Поздравляем Вас Гость
Суббота
04.05.2024
00:56
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Март » 16 » Ціна на електроенергію та хлібобулочні вироби зросла
10:53
Ціна на електроенергію та хлібобулочні вироби зросла

 До весни 20017 року вартість електроенергії, що відпускається населенню зросте в 4 рази. Про це повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) (з прямої вказівки КМУ), затвердивши підвищення тарифів на електроенергію з 1 березня, для населення на 5-50% залежно від обсягу споживання.

Олександрія - маленьке містечко, де існує дуже багато проблем, які сьогодні аналогічні всій Україні: безробіття, малі зарплатні і пенсії, нульовий рівень економічного розвитку. Жити за рахунок субсидій, яка не покриває прожиткового рівня через постійне зростання цін на споживчому ринку, з кожним днем стає все важче і важче. Прийнятий розмір прожиткового мінімуму в 1611,48 грн. з яких - 879,76 грн., коли урядовці «кинули, як кістку»  українцям на продукти харчування. Люди могли б погодитись, якби вартість буханця була 1 грн., коли б 1 кг цукру був - 3 грн., коли б м'ясо вартувало  – 15 грн./кг, коли ціна капусти і картоплі не перевищувала – 1 грн./кг, коли б молоко було в ціні не більше 1,5 грн./л. Сьогодні ж на місяць нам відпущено (виходячи з коштів) - 200 г рису, що складе добову норму споживання трохи більше чайної ложки, 90 г гречки, 600 г свинини (20 г на день!), біля 580 г риби (або по 19,3 г на день). З одягом, взагалі, нонсенс. У прожитковому розмірі  - 1 чоловічі плавки на 10 років! Викликає глибокий сум і глум над людьми, коли комісія дозволила, внесла зміни в «кошик смертника» не 4 стрижки на рік, а – 6. Подякувати!?

  Прожитковий мінімум передбачає: 63, 25 грн. – оплата теплопостачання, на електроенергію - 13,46 грн. Чи не смішно? Якби так було - ми сплачували б! Насправді, картина протилежно інша Немає субсидії – 1000 грн. готуй за теплі батареї. Сьогодення вже  грізно постукало у двері людей – вартість споживання електроенергії в чергове зросла. Відтепер за 1 кВт/год. мешканці багатоквартирних будинків будуть платити не 45,6 коп., як було, а – 57 коп., якщо вкладаємось в норму 100 кВт/год. Понад норми – від 100 до 600 кВт/год. – 78,9 коп. за 1 кВт/год. і до 99 коп. А за використання понад 600 кВт/год. доведеться викласти з сімейного бюджету гаманця 1,57  грн. за кожен «намотаний» кіловат. І це не перше підвищення вартості електроенергії. З п’яти запланованих – ми вже 2 етапи витримали. Дійшли до третьої березневої шокової терапії (хірургії). А ще слід чекати ще 2 підвищення (через кожні наступні 6 місяців): з 1вересня 20016 р. та з 1березня 2017 року. Скільки ж ми будемо платити кінцевому результаті, а чи зможемо?

З 1 вересня 2016 р. відповідно мінімальний тариф - 0,71 грн., до 600 кВт/год. - 1,29 грн., понад 600 кВт/год. - 1,63 грн.

З 1 березня 2017 р. відповідно мінімальний тариф - 0,9 грн., до 600 кВт/год. - 1,68 грн., понад 600 кВт/год. - 1,68 грн.

  - Стандарти поставили перед нами європейські, а рівень нашого життя не краще країн третього світу. Чи не грабунок серед білого дня, коли зарплатні і пенсії в рази відстають від реального прожиткового рівня, коли люди не в змозі і різницю в субсидіях покрити за відсутності коштів. Нас заганяють в безвихідь: не купатися, або раз на місяць (відключити електробойлер), не дивитися телебачення, не слухати радіо, не користуватися праскою, пральною машиною, відключити холодильник.., щоб не перевищити 100 кВт/год., - говорить мешканець міста Д., в якого зарплатня не перевищує 2000 грн. – Спитайте в кожного і теж саме вам скажуть люди. Гнів і обурення – скільки ще буде експериментів від уряду? Що вони хочуть від нас?    

    А як живуть пенсіонери? Це взагалі складно уявити. Громадянка Р., мешканка двохкімнатної квартири: пенсія 1100 грн., біля 200 грн. - сплата комунальних послуг, 600 грн. – ліки (інвалідi I групи). Залишається на продукти харчування – 300 грн. Чи можна прожити на такі кошти? Вдумайтесь чиновники: куди ми йдемо – до вимирання.                 

Як повідомив начальник КП «Міськсвітло» Сергій Бала, що до1березня 20016 року нічний тариф на освітлення вулиць складав 40 коп. за 1 кВт/год., то з 1-го березня він виріс утричі – 1, 20 грн. Постає логічне запитання: а чи зможе міський бюджет освітлювати місто в нічний час за такої ціни? І в разі відсутності освітлення: чи не збільшить це кількість розгулу хуліганів, бандитів, що призведе до збільшення числа крадіжок та грабежів…. Сумно, а більше трагічно на душі, що ми дожилися до такого дня. 

З 4-го березня в Олександрії,  в середньому на 3%  піднялася ціна і на хлібобулочні вироби (попереджали напередодні), бо більшість хлібопекарень, щоб зменшити собівартість продукції, свого часу перейшли на електропечі, відмовившись від дорогого російського газу. А сьогодні виходить, що і від електроенергії слід відмовлятися. Це все так тихо відбулося, а ми боремося за пільгові перевезення. Коли не буде за що їсти, тоді не буде потрібен  пільговий проїзд… Бачимо дрібне, не помічаючи великого, що тисне на нас щоденно – відсутність нашої платоспроможності. До уряду треба звертатися, щоб були збільшені зарплатні та пенсії. Мені здається, що той, хто пікетує адмінбудівлі в Олександрії, або багатії, або політично заангажовані - відірвані від реального життя більшості громадян міста.

 Фахівцями обраховано, що доходи людей повинні складати не менше 5000-6000 грн. на місяць.  Європа вже посміхається над нами. Зокрема, поляки кажуть, що вартість комунальних послуг в Україні доходить до європейського рівня, а зарплатня падає. У Польщі зарплатні і пенсії зростають, а ціни на продукти харчування не змінюються, вже близько 10 років – стабільні. Ще 2 роки мінімальна пенсія у людей була на рівні 110 доларів, то сьогодні вона знизилась до 33 доларів. Два роки назад ми ще в змозі були оплатити світло і якось покривати свої борги по комуналці. Чергове зубожіння городян з подорожчанням вартості спожитої електроенергії приведе до росту заборгованості по її сплаті. Поточне зростання – це своєрідний такий собі «побічний»  податок. Січень показав, що зарплатня українців знизилась на 17%. На фоні різкого скорочення наших доходів рівень платежів і надалі буде постійно знижуватися.   

Правда уряд встановив дещо менший тариф для багатодітних родин, та НКРЕКП наголосило, що для економії - споживач може встановити двозонний лічильник, оскільки нічний тариф зменшиться на 50%. З іншого боку, опитавши кілька десятків олександрійців, чи користуються вони подібним лічильником, 3 олександрійці відповіли - так, але вигоди від цього замало, бо споживання електроенергії в нічний час практично мізерне (вночі людина повинна відпочивати!). Та і кошти ще треба віднайти на встановлення такого лічильника.

 А ось для наповнення державної казни (коли не відкрито жодного підприємства, коли рівень інвестицій знизився в десятки разів) підвищення вартості електроенергії для уряду складе економічний ефект на першому етапі, тобто, в квітні 20016 року, становитиме 5,4 млрд. грн. без урахування ПДВ, зазначили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

 Все продумано урядовцями, все скрупульозно обрахували. Немає кредитів від МВФ – заліземо в кишені українців. Скільки це буде продовжуватися? І як жити нам завтра, коли що не день, то все дорожче і дорожче, що вже сприймаємо неначе так і повинно бути … Але так не повинно бути!

І.Мельник 

Просмотров: 1282 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]