Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
01:56
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Ноябрь » 24 » Впровадження енергозбереження на Центральному ринку та завтрашня перспектива
21:42
Впровадження енергозбереження на Центральному ринку та завтрашня перспектива

Держава оголосила про швидкі темпи переходу на енергозберігаючі технології, що дають можливість відмови від дорогого російського газу, який ставить економіку України в досить таки непросте становище, коли існують  великі проблеми в платоспроможності закупівель  імпортних енергоносіїв. Так, прем’єр-міністр України А.Яценюк днями відмітив, що Україна вже скоротила споживання газу на 20%. За 10  років країна буде повністю енергонезалежною державою. Раніше країна була залежною від російського газу практично на 100% по імпорту. Сьогодні частка Росії впала до 30%. Сьогодні ми отримуємо газ від Словаччини, Польщі та Угорщини.

Ми знаємо, що Олександрія не пасе задніх у цьому питанні. Енергозберігаючі модульні котельні стали свого часу пілотним проектом, що успішно сьогодні реалізується  в місті. Перехід комунальних закладів освіти, медицини на скорочення потреб газу та перехід на альтернативні види палива - в дії.

- Велика частка того, що ми скорочуємо використання надзвичайно дорогого російського газу відкривається завдяки енергозберігаючим технологіям. Зокрема, це стосується утеплення фасад будинків та приміщень соціальної сфери, встановлення енергозберігаючих вікон та перехід на альтернативні види опалення – тверде паливо,чим ми і займаємося кілька років поспіль, - постійно наголошує міський голова С.К.Цапюк.

Одним із останніх прикладів є повний перехід об’єктів ринку на альтернативні енергоносії. Директор КП «Центральний ринок» Ю.В.Нос за кілька місяців довів, що мати своє альтернативне і до того ж значно дешевше опалення можливо, коли є бажання і воля влади.

- Юрію Володимировичу, центральний ринок сьогодні – це одне з найбільших  комунальних підприємств міста, що забезпечує роботою тисячі олександрійців. Звісно, що люди заслуговують необхідних санітарно-гігієнічних  умов комфортного перебування на робочому місці. Одним із таких чинників є тепло в павільйонах ринку…    
- Відпрацювавши минулий опалювальний сезон 2014- 2015 рр. на дорогому російському газу, що лягав непомірними фінансовим тягарем на підприємство, було прийнято рішення вже цього опалювального сезону перейти на альтернативний вид опалення, повністю відмовившись від послуг газу. Влітку придбали 4 сучасні  модульні котли, що працюють на твердому паливі, 3 яких – італійського виробництва фірми «Феролі», та 4-й – вітчизняного. Встановили їх на опалення адміністративного корпусу, рибного, м`ясного, ковбасного павільйонів та туалету.
- Наскільки ефективні витрати, адже такі котли вартують сотні тисяч гривень?    
- На встановлення котлів витрачено 143 тис. грн., але ці кошти дуже швидко окупляться – за один опалювальний сезон. Дані котли працюють на пеллетах (подрібнена тирса, солома), автономні, з різноманітними функціями  контролю економічного споживання палива. За якихось кілька хвилин з бункера в топку поступає 5-6 «зернин» - гранул палива, що під системою контролю спалювання дають необхідну кількість тепла. ККД таких котлів сягає до 85%. Зауважу, що тонна пеллетів коштує від 1600 до 2200 грн. Проблем у їх придбанні не існує.  А за газ сплачували щомісяця понад 30 тисяч грн. Наші підрахунки показують, що перехід на альтернативне опалення забезпечить утричі меншу витрату коштів. До всього цього ще й спродуємо тепло сусідньому кафе, що розташоване поряд. Ми відійшли повністю від залежності «Міськгазу» з його лімітами, передоплатою, перевірками, дописами - приписами, навчаннями, за що треба було платити. Постійно слід було вкладатися в ліміти, а це означало, що відключали теплопостачання. Зараз все це позаду. Відповідальний працівник пройшов інструктаж – навчання, і добре справляється зі своїми обов’язками оператора котлів. Автоматика має велику ступінь безпечності- захисту від будь-яких температурних чинників. Котли екологічно сертифіковані. Викид в атмосферу шкідливих відходів складає лише 0,6%. Наші дівчата вже зараз стоять у черзі за відходами спалювання, щоб ними удобрювати кімнатні рослини. За такими видами опалення майбутня енергетична незалежність України.
- Електроенергія вийшла на друге місце по вартості її використання. Як можна її економити?
- І в цьому аспекті ми провели підрахунки, як скорити витрати електроенергії. На ринку діють 480 електричних точок освітлення (павільйони, контейнера, склади і таке ін.). Ми зобов`язали всіх підприємців відійти від використання ламп прямого накалювання, перейшовши на led лампи. Для прикладу, на 10-ти таких лампах економія приблизно складає до 80 грн. на місяць, а якщо помножити на 480 ламп, то економія відчутна – 3880 грн. На таку суму зменшиться щомісячна плата за електроенергію, та головним чинником є те, що не будемо "виходити" з лімітів, яких нам не вистачає щомісячно в межах 4000-6000 Квт, що дозволить зробити додаткове освітлення території ринку, павільйонів, не відключати електробойлери в туалетах.
- Міський голова дав доручення адміністрації ринку впорядкувати стихійну торгівлю сільгосппродукцією та автотехніко.Чи можна дізнатися більш конкретно, яка буде альтернатива вище сказаному?  
- Дійсно, отримано відповідне доручення міського голови С.К.Цапюка, який наполягає на розробці програми та побудови нового ринку по вул. Героїв Сталінграду (траса на Дніпропетровськ). Продумали і прораховуємо можливість такого ринку, де буде впорядкована оптова торгівля сільськогосподарською продукцією, тваринами, кормами та автотехнікою. Ескіз – план майбутнього оптового ринку гарно вписується в інфраструктуру міста. Матиме сучасні павільйони, допоміжні споруди, всі необхідні інструменти для комфортної торгівлі та перебування на ньому покупців. Географічно розташований в зручному місці - поряд з автомобільною розв`язкою руху автобусів у всіх напрямках – це територія міста (густо заселена, - авт.). Ринок стане місцем упорядкованих нових робочих місць для олександрійців.
- Юрію Володимировичу, такі зазіхання безперечно мають твердо переконати свідомість людей, що нам треба рухатись вперед, коли торгівля повинна бути більш наближеною і оперативнішою до потреб людей.
- Згоден з Вашою думкою і підтримую її, бо, врешті-решт, все до чого прагне адміністрація  Центрального ринку – це задоволення споживчих потреб олександрійців та торговельників, котрі надають послуги покупцям. Чому авторинок працює лише один день на тиждень? Сотні продавців з авторинку цілу ніч готуються до торгівлі (завантаж-розвантаж), їдуть за десятки  кілометрів, щоб за кілька годин під дощем, у холоді, без зручностей, продати свій товар. Контейнера, павільйони, належні комфортні умови для праці, коли продавець максимально матиме можливість ефективнішого торгу - ось до чого треба прагнути. Продавець може не лише залишити в павільйоні для продажу вживаний автомобіль, а й найняти продавця на торгівлю автозапчастинами. Така ж ситуація і з продажем тварин, кормами, чий товар потребує захисту від непогоди… І наостанок, хотів би підкреслити, що адміністрація ринку працює, щоб усім учасникам ринкової торгівлі було зручно, затишно як працювати на ринку так і відвідувати його. На даний час завершені роботи по капітальному ремонту побутової кімнати для прибиральниць ринку; замовлено меблі; на черзі – встановлення душової. Тепла, світла кімната, де працівникам ринку створено належні умови для праці та відпочинку. Перед тим як вимагати від працівника якісної роботи, перш за все, необхідно створити йому нормальні побутові умови.

І.Мельник                      

  

Просмотров: 1540 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]