Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
03:59
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Февраль » 16 » Опалювальний сезон завершиться 31 березня
11:57
Опалювальний сезон завершиться 31 березня

Питання теплопостачання людей знаходиться на посиленому постійному контролі всіх гілок влади- від Уряду, облдержадміністрації - до місцевих органів влади. Забезпечити населення теплом та бюджетні  установи з новою ціною на газ та відповідно з новими тарифами на тепло,  що непосильні для більшості громадян  –  завдання, яке сьогодні вирішує  КП «Теплокомуненерго».  Зменшено ліміти на постачання газу, відсутність коштів на придбання матеріалів, коли ще не повністю погашена зарплатня перед працівниками за грудень минулого року. Наш співрозмовник  директор КП «Теплокомуненерго» Алла  Грибачова.

 - Чи слід очікувати найближчим часом підвищення  вартості  газу для теплопостачання населення, адже це сьогодні широко мусується в ЗМІ?
- Днями повернулася з Києва, де збирали керівників підприємств теплогенерації  країни. Велася розмова про підвищення  вартості ціни на газ, але конкретно коли це відбудеться, і в якому розмірі, такої інформації ніхто не дав. Працюємо в штатному режимі – по факту на сьогоднішній день. Отримали Постанову НКРЕКП, де бачимо цифри. Сьогодні рішення приймаються дуже швидко. По нормативних документах, що приймалися минулого року, вартість газу в тарифі для населення на послуги теплопостачання на протязі  2014 р. не повинна була зростати, а перше підвищення планувалося здійснити з 1-го травня 2015-го р. Опалювальний сезон завершується по всій Україні 31-го березня. Лімітів на квітень нікому не дали. Можливо, що з 1-го квітня буде скорегований новий тариф на газ, але він вступить у силу з нового опалювального сезону 2015/2016. Яка буде величина  вартості, складно сказати.

Для довідки:  харківські споживачі сплачують по 606 грн за 1 Гкал, проти нашої – 410, 11 грн з обліком, і 12, 12 грн за м2 – без приладів обліку.   

- Чи вистачить лімітів на газопостачання на лютий-березень?
- Ліміти є, але в недостатній кількості.  Не завжди вкладаємося.  По січню місяцю ліміт був 110 тис. м3 на добу.  Якщо  взяти до уваги весь період  цьогорічного опалення, то по жовтню спрацювали з економією. У листопаді з врахуванням  попередньої економії перебрали 277 тис. м3 газу, а в  грудні-січні – на 1 млн. 29 тис. м3 перебрали. Морози внесли корективи.  Якщо буде плюсова температура, то гадаю, що вкладемося  в ліміт лютого- 101 тис. м3 газу на добу. Як бачимо, щомісячно ліміти зменшуються. Це пов’язано з відсутністю газу в Україні. Уряд прийняв Постанову про скорочення  відпуску газу на 30% всім споживачам газу без врахування температури навколишнього середовища. 
- Скільки ж треба підприємству газу на весь опалювальний сезон, щоб люди були з теплом?  
- Нами обраховано, що на сезон потрібно 21- 22 млн. м3 газу, а нам дали – 13 млн. 763 тис. м3.  Якщо не буде сильних морозів, то будемо з теплом.  А на сьогодні вже спожили 10 млн. 895 тис. м3. У коштах  - 27 млн. 606 тис. грн.
-Який же тариф на газ для відпуску тепла населенню і бюджетним установам?   
- Сьогодні тариф на газ, що відпускається для теплопостачання населення  складає 1309 грн за 1000 м3 газу, для бюджетної сфери з грудня скорегований  у бік збільшення ціни  – 7,661 тис. грн за 1000 м3.  Тому,  всі кошти, що зараховуються від сплати населенням  та бюджетними  установами на 100% знімаються з банківського рахунку на оплату газу. Не сплачені податки, відрахування в Пенсійний фонд, що тягнуть за собою штрафні санкції та пені. Не має за що придбати матеріали. Слава богу не було серйозних поривів.

- Населення через подорожчання теплопостачання, не в змозі  оплатити надану послугу сповна. Це факт.
- Так, якщо в 2014 р. процент сплати за теплопостачання за жовтень-грудень  склав 52%, то в цьому році платежі впали до 42%.  Дорожчими  стали продукти харчування. Люди йдуть купувати хліб, ліки, а що залишається – сплачують за комунальні послуги. Тенденція зростання боргів зрозуміла.
- Субсидії, пільги, реструктуризація боргів, судові позови до злісних боржників  – це  дієві механізми, що повинні допомагати теплопостачальникам?    
- І тут не все гаразд. Для прикладу, з нарахованої  субсидії по пільгах у сумі  1 млн. 390 тис. грн, ми фактично за останній місяць отримали лише 844 тис. грн (а це лише 61%).  А електроенергії  використали на суму 1,5 млн. грн. «Кіровоградобленерго»  неодноразово попереджало про відключення  від електропостачання, про штрафи, пені.  Прийшлося звертатися до губернатора та міського голови С.К.Цапюка, щоб  не залишитись без  електроенергії.  Надіємось, що нам доплатять субсидії, а за літній час погасимо борги цього опалювального сезону.     
- А скільки ж завинило населення Олександрії  за тепло  КП «Теплокомуненерго»?
- У цьому плані  налагоджена відповідна  робота з боржниками. Активно працюють контролери: розсилають повідомлення; щотижня  запрошуємо на бесіди до абонвідділу; складаємо угоди по реструктуризації боргів;  на злісних  неплатників – подаємо заяви до суду. Більшість людей з повагою і розумінням ставляться до вимог, але показники гірші, ніж у минулі роки.  Борг населення за спожите тепло вже цього опалювального сезону складає 11 млн. 567 тис. грн, а сплачено  лише 6 млн. 739 тис. грн.  Загальний же борг станом на 01. 01.15 р. складає  15 млн.700 тис. грн. Судові рішення не нашу користь –  повертають  нам без виконання, бо там спадкоємець відсутній,  там -  проживає 7 чол. у 2-й кімнатній квартирі, в іншій – господар знаходиться за кордоном на заробітках. А загальний борг тільки по цих 3-х квартирах сягає  біля 30 тис. грн.
- Який вихід з даного становища?    
- Держава задекларувала, що за кілька років Україна повинна відмовитись від купівлі  дорогого російського газу. У бюджеті  2015 р. закладено  3 млрд. грн на альтернативні теплоносії. Цього  дуже замало. Ми повинні були ще до нового року поставити в Звенигородці модульну котельню на твердому паливі. Наприкінці року нам виділи 500 тис. грн. з держфінансування. Думали, що  вистачить цих коштів на купівлю котельні, але за кілька днів вона зросла в ціні з 460 тис. грн до 900 тис.  А кошти надійшли за 2 тижні перед новим роком. Повернули назад у держказну. Такий закон  - до 26-го грудня не використані кошти повертаються. Подібна ситуація, з різким ростом вартості модульних котелень, була і в ДНЗ №21. У серпні перерахували кошти за котельню, а в вересні  нам їх повернули без попередження,  бо завод переглянув ціну. Там був час, прийшлося доплачувати різницю. Не сьогодні-завтра завершаться роботи по підключенню модульної котельні в музикальній школі. Залишились штрихи:  заходи пожежної безпеки та  електрообладнання обладнати, дещо  змінити систему опалення. Ось так, крок за кроком, якщо держава  виділить відповідні кошти, будемо переводити установи бюджетної сфери на альтернативні джерела опалення.  Іншого шляху  виходу з газової кризи у теперішній час не існує.  

І.Григор`єв (газета "Вільне Слово")

Просмотров: 2076 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]