Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
12:59
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Март » 3 » Праця, що запалює в душах вогники
11:22
Праця, що запалює в душах вогники

 Культура – це та частка життя кожної людини, в якій одні себе реалізують -  є носіями духовної  культури, а інші – задовольняють свої потреби - є споживачами художнього мистецтва. Від того наскільки ми духовно освічені, залежить і рівень нашого життя, нашої повсякденної поведінки в суспільстві.  Є культура – є майбутнє.

Творцями художньо-мистецької духовнос ті  являються  різноманітні аматорські творчі колективи, що сьогодні представлені  на культурній палітрі  Олександрії, що несуть в маси свій творчий талант.  Чим зараз живе  художнє мистецтво, які творчі задуми втілюються в життя, що нового чекати олександрійцям від спілкування з ним, ми і  ведемо діалог з художнім керівником міського Палацу культури і відпочинку «Світлопільський»  Любов`ю Яворською. У культурі ця жінка вже понад 10 років. До призначення на нову посаду була художнім керівником танцювального колективу «Першоцвіт».

- Після того, як минулого року було проведено велику роботу по ремонту головного глядацького залу та холу, що придав  Палацу привабливість, ошатність та охайність -  культура  якісно взяла курс на оновлення...
- Безумовно, що міська влада зробила дуже багато, щоб культурний відпочинок олександрійців був на вищому рівні. «Театр починається з роздягальні» - цей крилатий вислів не прості слова – це наше духовне начало. Ми повинні пишатися своїми художніми досягненнями, що відображені на стендах в холі Палацу. І сьогодні кредит довіри влади виконують 40 творчих працівників закладу культури і відпочинку. При Палаці діє 14 творчих художніх та 14 любительських об`єднань та клубів за інтересами, в яких задіяні понад 1000 олекс андрійців.
- Розкажіть більш детально про творчу діяльність  Палацу культури?
-Ми пишаємося, що при Палаці культури «Світлопільський»  діють 5 народних зразкових колективів та один – зразковий. Це аматорсько-народний клуб спортивно балетного танцю «Олександрит»( кер. С. Стукаленко), народно-циркова студія «Цирк  молодих»  під керівництвом Т.Молчанової, народний  вокально-аматорський ансамбль «Криниченька»(кер. Н.Паніна).  В.Ярова керує аматорсько-народним естрадним оркестром «Дажаз-класік-бенд».  Великою шаною і  повагою користується народний театр, який на протязі кількох десятиліть несе в народні маси театральні постановки  високого художньо-мистецького рівня. Очолює цей надзвичайно відданий справі колектив, метр театральних постановок  Ю.Дзбановський.  Не менш популярним  серед  глядацької аудиторії  не лише олександрійців , - є зразковий вокальний дитячий ансамбль «Нові імена», який очолює талановитий керівник, творець «золотих голосів» Олександрії  Н.Заболотнікова.  У концертних програмах приймають активну участь  аматорські колективи: «Калейдоскоп» та « Першоцвіт» , а також ВІА під керівництвом  відомого музиканта,  композитора та  співака В.Корнієнка.  Понад 3 роки при нашому Палаці працює театр юного глядача «Апельсин»(кер. С.Мозгова).  
-Чим живуть любительські клуби за інтересами?
- Серед них кілька молодіжних гуртів, що займаються сучасною музикою, піснями та танцями. Це і брейк-клуб, і  «Віал-денс», рок-клуб «Понтій Пілат», рок-гурт» Фантом», це і літературно-мистецький клуб «Джерело» (Н.Гончарова)  в якому збираються місцеві поети, декламують свої надбання. Це і театр студія моди «Інтрига» - керівник Н.Біланюк. Працюють активно 2 клуби здоров`я та фітнес-зал. Великою популярністю  користується серед людей  кому за «60» - клуб українська  світлиця. Щонеділі о 18. 00 збираються люди поважного віку, щоб провести вечори відпочинку. Життя вирує, Палац постійно тримає широко відкриті двері, в якому можна долучитися не лише до сприймання  прекрасного, величного, духовного, а й самому стати частинкою художнього мистецтва.
- Як би ви охарактеризували роботу художньої майстерні «Світлополки»?
-Завершили минулий рік і розпочали новий з концертними програмами, що запам’ятались олександрійцям і гостям міста. Це і участь у відкритті та закритті новорічної ялинки, це і театральна казка «Чарівник Морозенко», це і концерт відомого народного заслуженого хору ім. Г.Вірьовки, це і виступ молодіжного гурту «Антітіла». Лютий місяць розпочали концертом народного співочого ансамблю  «Лісапетний батальйон», який  залишив після себе найкращі відгуки глядачів, гарні та чудові спогади, і можливу зустріч до кінця року з новою їх концертною програмою.  Люди говорили, що після концерту вони відчули, що наш народ непереможний…
-Лютий позаду, чи заінтригували, змусили Ви  глядача  відірвати себе від дому  і прийти до Палацу?     
- До дня закоханих відбулася концертна програма. А вже 19-го лютого «Цирк молодих» провів звітний концерт – поставив 2 концерти. «Цирк молодих»  підтвердив звання народного колективу.  28 лютого до нас завітав Кременчуцький  одноактний балет з постановкою  «День народження Мері Поппінс». У балеті було задіяно понад  40 артистів. Ця постановка стала цікавою і повчальною для всіх поколінь. 6- го березня відбудеться великий концерт приурочений міжнародному жіночому дню 8 березня.  На 13 березня заплановано концерт родини-дуету  Павліків. А вже  28-го березня  на підмостках нашої сцени відбудеться фестиваль «Театральна  весна  Кіровоградщини».  У ньому  візьмуть участь: Ю.Дзбановський презентуватиме нову театральну п’єсу «Похоронко не было», а  ТЮГ «Апельсин» представить глядацькій аудиторії на розсуд драму-фієрію  «Лісова пісня», а ще приймуть  участь  6-х художніх колективів з обласного центру та інших районів.  Це буде справжнє театральне свято весни в Олександрії. Глядач потребує культурного відпочинку та дозвілля. І  це зобов`язує нас до  творчості , імпровізації до залучення людей до духовних начал. 

 

І. Григорович  (газета «Вільне слово»)

Просмотров: 1119 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]