Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
06:43
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Март » 17 » Чи будуть якісні дороги?
12:47
Чи будуть якісні дороги?

А.Яценюк: "Якісні дороги - це і є європейська якість життя"

Уряд передбачив у Держбюджеті  близько 1 млрд. грн на ремонт доріг. Прем’єр А.Яценюк доручив «Укравтодору» невідкладно використати ці кошти. Мінфіну - прискорити фінансування цих видатків.  «У нас десять ям залатали – на сто ям списали. Це повинно змінитися». Глава Уряду також наголосив на необхідності ремонту доріг, які є в підпорядкуванні місцевих рад: «Додаткову ресурсну базу і доходи ми дали. Прошу використовувати ці кошти на ремонт доріг».«Щоб не тільки ямковими ремонтами займатися, адже в нас одні ями латають – інші ями з'являються». КМУ готовий видавати держгарантії, «щоби будувати нові якісні дороги». Він наголосив, що Україна вже підписала з ЄБРР проект щодо будівництва доріг на 150 млн доларів. При цьому будівництво доріг повинно здійснюватися не тільки іноземними компаніями: «Ми повинні збільшувати процент локалізації: наші працівники, наші машини, наш гравій, наш асфальт – все має бути наше» (чи підуть на це іноземні інвестори, - авт.). «Це робочі місця, зайнятість для українських громадян, доходи до бюджету, завантажені виробничі потужності. Це і є європейська якість життя», - сказав він.  «Якісні дороги об'єктивно впливають на ріст економіки - швидші перевезення, менші втрати пального, менше витрачання коштів на ремонт автотранспорту». А.Яценюк запропонував скористатися послугами німецьких компаній, «які в цьому питанні найкращі», аби вони «почали здійснювати вибірковий контроль і вибірковий технічний нагляд за проведеними «Укравтодором» і облавтодорами роботами по ремонту і реконструкції доріг». «Тоді ми зразу побачимо, наскільки це якісно робиться, чи списують гроші, чи їх використовують», - сказав він. «Нам дешевше з бюджету профінансувати діяльність компанії, яка буде робити вибірковий нагляд, ніж платити мільярди, а потім не бачити, куди вони діваються», - підкреслив Глава Уряду.

  От тільки як розділити  1 мільярд, щоб відремонтувати та ще й  побудувати дороги. Займемося  арифметикою:  приблизно з розрахунку на кожну область потрапить менше 50 млн грн (якщо не брати до уваги (Луганську та Донецьку області, - авт.). Візьмемо Кіровоградську область :  21  район – поділимо  кошти, виходить, що по 2 млн грн отримають  «Райавтодори». Чи вистачить цих коштів, щоб якісно відремонтувати відрізок дороги завдовжки 42 км:  Петрове – Олександрія? Навіть  «під батогом німця-наглядача» -  це неможливо. Далі зі 150 млн. доларів (еквівалентно 3,9 млрд. грн по курсу 26 грн/долар, а це ще по 8 млн. грн на кожен район додатково надійдуть кошти, щоб будувати нові дороги (чим село гірше від міста) –  така дорога буде побудована не більше як завдовжки  2-4 км в межах сьогоднішніх цін. Кому така дорога потрібна. Такими темпами (іноземці, якщо вони повністю будуть освоювати свої кошти, - авт.) будуть будувати нам  дорогу до Петрове приблизно на протязі  10-15 років.  

   Що зароблять  місцеві ради з того, що  їм надано "ресурсну базу" (сільради, селищні ради, міські ради) від сплати податків, що передані на місця – практично  нулі (візьмемо Олександрію, 13 власників дорогих авто – здавалось, що з кожного по 25 тис. грн щорічного  податку, а це 325 тис. маємо, але ні, тільки 3 особи  сплатять (інші інваліди, пільговики…) якщо  ще сплатять, а ж в 2016 році цей податок ( під кого цей закон приймався, під власника "жигулів", чи під власника "мерсів" останнього покоління?, - авт.), а дороги треба сьогодні ремонтувати). Правда, міська влада задекларувала  14 млн грн від акцизу. Але таких міст не так і багато, де зроблять все можливе, щоб кошти від акцизу  на 100%  поступали в міську казну.  Акциз – доходи з продажу підакцизних товарів залишаються на місцях.  Село – горілку здебільшого вживає  власного виробництва, а якщо й купує, то в місті, бо в селі націнка вища, так це стосується і цигарок. Багато хто палить  власно вирощеним самосадом. На селі цей акциз буде складати мізер. Хто торгує на  селі  через касові апарати?   

Візьмемо, наприклад, бюджет сільської ради одного з сіл Олександрійського району, що складає 565.8 тис. грн, у тому числі обсяг дотації вирівнювання в сумі 395.9 тис. грн та субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 19.708 тис. грн. Обсяг доходів загального фонду бюджету визначений  в сумі 505.5 тис. грн, спеціального фонду бюджету в сумі 60.3 тис. грн, в тому числі бюджет розвитку 27.5 тис. грн.  Чи багато метрів можна буде відремонтувати асфальтного покриття на суму 19 тис.708 грн? Підключати сільгоспвиробника? Навіщо було тоді говорити про реформу - децентралізацію  влади на місцях. Це, що таким  чином віддали "повноваження радам", щоб вони займалися  "узаконеним рекетом" сільгоспвиробників, які сьогодні виконують сповна свою роль по утриманню соціальної сфери на селі. Держава  17 тис. грн, а з товаровиробника, який сплачує цілу низку податків, ще й вимагати будівництва доріг?  

Виходить, що, а віз і нині там…  А ті ж німці становлення Німеччини розпочали з будівництва автобанів!  Все було підпорядковано - вся промисловість країни працювала на дороги та на військову міць.

І.Мельник

Просмотров: 1173 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]