Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
01:32
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Май » 29 » Хто ж більше шкодить?
16:29
Хто ж більше шкодить?

В Україні закінчився опалювальний сезон. Не секрет, що для Олександрії, як і для інших міст нашої держави, він був найскладнішим за часів незалежності. Неоголошена війна на Сході, обмеження урядом споживання природного газу, заходи з економії  ресурсів для бюджетної сфери та звернення до  мешканців переходити на альтернативні види опалення…

Правдами і неправдами опалювальний сезон вдалося не зірвати, взимку садочки, лікарні, школи та помешкання олександрійців були з теплом. Та чи буде відкритим вентиль газу для Олександрії в наступний опалювальний сезон, адже сьогодні підприємство має 13 млн. грн. заборгованості від населення та близько 11 млн. грн. від установ, які фінансуються з державного бюджету. Ситуацію з населенням можна зрозуміти, адже платоспроможність українців значно знизилася. Що стосується 11 млн. грн., тут ситуація набагато складніша, оскільки бюджетні організації невчасно фінансуються державою через відсутність коштів і перспективи їх отримання в найближчі місяці відсутні.

- Ситуація на КП «Теплокомуненерго» сьогодні патова. Невиконання договірних умов на закупівлю природного газу, укладених з НАК «Нафтогаз України», призводить до постійних звернень НАК «Нафтогаз України» до суду з позовними вимогами про стягнення заборгованості та нарахованих штрафних санкцій, інфляційних нарахувань, 3% річних та судового збору. В результаті судових розглядів винесено рішення про задоволення вимог НАКу за договорами 2011, 2012, 2013 років на загальну суму 13,4 млн. грн., в т.ч. 6,2 млн. грн. – це нараховані пені, інфляційні, 3% річних та судові витрати, навіть за договорами, по яких вже давно відсутня заборгованість.

Днями депутати у другому читанні прийняли закон, яким дозволяється пустити з молотка борги підприємств теплопостачання. Виникає запитання: невже уряд свідомо розпочав процес знищення комунальної власності, бо у когось є бажання передати в приватну власність стратегічні об’єкти України?

Враховуючи кризову ситуацію на теплопостачальних підприємствах, ми поцікавилися, який стан сьогодні на КП «Теплокомуненерго». Розмову ми ведемо з директором «ТКЕ» Аллою Грибачовою.

- З 10 квітня відділенням примусового виконання рішень Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області накладено арешт на всі рахунки підприємства, що призвело до відсутності обігових коштів. Повністю заблокована вся господарча діяльність підприємства. Так, не виплачена зарплатня за останні два місяці. Ми звернулись до суду зі скаргою на дії ДВС, бо вважаємо їх незаконними та необґрунтованими. 7 травня Кіровоградським господарським судом винесено рішення про зупинення виконавчого провадження та зняття арешту з рахунків, але НАК «Нафтогаз України» і відділом ДВС подано апеляційні скарги на рішення господарського суду, тому рахунки залишаються заблокованими до винесення рішення Дніпропетровським апеляційним судом. Чекаємо позитивного результату по розгляду справи.

- Парламентарі прийняли на днях закон, по якому держава в особі «Нафтогазу» має право продавати борги підприємств теплопостачання.

- Справді, народні депутати 243-ма голосами в другому читанні проголосували за ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану НАК «Нафтогаз України», що дозволяє відчуження майна теплопостачальників на користь третіх осіб та продаж на аукціоні. Прийде покупець - викупить борги, потім продасть майно підприємства, щоб повернути собі кошти, а місто може залишитися без тепла. При цьому ніхто не говорить про стабілізацію фінансового стану теплопостачальних підприємств, які мають значну заборгованість споживачів за теплову енергію.

- Скажіть, будь ласка, чому склалася така ситуація? Хто найбільше має борги за спожите тепло?

- Як не дивно, але держава є одним із найбільших боржників. Державна субвенція (кошти), які йдуть на оплату за енергоносії закладів освіти та медицини, передбачені в недостатній кількості. Таким чином, школи та лікарні, які раніше фінансувалися з місцевого бюджету, а з початку року переведені на державну субвенцію, сьогодні заборгували нашому підприємству майже 10 млн. грн. Більше мільйона гривень мають заборгованість організації та установи, які також фінансуються з державного бюджету. Населення винне 13 млн. грн, з яких лише за січень-квітень заборгували 4,5 млн. грн. Вкрай погано платять за тепло госпрозрахункові підприємства, які надають різноманітні послуги (перукарні, аптеки, магазини, офіси, супермаркети та ін.) - понад 900 тис. грн. Ціни на послуги підняли, на ліки, на продукти харчування, а платити підприємці за тепло не поспішають. І населенню слід серйозно задуматися, особливо тим, у кого значні борги, щоб не залишити Олександрію без тепла в новому опалювальному сезоні.

- На останньому засіданні виконавчого комітету було озвучено звернення міського голови С.Цапюка до населення міста оформляти субсидію як один із шляхів, що забезпечить місто теплом.

- Субсидії, безумовно, дають великий позитив у теплопостачанні городян. Якщо за минулі роки надходило субсидії на 4- 5 млн. грн, то лише цього опалювального сезону їх нараховано близько 11 млн.грн, з яких залишилось несплаченими 2 млн. 200 тис. грн. Але на ці кошти нами вже оформлені протоколи та надані в Мінфін на проведення взаєморозрахунків за природний газ. Ми сподіваємось, що ці кошти будуть проведені до кінця травня. Взагалі, у зв’язку з вилученням 80% коштів на оплату за природний газ та недостатністю обігових коштів протягом всього опалювального сезону ми проводили розрахунки за спожиту електроенергію за рахунок пільг і субсидій.

- Скільки ж по коштах обійшовся газ Олександрії у цьому опалювальному сезоні?

- У цьому сезоні працювати було складно. В умовах значно обмежених лімітів потрібно було надавати якісні послуги. Нагадаю, що виділено було нашому підприємству на сезон 13,7 млн.куб.м газу при середньому споживанні за минулі періоди 20- 21 млн. куб.м. І тільки завдяки тому, що ця зима була тепла та міською радою ще до початку і протягом сезону були реалізовані заходи по відключенню та обмеженню теплопостачання на окремі приміщення бюджетної сфери, фактичне споживання газу за опалювальний сезон становить 16,8 млн. куб.м на суму 45 млн. грн. Також використали електроенергії на 7,5 млн. грн., води – на 500 тис. грн., 8 млн. – зарплатня з нарахуваннями. Взагалі, тільки на ці основні статті витратили 61 мільйон гривень. А отримали в оплату за надані послуги від населення - 20 млн. грн. та бюджетні організації сплатили 16,5 млн. грн. Загальна заборгованість споживачів за теплову енергію за сезон становила 19 мільйонів грн. Тому нам усім треба добре задуматись, щоб завтра не залишитись без теплопостачання.

Влада Олександрії уже має негативний досвід зміни форми власності наших комунальних підприємств (передача КП «Олександрія-водоканал» у власність обласної державної адміністрації). Читачам не треба нагадувати, що невдовзі після передачі підприємства тарифи за послуги водо- та теплопостачання значно зросли. При цьому ніхто не спитав в олександрійців, з яких коштів вони будуть сплачувати за новими тарифами. Тому обов’язок місцевої влади докласти максимум зусиль, аби КП «Теплокомуненерго», від якого залежить життя міста, залишилося у власності територіальної громади.

І все ж залишаються незрозумілими дії державотворців, котрі рятуючи НАК «Нафтогаз України», знищують систему теплопостачання, без якого не буде кому продавати газ. Якщо підприємства "ТКЕ" і надалі не зможуть виплачувати робітникам заробітну плату, платити податки та належним чином підготувати підприємства в міжопалювальний період, хто нестиме за це відповідальність? Питання залишається відкритим. Хто ж більше шкодить?

І.Мельник (газета"Вільне Слово).

 

Просмотров: 1672 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]