Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
23:28
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Апрель » 18 » Люди чекають якісної роботи міліції (поліції)
07:44
Люди чекають якісної роботи міліції (поліції)

Міністерство внутрішніх справ – це той орган,  який повинен захищати життя людей та карати злодіїв.

 Ека (Катерина) Згуладзе 13 грудня 2014 р. отримала українське громадянство. 17 грудня 2014 р. була призначена першим заступником Міністра внутрішніх справ України. Грузинка обіймала посаду заступника міністра внутрішніх справ Грузії з 2005 по 2012 рр. Вона змогла кардинально реформувати правоохоронні органи  Грузії  та відновити довіру до них.  За її плечима  журналістська та  юридична освіта; працювала перекладачем; була успішною у роботі в неурядовій організації;  швидко піднімалася кар’єрними сходинками. Корумпованість міліції Грузії була одна із найвиразніших на фоні радянського та пострадянського періоду. Зараз подібне переживає і Україна.  Реформувати МВС могли тільки ті люди, які не працювали в цій системі, а головне, щоб ці люди мали інші цінності.

Реформи Еки Згуладзе

 Реформа 1 - першим кроком став набір Патрульної служби з планшетами. Реформування міністерства почалося із скорочення штату: станом на 2005 р. було 90 тис. працівників, а через 2 роки – 30 тис. Ека Згуладзе неодноразово зазначала, що це економить бюджетні витрати на МВС й дає можливість працівникам правоохоронних органів ефективніше працювати.

Реформа 2 – за перебування Е.Згуладзе  на посаді заступника МВС Грузії  було посаджено за грати приблизно 1000 корумпованих працівників міліції, 300 прокурорів і біля 50 суддів і 7 міністрів.

Реформа 3 - ДАІ вважається обличчям правоохоронних органів, бо з нею люди контактують найчастіше. За одну ніч було звільнено 15 тис. «даїшників».  3 місяці поки реформували ДАІ на дорогах не було ніяких служб. Патрульну поліцію оновили повністю. Через 2 роки довіра до правоохоронних органів населення зросла до 60%.

Оцінки реформи в цілому позитивні - вдалося побороти корупцію

Після закінчення кар’єри у МВС Грузії Ека Згуладзе переїхала у Францію з своїм чоловіком французьким журналістом, кінематографістом Р. Глюкманом, з яким познайомилася, коли він приїжджав  висвітлювати грузино-російську війну в серпні 2008 р.  з французьким телебаченням.

Ставлення Еки Згуладзе щодо можливості реформ в Україні

 Ека Згуладзе говорить, що нема часу зволікати, крім того, заступниця Авакова зазначила, що в Україні, на відміну від Грузії, є активний громадський сектор і нема проблем із набором нових кваліфікованих кадрів. 

Аваков і Згуладзе 

При Авакові міліція залишилася майже без змін - ніяких реальних реформ не було проведено. Єдине, що можна згадати це плани перейменування «міліції» на «поліцію»,  наміри провести «тотальну атестацію» співробітників, зробити міліцію органом, який служив би виключно громадянам України.

Ситуація в Україні є не настільки критичною, але, безперечно, вимагає певних реформ. При цьому кожна служба повинна виконувати свої завдання і обов’язки. Грузинським поліцейським дали  хорошу зарплату. Протягом 2-х років вона зросла у 15 разів: спочатку становила - $35, потім- сягнула $1000. Головне завдання - подолати корупцію та забезпечити безпеку громадян, - стверджує Е.Згуладзе.

 Міністр внутрішніх справ А.Аваков під час презентації майбутньої реформи МВС підкреслював, що при прийомі на роботу поліцейських тестуватимуть на детекторі брехні, а усі діючі працівники органів внутрішніх справ підлягатимуть тотальній переатестації.
Висока зарплатня в Україні не гарантує, що патрульні поліцейські не будуть брати хабарі на дорогах.

Що зроблено?

Нині у парламенті зареєстрований лише законопроект про національну поліцію Ю. Луценка. МВС поки не подавало до парламенту своїх законодавчих ініціатив про ліквідацію ДАІ та створення патрульної служби поліції. Тож у експертів є сумніви, що повномасштабні реформи залишаться лише на папері. «Зарплата для поліцейського у 6 тис. грн - це чудово. А де зміни до бюджету чи внутрішніх фінансових розрахунків МВС, аби ці гроші дійсно були передбачені. Без законів, це не реформи МВС, а лише зміна вивіски». 

Що пропонують зробити?

Ліквідувати Управління внутрішніх справ в областях та районах; скорочення штату працівників міліції;  якісна зміна кадрового складу завдяки кращому фінансовому та соцзабезпеченню працівників поліції.  Прогресивними моментами законопроекту є створення Поліцейської комісії при Національній поліції, в якій 3/5 членів – правозахисники та інші цивільні особи, а також призначення на посади в поліції через конкурс.   

Що залишиться?

 Кримінальна поліція; поліція громадської безпеки; транспортна поліція; дорожня поліція; поліція охорони; судова поліція. Виключається  спеціальна  міліція та внутрішньої безпеки.

Місцева поліція – це відносно нове явище в нашій системі правоохоронних органів. Її правовий статус, визначений в законопроекті, – виконавчий орган місцевої ради, який утворюється в кожній громаді. Передача поліцейських функцій (повноважень) органам місцевого самоврядування (ОМС) має на меті з одного боку перевести місцеві підрозділи поліції на фінансування місцевих бюджетів, а з іншого – усунути існуюче дублювання повноважень. Важливим кроком є передача багатьох функцій, досі належних органам міліції, до місцевих рад. Це стосується функції визначення порядку здійснення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів, проведення їх обов’язкового технічного контролю та визначення обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів тощо. Змінено порядок складання теоретичного і практичного іспитів для отримання права на керування транспортними засобами відповідної категорії в комерційних автошколах.

    Які недоліки?

 Дещо перевантаженим інформаційно виглядає розділ «Проходження служби в Національній поліції». Зокрема, питання відсторонення від виконання обов’язків, зарахування в розпорядження, звільнення зі служби, атестування та професійна підготовка осіб рядового і начальницького складу тощо. Окремо стоїть питання щодо введення вікового цензу від 18 до 35 років для прийняття на службу в Національну поліцію. Виникає питання, як бути з нині діючим особовим складом, що має вік старше 35 років і великий досвід роботи? Адже, для співробітників, що підлягають звільненню, треба забезпечити виконання соціальних гарантій. Все це потребує значних матеріальних ресурсів.  

Чи вдасться Україні  побороти корупцію в міліції (поліції)?

Законопроект видається перспективним як модель системи поліції, але, враховуючи потребу у комплексній реформі, потребує значного доопрацювання питання ліквідації структурних підрозділів МВС, а також подальшу долю особового складу. На нашу думку, потрібна концепція поетапної реорганізації міліції в поліцію з урахуванням сучасних українських реалій. Грузинський варіант спрацював, :

1). Скорочення загальної штатної чисельності співробітників правоохоронної системи більш ніж у два рази. Грузинські службовці вважають це перспективним рішенням, адже на зміну старим співробітникам прийшли молоді не корумповані кадри, що швидко навчаються.

2). Фінансування правоохоронної системи. Так, поліцейським підвищили зарплату в 10-20 разів (від 250 до 720 доларів, керівництву до 2000), удосконалено систему заохочень та соціальних забезпечень (премії за сумлінну працю, за вислугу років, медичне страхування). Правоохоронців було забезпечено сучасними автомобілями та технічним оснащенням, що автоматизувало більшість процедур. Так, автомобіль можна розмитнити, поставити на облік і отримати державні реєстраційні знаки, витративши не більше 20 хвилин. Зараз, у зв’язку з престижністю професії поліцейського, конкурс до Поліцейської академії становить 50 чоловік на місце.

Однак проведення такого рівня масштабних, одночасних і швидких реформ стало можливим завдяки залученню значного цільового закордонного фінансування. Україна в сучасних умовах може забезпечити реформування правоохоронної системи лише за умови внутрішньої та зовнішньої матеріально-технічної підтримки.

Що найголовніше для нас?

Буде створена муніципальна поліція, яка буде підзвітна міській раді. А це означає, що буде більше контролю, вимог до якісної роботи поліції. Начальник поліції не буде статистом на сесіях міської ради – він буде підзвітним їй. Його найняла на роботу рада, яка суворо і спитає. Тоді явно, що зменшиться кількість злочинів, хабарництва, кумівства та свавілля правоохоронців.

І.Мельник (газета "Вільне слово")

 

Просмотров: 2824 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]