Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
22:41
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Август » 14 » Ось і прийшов Перший Спас
12:11
Ось і прийшов Перший Спас

Ось і прийшов Перший Спас -  Макові́я православне свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають у перший день Успінського посту 14 серпня (1 серпня за старим стилем).

Тисячі олександпрійці з ранку з букетами квітів, меду, води випічки (шулик, пирогів з маком) відправилися по церквах, щоб освятити  Перший Спас.У руках чорнобривці,  жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): волошки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк.

 Це зустріч з Богом, з його заповідями, це зустріч зі святим добром і друзями. Це  духовне свято, що має ще й  народні повір`я. Так,  освячений  мак (зернятка) вживаються як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть.

Зранку пройшла молебень у церкві Святого Миколая Чудотворця. Отець Миколай після цього освятив усіх присутніх на святі…  

Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м'ята мала оберігати сім'ю від усякої напасті й додавати здоров'я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся — «щоб не випадало». На Маковія готують пісний борщ з грибами. Обрядовою їжею цього дня є «шулики», або «ломанці». Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і свіжовикачаним заливають медом з перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти.

І.Мельник

Просмотров: 948 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]