Поздравляем Вас Гость
Пятница
03.05.2024
03:44
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Декабрь » 11 » Про квіти, про красу, що робить нас добрішими, що світ тримає
22:05
Про квіти, про красу, що робить нас добрішими, що світ тримає

Олександрія для кожного, хто її поважає і цінує, - є найкращою в світі. Банально, просто ( все геніальне просте), але це так. Вона мала батьківщина, вона мати, вихователь, праця, відпочинок, затишок, охайність і краса. Краще квіточки, а ніж інформація про вбивства, гвалт, насильство, грабунки, шахрайство; розкрито - не розкрито... Через красиве і корисне світ стає кращим, та не за кримінальною хронікою, що, здається, виступає не попередженням, а спонукає злочинців до нових злочинів, бо велика кількість їх не розкривається, або міра покарання становить  мізер.       

Все красиве помічаєш не відразу, так склалося, що погане першим кидається на очі… А втім наша Олександрія квітує, буяє клумбами і квітниками. Люди почали, як у молоді свої роки, біля своїх будинків відтворювати клумби…. Привчаємось цінувати працю озеленювачів, побачивши наскільки кращими стають дні нашого прожитого життя. Хто дарує нам красу квітів і піде далі мова.  Бачимо їх щоденно з лійками, з сапками, з вазонами на клумбах міста. Працюють 6 днів  на тиждень з раннього ранку, щоб ми милувалися красою різнобарв`я квітів, що дарують настрій, бадьорість та затишок.         

Валентина Онопа, маючи за плечима освіту аграрного університету, пропрацювавши багато років в сільському господарстві, з квітня поточного року очолила зелену дільницю КП «Благоустрій».

- Я уважно спостерігала за змінами в місті, що відбувалися в озелененні за попередні роки. А почалося з Європейської площі. Дякувати ентузіасту цієї ініціативи Л.В.Давиденко, котра закохана в квіти, в красу навколишнього середовища, Олександрія має своє особливе обличчя затишного та охайного міста з квітучими клумбами, місцями масового відпочинку. Ще  кілька років тому квітнуло біля кількох десятків тисяч квітів, то цього літа понад 200 тис. квітів та кущів дарували свою красу олександрійцям. Квітка дуже чутлива до людських рук, котра  віддає повноту свого цвіту, тільки добрим та чуйним рукам. Кажуть квіти – це очі Бога, перед яким ми поклоняємося...
- Валентино Василівно,  утримувати таку красу надзвичайно клопітно і витратно?
 - Коли  люди віддаються улюбленій справі, а я скажу, що наш колектив саме такі озеленювачі,  їх всього 10 чоловік - у літній період (зараз - 5, - авт.) творять чудеса різнобарв`я, художньої творчості в оформленні та догляді, щоб квітували клумби, щоб прохожі звертали увагу, і при цьому ще й зекономити значні бюджетні кошти. Сьогодні в нас на балансі: висадка, догляд за квітниками, що прикрашають «європейку», пр. Леніна, новозбудовану клумбу біля басейну, вази на пл. Леніна та по проспекту, клумби під хрестами  в 3-х напрямках в`їзду в Олександрію, площа Визволення (танк), «чоловік з книгою», парк  ім. Ю.Кравченка, Братська могила,  та пам`ятники подіям Другої світової війни. Буяла петунія, бегонія, «веселі хлопчаки», чорнобривці, кани, сальвія, агіратум, троянди…  Не дивлячись на спекотне літо, відсутність автоматичної системи  поливу, наші умільці творили красу, дарували землякам оазис різнобарвного калейдоскопу квітів. Відомо, що краса вимагає витрат, але наступного сезону ми в рази зменшимо витрати на купівлю розсади квітів.  Відтепер зберігаємо багаторічні квіти та готуємось до висадки розсади. Зараз йде процес розмноження бегонії, з 2000 шт. навесні будемо мати біля 6000 нових насаджень; з закуплених 150 кан висадимо 450 шт., «веселих хлопчаків»  з 2000 шт. збільшимо до 7000 квіток. До 150 існуючих кущів троянд висадили ще біля 500 черенків, очікуємо, що і розсада петунії наступного року буде своя, бо вже в вазонах маємо перші сходи. Висаджені і вже прижилися 174  берізки, 19  ялинок;  посіяли з шишок блакитну ялинку, сосну. Надіємося, що зійдуть. Грунтову суміш готуємо самостійно: лісовий  грунт, пісок, тирса - у пропорціях. Просіювання, обеззараження, щоб не потрапив грибок. Всі наші заходи системи розсадництва дає значну економію коштів міської казни.     
 - Крім квітів працівники  дільниці займаються ще й  висадкою дерев. Розкажіть більш детально про цей напрямок роботи.  
- КП «Благоустрій» у самій назві все сказано – благоустрій міста, щоб воно було красивим, світлим, зручним для проживання олександрійців. Висадка молодих  дерев – одна з передумов нашої праці. Маємо свою «школку» – інкубатор насаджень дерев і кущів. Ця ділянка поряд з приміщенням міськради, на якій  висаджено за всіма вимогами сучасної агротехнології вирощування біля 500  декоративних дерев та кущів сакури, ялівця, сосни блакитної, золотистої та звичайної ялинки, берези (282 шт.).У 2016-му році збільшимо «школку» до 600 нових  насаджень. Підрослі розсадимо по місту. Вони вже підготовлені до зимового періоду зберігання.
-Дуже часто люди нарікають, що вирізка старих, посохлих та аварійних дерев проводиться повільно, що люди роками чекають черги на спиляння аварійних дерев.    
- На нашу дільницю покладено обов’язки по вирізанню аварійних дерев. Спеціальна комісія УЖКГ дає нам наряди на спиляння дерев. Тільки цього року вже понад 1000 таких дерев спиляно, що несли в собі загрозу безпеки проживання людей. Всі пиломатеріали, згідно розпорядження міського голови С.К.Цапюка, доставляються малозабезпеченим верствам населення по 2 м3 ( понад 200 м 3 вже доставлено до домоволодінь мешканців, – авт.). Це питання на постійному контролі УЖКГ. Черга існує, бо в нас лише одна автовишка, але і вона не дозволяє спилювати дерева, що мають висоту понад 25 м. Стараємося вирізувати аварійні дерева  в закладах освіти (школи, дитсадки) та по заявках старших будинків. Дуже часто люди прохають, щоб дерево не повністю спилювали, а формували нижчу крону. І це робимо.  Деревам по 50-60 років, вони одночасно були висаджені, тому існує проблема черговості. Бувають такі екземпляри, що з нашими  метровими пилами проблематично спиляти дерево, яке має діаметр понад 1,5 м. 
-А взамін, що мають городяни від спиляних дерев? 
 - Цього року в парку ім. Ю.Кравченка висадили 65 горіхів. Долучаються інші громадські організації («Азов» висадив кілька десятків дерев). На місці спиляних дерев у більшості вже поряд ростуть молоді деревця, які посадили мешканці. Я вже говорила, що ми зі свого розсадника («школки») щорічно висаджуватимемо  до 500 молодих дерев. У цьому питанні  існує єдина проблема – треба мінімум двічі на тиждень поливати нові насадження, щоб вони прижилися. У. нас велике прохання до мешканців міста: щоб наше місто було красивим і з «чистими легенями» свіжого повітря – треба поливати біля своїх будинків деревця, щоб вони на третій - четвертий рік могли вже самостійно зростати, милувати око та оздоровлювати олександрійців.            

І.Мельник                            

Просмотров: 1408 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]