Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
02:15
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Август » 7 » Прийшов час віддати шану
10:15
Прийшов час віддати шану

Треба ж  було чекати довгих  75 років після закінчення фашистської навали на українську зелю, щоб вшанувати чи не вперше достойно на рівні  міської влади та з молитвою за убієнних військовополонених воїнів  Червоної армії, що навіки залишились у братських могилах кладовища на 8- му мікрорайоні, в силосній ямі,  обабіч  кременчуцької дороги та  на городах мешканців прилеглого мікрорайону.  Ніхто не може достеменно   встановити сьогодні точне число добитих фашистами полонених, яких прогнали в напрямку Кіровограда ( Кропивницького нині) влітку 1941 року.

- 6 серпня  став чорним днем для олександрійців. Фашисти захопили місто. До грудня 1943 року  місто було в окупації... А вже  восени через місто фашисти етапували на захід десятки тисяч  військовополонених, в концтабори. У страшних муках долали вони останні свої кілометри, метри, щоб залишитись  невідомими для рідних і близьких, які  і нині чекають, - почав  свою розповідь міський голова С.К.Цапюк.  Мені соромно, що я вперше сьогодні тут, на такій події. Але це треба було робити  відразу після війни і до нині свято берегти пам'ять  про тих, хто віддав своє життя в перші місяці війни. І не важливо полонений він був чи вбитий на полі брані. Всі вони герої, бо братські могили тому свідчення. Наш обов’язок  привести в порядок  всі три обеліски, щоб люди бачили, що ми таки прийшли через 75 років, щоб увіковічити назавжди ще один епізод тієї страшної війни 1941-1945 років, коли нищився український народ.
 Владика Олександрійський  і Світловодський, єпископ Боголєп у своєму Божому слові відзначив, що якщо люди забувають про свої могили, тоді вони перестають бути людьми.  
- Людина залишається людиною до тих пір, поки приходить на могили.  Давайте помолимося по загиблих, за їх жертвенний  подвиг в ім`я миру на землі. Вони почують Божу молитву. Якщо ми забудемо про людину, то і  про нас ніхто ніколи не згадає. Нехай страхіття тієї війни ніколи більше не повториться.  

 Як і годиться  відспівали заупокійну по загиблих, поклали квіти,  роздали милостиню. За місяць  обеліски будуть повністю реконструйовані.  Допомогу в цьому взяли на себе депутат  міської ради Є.Моцний. Підприємець Є.Бударний вже виготовив пам’ятні стели, що встановлені на обелісках.  А провели подібний захід завдяки активній позиції членів «Громадського діалогу». В.Іванченко разом з Л.Фуртак  провели велику роботу, щоб  могили були приведені до нормального стану, щоб була і милостиня і квіти.

 А надали допомогу наші місцеві підприємці: депутат  обласної ради О. Цапюк, депутат  міської ради В.Дожджаник, Є.Моцний. Разом – громадою відродимо ще одну  сторінку  вічної пам`яті героїв Другої  світової війни,  що  є нашим  святим обов`язком  для наших нащадків.  

І.Мельник

Просмотров: 1014 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]