Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
03:02
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Январь » 12 » А. Агаджанян: «Надіємося на самих себе»
20:41
А. Агаджанян: «Надіємося на самих себе»

Сьогодні в будинку футболу о 9.30  відбулася прес-конференція активістів переселенців-біженців, які оселилися-винаймають в Олександрії, щодо  їх  майбутнього проживання в нашому місті. Зокрема, організатор біженців з Криму Армен Агаджанян, член організаційного комітету Євромайдану Криму, співзасновник громадської організації «Кримсос»,  зібрав навколо себе перших однодумців-переселенців, котрі виявили бажання побудувати житло і жити на Олександрійщині.

- Сьогодні ми практично маємо чіткий план дій, проектну документацію, перших можливих донорів – інвесторів. Актив складається з 8 сімей, котрі  стануть першими ініціаторами будівництва житла. Ми запрошуємо всіх небайдужих людей надати матеріальну допомогу - стати фінансистами  нашого проекту. Адже сьогодні лише на Олександрійщині зареєструвалися біля 1000 переселенців з Донбасу та Криму. Надіятися на державу не приходиться. Якщо ми підемо шляхом підтримки на державному рівні, то  ні завтра, ні  після ми не побудуємо житло.  У нас вже був такий гіркий досвід… До кінця січня визначаємося з першою групою – чергою на житло,і рухаємося далі:  вирішення питання про виділення земельної ділянки на місцевому рівні. Існують різні варіанти житла від модульного до переобладнання  існуючого. Нам пропонують модульні – вони дешевші і швидко будуються. Коробка індивідуального будинку німецького виробництва на 3-х- чоловік, 100 м2 коштує близько 15 тис. євро. Львівські із сендвіча дещо нижчі за ціною, - підсумував свій виступ Армен.

 На запитання  нашого кореспондента назвати перших інвесторів, хто  вже відгукнувся і готовий  фінансово допомогти переселенцям, А.Агаджанян назвав  міжнародну організацію УВКБ, що діє при ООН, котра координує та надає допомогу біженцям та  ГО «Кримсос»,- це перші  потенційні  інвестори, котрі чекають повного пакету проектної документації, щодо подальшого фінансування.

   У нас вже є прикрий приклад того, як свого часу, після аварії на ЧАЕС, було збудовано  с.Бутівське з повною інфраструктурою. Заселили переселенці, а от  робочі місця не були створені.  Більш кмітливі (одиниці) «знайшли себе», а  головна частина  існувала за виплати.  Ніхто й гадки не мав, що народяться діти виростуть, а їм що робити? Цей час настав, і, зрештою, сьогодні більша половина переселенців залишила село. 

- Не боїтеся, що побудувавши містечко, Ви в  подальшому також не матимете  роботу?
- Якщо розпочнеться будівництво такого містечка, то це нові робочі місця для переселенців, і не тільки, для олександрійців і бізнесу, далі – будемо відтворювати певне виробництво. Переселенці – народ  кмітливий, не буде сидіти  без діла.  Головне мати дах над головою, а все інше буде, - парирував керівник проекту. - По всі питаннях до нас, звертайтеся за адресою вул. Свердлова, 1( колишня  аптека, дякувати депутату облради В.Журавльову, ми маємо  свій офіс). Графік роботи: щодня з 10. 00 до 17. 00 ( тел.: 0686822512).  У першу  чергу ми чекаємо таких же переселенців, адже і сьогоднішня зустріч приурочена тому, щоб засоби ЗМІ розповіли про нас, знали, що ми відкриті для співпраці, бо всі ми вимушені були залишити свій дім не по своїй волі …, але ми хочемо бути українцями, нам треба об`єднуватися. Ми запрошуємо і волонтерський рух, який стане хорошим помічником.  

Були пропозиції  стосовно кількох гуртожитків, що сьогодні знаходяться під юрисдикцією Міністерства аграрної політики ( колишні будівлі гуртожитки  радгоспу - технікуму, -авт.) та одного з колишніх гуртожитків «хіміків»  у південному м-ні  на  «БАМі».  Відповідь прозвучала така:  "Попробуємо, але  великих надій  на державу нічого плекати в сьогоднішніх умовах, коли навіть не існує програми по виділенню тимчасового житла. Держава визначилася лише виплатами. Винаймати житло все життя не будеш.  Можливо, держава  впевнена, що  війна на Донбасі скоро завершиться і люди повернуться додому.  А як бути з Кримом, який сьогодні під протекторатом Росії?".

Один з гостей, переселенець з Донбасу, з цього приводу сказав, що хоча житло в його рідному місті не зруйновано, але жити в майбутньому «Придністров`ї» йому не хочеться. Колись він може і повернеться додому, але до українського міста…

Впевнений, що побоювання стосовно  непорозумінь з місцевою владою на рівні міськради та райдержадміністрації відносно виділення земельної ділянки  дещо надумані. У цьому питанні, якщо проект буде мати місце - влада не буде стояти осторонь.       

І.Мельник        

Просмотров: 867 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]