Поздравляем Вас Гость
Пятница
03.05.2024
21:49
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Март » 15 » Які тонометри нам "впарюють" в аптеках
21:32
Які тонометри нам "впарюють" в аптеках

З відкриттям нових аптечних закладів Олександрії до відділу торгівлі управління економіки міської ради почали масово надходити численні звернення від мешканців стосовно якості новопридбаних тонометрів. Споживачі знервовані, різниця показників тонометра електронного та механічного здається їм значною, артеріальний тиск у споживачів від того піднімається ще вище…

Для з’ясування  причин скарг, ми звернулися до начальника відділу торгівлі управління економіки міськради Л.Д.Марковської, яка отримала методичні роз’яснення з приводу не якісних  тонометрів у провідного менеджера компанії «МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ» Коваленка А.М., який контролює реалізацію тонометрів у місті:

- Треба виважено та серйозно підходити до придбання тонометру. Це прилад, необхідний у використанні для регулярного вимірювання тиску при наявності наступних симптомів: головні болі; погіршення пам’яті;  запаморочення;  внутрішнє напруження; прискорене серцебиття (тахікардія); роздратованість; пітливість; зниження працездатності; почервоніння;  мушки або сіточки перед очима; відчуття пульсації в голові; набряки повік з ранку; тривога; набрякання рук і оніміння пальців,- відмітив менеджер.
 - На  що треба звернути увагу при купівлі тонометра?                                          - З’ясувати чи пройшов прилад клінічні випробування, відповідно до протоколу Британського Гіпертонічного Товариства (BHS) або Європейського Товариства по Боротьбі з Гіпертонією (ESH) (вказується на упаковці). Перевірити, чи підходить манжета по розміру, переконатися в присутності сервісного центру (серйозні виробники, зазвичай, відкривають сервісні майстерні у всіх регіональних центрах країни).

- Як правильно вимірювати артеріальний тиск?

- Тонометр є одним з найбільш ефективних методів, що допомагає виявляти гіпертонічну хворобу на ранніх стадіях, що допомагає лікареві оцінити профіль АТ і призначити більш точну та надійну гіпотензивну терапію. Вимірюють  тиск у стані спокою, в один і той самий час, протягом доби. За 30 хв. перед вимірюванням уникайте фізичної активності, хвилювання, напруги, переохолодження, прийнявши зручне положення (сидячи або лежачи) на 3-5 хв., для того, щоб організм набув стану спокою. При положенні сидячи, спині потрібно надати опору, тому, що будь-які рухи викликають миттєве підвищення АТ. Середня точка плеча повинна знаходитися на рівні серця (4-те міжребер’я). Одягніть манжету на 2-3 см вище рівня ліктьового згину так, щоб вхід трубки в манжету знаходився на рівні серця. Затягуйте манжету рівномірно і щільно. Увімкніть прилад і дочекайтеся появи на дисплеї надпису «0». Нагнітайте повітря на 30-40 мм рт. ст. вище передбачуваного тиску (якщо не автоматична модель тонометра). Під час вимірювання не розмовляйте і не рухайтесь, дихайте спокійно, не напружуйте м’язи, не спирайтеся на руки. Якщо вимірюєте тиск на зап’ясті, стежте за тим, щоб зап’ястя перебувало на рівні серця, а лікоть мав опору. Якщо АТ на правій і лівій руці розрізняються більш, ніж на 10 мм рт. ст. надалі вимірювання необхідно проводити на руці з більшим тиском (крім зап’ястних тонометрів, ними вимірюють тільки на лівій руці). Невідповідність розміру манжети цифри АТ або завищуються (якщо манжета мала), або занижуються (якщо манжета велика) на 10-40 мм рт. ст. по систолічному і на 5-10 мм рт. ст по діастолічному АТ. Якщо не впевнені в точності отриманого результату, рекомендується провести повторне вимірювання з інтервалом 2-3 хвилини і вирахувати середнє арифметичне.

-Часто споживачі звертаються з проханням повернути кошти за вимірювачі артеріального тиску, тому що, на їх погляд, вони їм не підходять за показниками тощо.
- Постановою Кабміну від 19.03.1994 № 172 «Про захист прав споживачів» (д. № 3) містить Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), а саме: лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни, до яких відносяться і тонометри.

Одразу ж, після придбання тонометра, споживачі починають зрівнювати показники нового тонометра з показниками тонометрів у друзів, сусідів і т.д., не беручи до уваги фактор зношеності їх приладу. Це і вносить непорозуміння та додає проблем з тонометром.          

І.Мельник                                      

Просмотров: 1088 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]