Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
02:09
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Ноябрь » 8 » На тернистому шляху до ОСББ
23:36
На тернистому шляху до ОСББ

Одним із найпроблемніших на сьогодні питань у реформуванні житлового – комунального господарства країни є питання як перейти мешканцям багатоквартирних житлових будинків з комунальної власності в приватну – до об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Думки з цього приводу дуже різняться. Вже понад 20 будинків в Олександрії є власністю мешканців ОСББ. Інша, більша чисельність громадян, чули, знають, вивчають таку можливість, але в силу боязні, що держава не виконає своїх обіцянок – стосовно  передачі в ОСББ капітально відремонтованого житла, вичікують.

 Мій співрозмовник Володимир Мороз, спеціаліст УЖКГ, який одним із перших в місті взявся за створення  ОСББ. В далекому вже 1997 році мешканці колишнього гуртожитку заводу «Автоштамп» по вул. Садова, 31 приватизували квартири. Постало питання самостійного господарювання. Була боязнь, а що попереду чекає: чи не стрімко злетить квартплата, щоб вижити, оплачуючи ще й посаду голови та бухгалтера…А ще прийдеться  наймати двірника, техпрацівника. Чи буде достатньо коштів на ремонти?  

 -Провели загальні збори, прийняли статут об`єднання, обрали органи управління  будинком: голову, ревізійну комісію. Затвердили штат: бухгалтера, двірника, техпрацівника. Будинок був надзвичайно проблемним. За кілька років вдалося  зробити найважливіше: замінили водо каналізаційні комунікації на пластикові, відновили роботу ліфтів, що протягом 11 років не діяли, відремонтували покрівлю,  почав В.Мороз. - А далі відремонтували хол (облицювали кахлем), крильце, сходові клітини, засклили вікна, встановили двері, домофон. Будинок «ожив» - він став привабливим, чистим, ошатним. Щодня техпрацівник і двірник виконують свої функціональні обов’язки по підтримці належного санітарного стану, як у будинку так  і на прилеглій до нього території.
- І все ж існують проблеми. Боржники, як не сплачували квартплату вчасно, накопичуючи  борги, так і не сплачують донині?
- Ми прийняли будинок з боргами до 30 тис. грн. Частину боргу було погашено від продажу квартир. Була поставлена  умова, що власник сплативши заборгованість з квартплати міг продати своє помешкання. Борги і сьогодні існують, бо не всі люди добросовісно відносяться до своєї власності. А повинно  бути  як у вулику: одна сім`я, всі працюють на загальне добро, в якому немає місця трутням. Ремонти почали з того, що видавали на кожну житлову площадку (на 4 квартири) фарбу, побілку, шпаклівку, і пропонували самостійно зробити косметичний ремонт. Майже всі відгукнулися на дану пропозицію.    
 -Люди бояться, що ОСББ – це шлях до різкого підвищення квартплати, бо приватні підприємства та надавачі  інших комунальних послуг піднімуть розцінки.   
 -Послуги з теплопостачання, з водопостачання та водовідведення, з електроенергії  та вивозу сміття  – ми сплачуємо окремо на рахунки цих підприємств, як і мешканці комунальних будинків. Тарифи для всіх однакові. А щодо серйозних ремонтів, то з приватною структурою можна торгуватися.
- А як з  субсидіями? Чи зберігається ця пільга для малозахищених верств населення? 
   -Тариф на квартплату у нас дещо менший від середнього по місту. Кому надана  субсидія – вона зберігається в повному обсязі. Щомісячно вона перераховується на наш рахунок і мешканці бачать скільки коштів на рахунку. Все прозоро, люди знають скільки прийшло на рахунок коштів, і скільки куди було витрачено. На даний час більшість мешканців Олександрії отримали житлово-комунальну  субсидію. З цього приводу  запропонував збільшити квартплату з 1, 20 ( по місту середній тариф становить  близько 1, 60 грн.)  до 1, 60 грн. Таким чином, надходження  на рахунок будинку від субсидій було б більшим. Можна було б подумати і про інші умови покращення проживання в будинку. Мешканці поки що згоди не дали. Не зміг переконати, що виграють  всі – збільшиться розмір субсидії. Чекають підвищення квартплати по місту. А вона не за горами.
- Які Ваші побажання тим, хто сьогодні ще вагається – створювати ОСББ, чи почекати, що скаже держава.
 -Не треба боятися ОСББ (об`єднань співвласників багатоквартирних будинків). Треба брати в свої руки управління будинком. Обрати  відповідального небайдужого голову, який буде зацікавлений на мінімальну зарплатню наводити  порядок у будинку та на прилеглій території. І тоді будуть квітнути троянди, будуть буяти квітами клумби, буде чисто і охайно в під’їздах, буде сухим і чистим підвал. Головною умовою добробуту мешканців – є їх колективна небайдужість та активність до комфортного проживання. Якщо раніше кошти з квартплати йшли в «загальний котел»  з якого фінансуються  роботи з ремонту та утримання сотень будинків. Коли ви маєте ОСББ, то кожна копійка, яку віддають люди, працює на ваш будинок, вашу територію, на ваші нагальні та невідкладні потреби, - наголосив голова ОСББ В.Мороз.
Ми звернулися за роз’яснення до головного спеціаліста управління  УЖКГ А.Ципов`яза, щоб почути, які гарантії від держави отримують ОСББ?    
- Держава одним розчерком пера відмінила ст.24 про ОСББ, де говорилося, що попередній власник зобов’язаний передати у власність ОСББ капітально відремонтоване житло. Новим законом ця норма ліквідована.
В замін держава з 1- го липня поточного  пропонує заходи з енергозбереження, що дають можливість  власникам ОСББ вирішити питання встановлення індивідуальних теплових пунктів, комплексне утеплення фасадів та підвалів будинків, заміну вікон на сходових клітинах шляхом довгострокового кредитування. Умови  можна дізнатися  в «Ощадбанку» та  «Укргазбанку». Держава відшкодовує протягом 5 років до 30% основної суми (тіла) кредиту.
В стадії  розробки перебуває проект міської програми відшкодування частини отриманих ОСББ кредитів за рахунок місцевого бюджету. (В інших містах існує така програма 70/30, - авт.). УЖКГ надає повний спектр роз’яснювальної, методичної та організаційної допомоги в створенні ОСББ  згідно чинного законодавства. На сьогоднішній день 19 будинків ОСББ успішно працюють, 4- знаходяться в стадії  передачі на баланс нового власника – ОСББ.  Віднині мешканці виступають самостійним суб’єктом господарювання. Вони не прибуткові, здійснюють свою діяльність  згідно затвердженого статуту ОСББ. Новим законом  визначено, що головним органом об’єднання є  загальні збори. Члени правління, ревізійна комісія підзвітні учасникам зборів.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків... за цією абревіатурою,  не всім ще до кінця  зрозумілою назвою та змістом, «ховається» дуже багато можливостей. Перша - можливість кращого побуту в своєму будинку, друга - можливість економії грошей на комуналку, третя - можливість самостійно обирати як оновлювати будинок та територію поряд. А найголовніше, і про це не варто забувати, можливість розпоряджатися прибудинковою землею та не боятися ущільненої забудови під вікнами. Це «маленьке самоврядування» на користь мешканців будинку – його власників.    

І.Григор`єв

Просмотров: 1156 | Добавил: wernega | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]