Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
13:17
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Май » 4 » А візок і нині там
12:27
А візок і нині там

Завершився опалювальний сезон в  м. Олександрія. Від початку опалювального сезону в  2016 році Україна вперше за останні попередні 4  роки на 4%  використала менше природного газу зі своїх сховищ на теплопостачання. Як повідомляє  "Укртрансгаз", що від початку опалювального сезону запаси природного газу скоротилися на 50%, у той час як  у 2015 році вони скоротилися на 54%, у 2014 році – на 59% та у 2013 році – на 67%.

– Алло Анатоліївно (директор "ТКЕ"), з огляду на статистику щодо економії природного газу на рівні України, а як олександрійські котельні «ТКЕ» цього року спрацювала?Не пов`язано це з теплою зимою?

- Поточний опалювальний сезон пройшов у сталому режимі, не було аварій які б призвели до зупинки котелень або понад нормативного терміну припинення теплопостачання на житлові будинки та об’єкти бюджетної сфери.  У випадках виникнення аварійних поривів на окремих ділянках теплових мереж працівники підприємства оперативно виявляли місце аварії та виконували ремонтні роботи в стислі періоди. В значній кількості  виникали пориви на внутрішньобудинкових системах опалення багатоповерхових будинків, ліквідацією яких займалося підприємство  «Благоустрій», але ці аварій виникали по причинам значного зносу систем опалення.

-Тепла зима стала економією газу? 

- Щодо теплої зими, то дійсно ця зима була теплою, окрім січня місяця, протягом якого тривали мінусові температури і середньо місячна температура становила – 4,56 оС . Середня температура за сезон+ 3,09 о С , для порівняння в минулому сезоні вона становила+1,86 о С. Тому і забезпечувати дотримання санітарних нормативних температур в приміщеннях було легше, а також не було обмежень з боку постачальників природного газу, весь сезон працювали з достатніми лімітами на газ. Щодо кількості спожитого природного газу, то вона коливається в залежності від температур навколишнього середовища та наявності виділених лімітів на природний газ НАК «Нафтогаз України». В цьому сезоні спожили18 789 тис. куб. м газу, на загальну суму 76 178 тис.грн.

- Наскільки ефективною була державна підтримка шляхом надання субсидій на покривання різниці в тарифі теплопостачання для населення міста?
- У зв’язку зі зростанням вартості комунальних послуг, в т.ч. і теплопостачання, кількість споживачів, які отримали субсидії значно збільшилась. Тому значно зросли суми отриманих нашим підприємством субсидій. Для порівняння в опалювальному сезоні 2013 – 14 рр. отримали близько 6 млн. грн. субсидій і пільг, за опалювальний сезон 2015 -16 рр. отримали 34 млн. грн.  Ці кошти мають цільове призначення, кожного місяця ми оформляємо протоколи для проведення взаємних розрахунків на суми нарахованих пільг і субсидій з обленерго і газопостачальними організаціями, і кошти відразу перераховуються в оплату за спожитий природний газ і електроенергію.

- Внаслідок державної підтримки малозабезпечених верств  населення: чи зменшились борги за оплату теплопостачання олександрійців за попередні опалювальні роки?  
- Хочу зазначити , що значне зростання вартості наших послуг автоматично призвело до зниження рівня оплати за послуги населенням та госпрозрахунковими підприємствами.  Населення, яке отримує субсидії старається дотримуватись платіжної дисципліни щодо оплати своєї частки платежу, але впав рівень оплати тої частини населення, яке не отримало субсидію, нарахування за опалення в зимові місяці становлять в середньому 900 – 1300 грн., не всі можуть вчасно сплачувати такі суми, тому дехто платить частинами, а інші взагалі вирішили не платити. На даний час населення розрахувалось за отримані послуги на протязі сезону лише на 67 %, заборгованість населення за отримане тепло становить17 335 тис. грн. Також не розраховуються вчасно медичні і освітні заклади, які фінансуються за рахунок державного бюджету, їхня заборгованість 11 898 тис. грн. По причині таких значних боргів за відпущену теплову енергію, підприємство не може розрахуватись за природний газ ( борг за газ для населення – 16 426 тис. грн, за газ для бюджетних організацій і госпрозрахункових підприємств- 11 200 тис. грн). А це призводить до нарахування НАК «Нафтогаз України» штрафних санкцій, 3% річних та інфляції.

- Чи розблоковані  попередні  рахунки «ТКЕ»?  
 -Вже рік у підприємства всі рахунки знаходяться під арештом відділу  ДВС Кіровоградського управління юстиції за рішеннями суду по стягненню нарахованих штрафних санкцій за несвоєчасні розрахунки за природний газ за минулі роки. Тому практично відсутні кошти для здійснення господарської діяльності, виконання інвестиційних програм, оплати податків тощо. Заробітні платню  працівникам виплачуємо через ДВС по вимогам комісії по трудовим спорам підприємства, це призводить до додаткового стягнення виконавчого збору. Виплачена зарплатня за березень. Минулий рік виконували ремонтні роботи та підтримували обладнання за рахунок раніше накопичених матеріалів. Сьогодні резервні запаси матеріалів практично використані, а завдання по підготовці до наступного сезону  серйозні, тому що знос обладнання збільшується і потребує все більших обсягів ремонтних робіт. Виконувати ремонт будемо в залежності від наявності коштів. Такі проблеми не тільки у нашого підприємства, подібна ситуація у всіх крупних підприємств області  і у всіх тепло постачальників України. Ці проблеми потрібно вирішувати на державному рівні. І ми, і всі інші підприємства постійно звертаються з існуюючими проблемами до владних структур державного рівня, але нашими проблемами ніхто не хоче перейматись,  тому,  як кажуть «а візок і нині там».

І.Мельник

Просмотров: 1206 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]