Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
09:19
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Декабрь » 13 » Він був новатором у хірургії Олександрії
23:31
Він був новатором у хірургії Олександрії

 12 грудня минуло 100 років від народження видатного лікаря- хірурга, Заслуженого  лікаря України Юрія Володимировича Осмоловського. У свій час це була людина -легенда: воїн, партизан, кавалер орденів Леніна, ордена Знак Пошани, головний  лікар, начальник  міського  управління охорони здоров`я,  ініціатор  будівництва Центральної міської лікарні  №1.  Він вперше почав робити складні операції на легенях та бронхах ( торакальна хірургія), на серці, на органах травлення.

Згадує Р. Негара, рентгенолог, яка багато років  працювала поряд з Ю.В.Осмоловським:

- Це була унікальна щирої душі людина. Великий хірург, який кожного разу, коли брав у руки скальпель говорив: «З Богом!». Він першим оперував  на легенях, на  бронхіальному дереві. На той час знімки робили  на папері, але лікар від Бога відчував кожного пацієнта, знав як правильно оперувати, щоб людина вижила. Бували різні ситуації. Міг «вихрестити», але через мить забував. Далі його порога  кабінету про це ніхто не знав. Він «горою» стояв за кожного свого медпрацівника. Працювали поряд з ним і не щирі колеги, бо вони не могли зрівнятись з талантом хірурга, по чорному заздрили  Юрію Володимировичу…

  У своїх спогадах головлікар онкодиспансеру Володимир Хірса навів цікаві моменти зі спільної роботи з Юрієм Володимировичем:

- Я приїхав до Олександрії після закінчення  медінституту. Мене прийняв головлікар Ю.В.Осмоловський. Допоміг з гуртожитком. Як тільки одружився – виселили з «Юності» (гуртожиток холостяків). А в ті часи суворо дотримувалися прописки. Так от Юрій Володимирович відкрив при лікарні таку собі «домову книгу». На той час у цьому будиночку, де сьогодні діє церква (колишня лабораторія) було прописано 20 молодих сімей лікарів. У нас  з дружиною  була житлова площа  по 20 см2  на кожного.  Це завдячуючи йому було збудовано всі корпуси центральної лікарні. Він дуже ретельно стежив за будівництвом.

  Під час вшанування видатного лікаря біля пам’ятної дошки зібралися лікарі та медичний персонал лікарні, ті, хто свого часу працював під керівництвом Ю.В.Осмоловського. У своїх виступах О.Лісовський, О.Табунець та В.Холодов  згадали роки спільної праці з лікарем-новатором…

І.Мельник   

ФОТОРЯД

 

Просмотров: 870 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]