим. А ось міцні сільські ради, котрі заробляють, де працює потужно сільське господарство, не дуже згодні, щоб до них приєднали дрібні населені пункти.   Палиця двох кінців. Який треба віднайти оптимальний варіант, щоб ніхто не залишився скривдженим після реформування? Адже далі вступить правило: заробляй сам. Як бути з соціальною сферою, адже це одна із умов життя села?

Так, Олександрійщина не загубиться, бо є потужне сільськогосподарське виробництво, інвестор, господар, а як бути тим селам, де інші господарі (прийшлі люди з інших областей), яким головне заробити, вони і сьогодні неохоче вкладають у розвиток  малих сіл. Децентралізація влади - це добре, але, хто буде управляти громадами на рівні волості чи повіту? Якщо будуть обрані три голови виконкомів, як вони будуть регулювати взаємовідносини? Перед ким вони будуть звітувати за свою роботу, якщо не буде районного виконкому?  Виникає дуже багато запитань...

 Безперечно, що думка  народного депутата А.І.Кузьменка, котрий  добре розуміється в питаннях села, є важливою, державною:

- Сьогодні йде напружена робота в парламенті. Попереду  4 тижні засідань до завершення чергової сесеії, на яких треба буде прийняти ряд важливих законів, що повинні зрушити з місця питання соціально-економічного розвитку України. Попереду вибори до органів місцевого самоврядування. Паралельно з цим законом, гадаю, що буде прийнято закон і про адміністративно-територіальну реформу. Хочу відразу наголосити, що об`єднання громад повинно відбуватися на добровільних засадах – за рішенням зборів територіальної громади того чи іншого населеного пункту.  У нас є районна  влада, обрана народом. Їй  і приймати те чи інше волевиявлення  мешканців Олександрійщини.

 І.Мельник                         

   

Просмотров: 1194 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]