Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
20:02
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Май » 4 » На черзі сьогодення – перехід до ОСББ
12:09
На черзі сьогодення – перехід до ОСББ

Законодавчо закріплено, що з липня поточного року вся комунальна сфера – житло повинно перейти на обслуговування мешканців в якому вони проживають. Раніше обговорювалося питання, що співвласники багатоквартирних будинків отримають в утримання  капітально  відремонтоване житло... Але цю норму було відмінено...

 Про сьогоднішню ситуацію з переходом до ОСББ та про їх  передумови ми і ведемо розмову з заступником начальника УЖКГ Олександрійської міської ради Володимиром Володимировичем Литовченком.

- Що стосується  вирішення проблеми переходу житлового фонду комунальної  власності Олександрійської  міської ради  в ОСББ( об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, в подальшому ОСББ. - Авт.) силувати ніхто не збирається. Все буде відбуватися в рамках чинного законодавства.  В ідеалі – мешканці будинку збираються в ініціативну  групу активістів для створення ОСББ. Збирають відповідні документи: площа будинку,  території, квартир та приналежність власників до  цих квартир.
- Зібрали документи, а далі: яка необхідна кількість голосів, щоб утворити нове об`єднання?     
- Для того, щоб  прийняти рішення про створення ОСББ потрібна згода 50% від усіх мешканців багатоквартирного будинку. Мешканці голосують площею. Чим більша площа – більше права. У разі, якщо є присутність не приватизованих квартир, що є комунальною власністю міста, запрошуються на збори представники влади. Рішення зборів повинно носити колегіальний характер. Скажу, що сьогодні, на превеликий жаль,  у понад 200 багатоквартирних будинків і донині не створені ініціативні групи. З цього випливає, що самоорганізація населення міста на дуже низькому організаційному рівні. Більша частина будинків не зможуть в необхідні терміни визначитися зі створенням ОСББ.
-Чого слід очікувати в противному випадку? 
- У такому випадку  управління будинком буде виконувати або управляюча компанія, або  управитель (комівояжер.- Авт.), що будуть обрані на конкурсних засадах. Сьогодні КМУ  розробляється порядок проведення конкурсу, його умови. Але вже сьогодні є кандидати, які пропонують свої послуги в якості управителя багатоквартирних будинків. Не маючи критеріїв відбору  управителів  - ми лише приймаємо заяви від потенційних претендентів.Уряд  свого часу, кілька років тому, стояв на тому, що створення ОСББ буде проводитися лише після капітально  відремонтованого житлового фонду, і не інакше. Кошти від приватизації  житла тоді гадали, що підуть саме на ремонти…

Теперішнім законодавством  капітальний ремонт житлового фонду з подальшою передачею його у спільну  власність мешканців не передбачено. Але незважаючи на це, керівництвом Олександрійської  міської ради написані  програми, якими заохочується створення ОСББ шляхом виділення коштів на проведення ремонтних робіт у вже існуючих ОСББ.  Окрім цього, слід підкреслити, що міська рада своїми програмами планує приймати участь у фінансуванні  при встановленні  теплових лічильників (бере дольову  участь + держава та мешканці будинків),а також у відшкодуванні частки кредиту під утеплення будинків ( встановлення енергозберігаючих вікон у під`їздах та зовнішнє утеплення фасадів).
-Скільки кількісно вже діють ОСББ по Олександрії?
-Хотілося, що б їх було набагато більше на даний період, але маємо те, що маємо.  20 існуючих  та працюючих об`єднань співвласників багатоквартирних. На черзі – період оформлення документації на ОСББ ще 5 багатоквартирних будинків. Всього  житловий  фонд багатоквартирних будинків в м. Олександрія налічує понад 300-х п’яти та дев`яти поверхових будинків.

 Що в такому разі треба робити?  Надіємося і віримо, що свідомість олександрійців у питанні визначеності щодо подальшої долі в управлінні своїм місцем  проживання таки стане тим двигуном, який запрацює по-новому, коли люди побачать, що всі заходи по створенню ОСББ   не приведуть до зубожіння – коли мешканці своїх квартир  не будуть спроможними оплачувати нові тарифи на послуги нових комунальників – управителів. Іншого шляху нам держава не гарантує. Все в наших руках – такий вердикт можновладців з Києва.

І.Мельник

Просмотров: 1427 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]