Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
12:45
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Март » 26 » Чому ми живемо за курсом долара, що стрімко зріс? І чи можна його придбати в Олександрії?
21:48
Чому ми живемо за курсом долара, що стрімко зріс? І чи можна його придбати в Олександрії?

На ці запитання, і не тільки, сьогодні стараються дати відповідь різноманітні фінансові інститути, агенції, брокерські контори, аналітики з ринку фінансів та банківської діяльності та ін.  Багато хто зводить до єдиної причини  – війна на Сході головний чинник наших економічних негараздів, що боляче вдарив по національній валюті, та різкого відтоку інвалюти. А чи це є головним чинником у наших бідах? Здається, що ні!

Відтепер всі намагання самостійно стабілізувати курс долара, до якого нас прив`язали свого часу, практично неможливо без сторонньої допомоги. Гидко-бридко признатися, що  свого часу економіка країни будується  по принципу купив – продав. Доля іноземного товару щорічно збільшується на противагу (необхідному) вітчизняному. Ми «загнали» легку промисловість, хімічну галузь, галузь будматеріалів, побутової техніки, практично весь народногосподарський комплекс під купівлю за долар. А це понад 50% доходної частини бюджету. «Вимиваємо» долар за кордон – Європа багатіє, а ми злидарюємо. Ми купуємо іноземне, що втричі дорожче українського. «Купуй  українське. Купуй Кіровоградське!» не підкріплене на державному рівні. Відмовитись від імпорту – запустити своє виробництво, що простоює – це шлях до виходу з кризи. Іншого шляху немає. Що ми гірші ліки виробляємо, чи ту ж олію, чи в нас гірший льон росте, чи ми не вміємо будувати трактори, машини, сільгосптехніку, вирощувати екологічно чисті продукти харчування?  

Курс – це вартість одного долара. Коли ціна падає на нього?  Коли багато товару. Коли мало – ціна  різко зростає. Те ж відбувається і з доларом. Національний банк ще більше звузив  ринок торгівлі. Експорт нашої «залишкової» продукції  в 2014-му році  впав на  15%,  а валютний ринок – в 3 рази зменшився. Що відбулося? Нацбанк своєю недолугою політикою створив своїми руками нові ринки  долара за межами України, поза легальним полем. На радість Лондона, Москви, Варшави, де широко практикується  готівковий і безготівковий розрахунок – така собі  «африканська схема  курсоутворення», коли багато курсів. Звісно, що на цьому, в першу чергу,  наживаються спекулянти – міняли. Подібне макроявище ми спостерігаємо на ринку долара в Олександрії. Його в обмінниках банків неможливо було придбати в період «зриву» - 40 грн за «елений». Деякі банки скуповують, але не продають. Чому? Відповіді  криються за оборудками центральних офісів: звідти долари йдуть на чорний ринок з більшою маржею – різницею на купівлі-продажу. Ви ж подивіться в обмінниках  різниця між купівлею і продажем складала до 10 грн, правда, сьогодні зменшилась до 4-5 грн, але й  це велика маржа. Коли, в які роки це допускалося? Це явна спекуляція, що підпадає під кримінальну  статтю… Який вихід? Терміново зупинити емісію-друк гривні для виплати фондом стабілізації банків по вкладах населення, бо гривня таким чином стала неплатоспроможною. Її багато, звісно, що долару це тільки й  потрібно. Якби надлишкової маси гривні не було на ринку, то долар так би не стрибав до захмарного курсу, що доходив і до 50 грн на «чорному ринку».  Як тільки люди почули, що витворяють банки – вони терміново відмовили державі користуватися  своїми вкладами, що складали 90 млрд грн (цю суму повертають в банки шляхом емісії, - авт.). Хто виграв? Держава в особі банків, чи  громадянин? Всі програли!  Уряд, нацбанк, комерцбанки, «Нафтогаз України», щоб не збанкрутувати – отримують емісію – непідкріплений нічим друк гривні. Таким чином інфляційні процеси сягнули рекордного падіння на рівні 26%. Чи покладу я свої кровні під 15-20% річних? Ні в якому разі. Довіра майже нульова.

Люди запитують в якому банку Олександрії можна вільно придбати долар?

Першим на шляху «Приватбанк». На моє запитання відносно придбання долара,
 мені компетентно відповіли наступне:

- У вільному продажі системи «Приватбанку» долара сьогодні придбати неможливо (станом на 13 березня). Банк лише скуповує  інвалюту. Якщо на вашому вкладі - депозиті є долари, то ви можете їх зняти. Яким чином? Замовляєте: переводите з депозиту на картку і щодня можете зняти еквівалентно 15 тис. грн, але не більше, що дорівнює 570 доларам (обмеження). Цю операцію можна проводити щоденно, до тих пір поки не знімете всі свої інвалютні заощадження. Інший шлях отримання доларів, якщо на вашу картку переказали іноземну валюту (ті ж долари). З рублями (якщо вам їх переказали) існує проблема, бо часто в день зняття в більшості випадків вони відсутні в «Приватбанку». Вам доведеться зачекати кілька днів, щоб зібрали затребувану вами суму. Виходить мені надіслали кошти, ті ж самі рублі, я маю гарантоване право їх отримати в момент зарахування на мій особовий рахунок, бо це мої власне кошти, а я повинен чекати кілька днів. Курс долара змінюється щоденно з 10.00 ранку.

 В «Укрсіббанку» в касі мені було повідомлено, що інвалюта (долар, євро і рублі) продаються в вільному продажі за наявністю паспорта, але не більше еквіваленту в 15 тис. грн, або 570 доларів можна придбати щоденно. Банк стабільний з іноземним капіталом, що гарантує безпеку вкладів від населення. про солідність говорить то й факт, що 15% належать європейському банку реконструкції та розвитку.

 У «Правексбанку»  також мені відповіли, що валюти достатньо, вона у вільному продажі. Документ, що засвідчує вашу особу – паспорт, і вам продадуть долари в розмірі 570 доларів, але не більше еквіваленту в 15 тис. грн, що регламентується постановою Нацбанку.

 В «Укрсоцбанку» (UniCredit Bank) касир повідомила, що при наявності валюти в касі вона продається. У цей день вона була присутня.    

         На 26 березня курс долара в олександрійських фінустановах - банках коливався в межах  26-27,5 грн за 1 долар плюс за кожну сотню доларів треба буде сплатити  2%  в Пенсійний Фонд.

В іншому банку мені сказали, але попросили не називати банк, що долар продається, але не більше сумі еквівалентній 3000 грн.

 Чому різниться курс, бо Нацбанк встановлює середній курс, що складається на міжбанківській біржі щоденно, а комерційні банки вже самі регулюють курс на його збільшення.

Якщо у вас є бажання придбати долар, маючі «зайві»  гривні, будь ласка, фінустанови до ваших послуг.    

Перший транш прийшов від МВФ, а ось обіцяне зменшення курсу долара до 21 грн не помічається.

І.Мельник

Просмотров: 1840 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]