Поздравляем Вас Гость
Суббота
04.05.2024
07:21
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Март » 10 » Чим живе селищна громада Пантаївки?
21:57
Чим живе селищна громада Пантаївки?

 Пантаївка - адміністративна-територіальна одиниця, що входить до складу Олександрійської міської ради. Колишнє селище гірників, ще кілька десятиріч тому було соціально-культурним  селищем. Потужний «Морозівський» розріз давав роботу і соціальні гарантії сотням  пантаївчан, що трудилася в вугільній галузі ДХК «Олександріявугілля». Побудоване за рахунок видобутку вугілля, селище процвітало. Сьогодні ж, за роки постійно перманентної влади в державі, вугільна галузь в Олександрії зникла. Селище переживає найгірші часи за всю історію свого існування – повну руйнацію вугільної інфраструктури та відсутність впевненості в завтрашньому дні.

Новобраний селищний голова Ігор Володимирович Бульба ( колишня професія - медбрат) прийшов на попелище. Накопичилося безліч проблем. Була надія сподівання, що вугільна галузь буде мати продовження, але за кілька років зникла матеріальна база розрізу. Все пішло під різак – в брухт. Дійшла справа до адміністративних будівель розрізу: котельня, механічний цех, баня, автобаза та інші  господарські будівлі пішли під знос. Правда частина виручених від продажу будівельних матеріалів пішла на виплату заборгованості по заробітній платні колишнім працівникам  ДП «Бурвугілля», що стало правоприємником. По останніх даних  сума від руйнації будівель склала аж трохи більше 500 тис. грн. на кінець 2015 року.  

Селищний голова, І.Бульба, коментуючи сьогоднішній стан селища, підкреслив:

- Колись, а,  здається, не так і давно селище славилося своїми вугільниками, було все, що було необхідно для повноцінного проживання на селищі. Десятиліттями чекали газу. Сьогодні, здавалося, що головна проблема вирішена, але прийшло нове лихо - найтрагічніше, селище страждає від відсутності зайнятості його населення. Була надія і віра мешканців, що прийде час відродження  видобутку вугілля… Констатація фактів така, що надії марні, бо сьогодні інтенсивно знищується  матеріальна база колишнього розрізу. Рішенням зборів громади було  звернення до  голови облдержадміністрації, щоб призупинити руйнацію будівлі колишнього адміністративного побутового комбінату, і вона призупинена. Сьогодні є надія зберегти кузню. Вона була б хорошою базою для розміщення комунальної служби (техзасобів), що займається благоустроєм селища (майстерня, гараж, офіс ). В приміщенні їдальні сьогодні працює хлібопекарня. Як бачимо, є попит на будівлю. Ми просимо у влади всіх рівнів, щоб нам передали будівлю адміністративно побутового комбінату (АПК- капітальна споруда). Адже селищна  рада знаходиться в орендованому приміщенні, музична школа. Є бажання в майбутньому  відкрити на базі приміщення і комплекс побутових послуг (перукарня, пральня та ін.).       
 - У разі позитивного рішення зверху, чи в змозі бюджетом селищної ради відновити будівлю?   
- Стан будівлі доведений до плачевного стану – вирізані всі комунікації (тепло і  водопостачання). Слава богу, що двері, вікна, покрівля у задовільному стані. Звісно, що бюджет селища не потягне  ремонт приміщення. Для цього будемо шукати інвесторів, щоб віддати їм частину будівлі для їх власних виробничих потреб. Площі дозволяють  це зробити.  А з іншого боку – це рішення мешканців селища – громади, їх волевиявлення і прагнення відновити  певну соціальну сферу, що дасть роботу людям. Крім, цього, якщо міський бюджет міста буде наповнюватись, будемо просити допомоги і в депутатів міської ради.
- Це  питання перспективи, а чим сьогодні живуть та переймаються мешканці Пантаївки?  
- Ще раз хочу наголосити – нам треба зберегти будівлю, щоб вона не пішла під розбір, вдихнути в неї нове життя, - це для  людей стало головним принциповим питанням. Це їх спільний інтерес, як членів громади,і вони готові його відстоювати. Вони будували  селище, вони будували  розріз… Їм боляче дивитися, як держави нищить напрацьоване десятиліттями тяжкої шахтарської праці – це  мозолисті руки вугільників. Демонтаж призупинено і це вже надія на краще. А так селище живе своїм буденним життям. Депутатський корпус  міської ради виділив кошти на відновлення вуличного освітлення 10 вулиць селища. Капітального ремонту потребує будівля Будинку культури (відсутнє опалення, терміново треба замінити двері).  Як, селищний голова, слідкую, щоб вчасно комунальники вивозили сміття, щоб працювали двірники, щоб працювала вся соціальна інфраструктура. Дякувати владі амбулаторія з нового року перейшла на опалення твердим паливом. Пантаївка живе в можливому ритмі сьогодення, - при тому бюджеті який маємо. Роботи вистачає, адже житловий сектор потребує капітального ремонту (покрівля, каналізація).  На черзі гостро стоїть питання поточного ремонту доріг та тротуарів.  

 І.Мельник  

Просмотров: 1046 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]