Поздравляем Вас Гость
Вторник
30.04.2024
07:55
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Декабрь » 8 » В.Малоок: «Вугілля вистачать всім – було б бажання працювати»
22:44
В.Малоок: «Вугілля вистачать всім – було б бажання працювати»

Сьогоднішня  робоча зустріч з майбутніми, можливими  інвесторами, котрі мають наміри відновити видобуток, переробку  та  використання бурого вугілля на енергетичній  якості.  Буре вугілля відтепер, коли «всесоюзна кочегарка – Донбас», через війну стоїть, попит на нього виріс в сотні разів, і щоденно зростає. А якби ще й Уряд у цьому приймав активну участь, то повірте, що  наступну зиму  Кіровоградщина змогла б забезпечити себе електроенергією,  а Олександрія – відмовилась б повністю від газу в системі теплозабезпечення та подачі гарячої води, і не тільки. Працювали б підприємства, створювались б нові робочі місця, працювала б потужна рудо переробна галузь.

 Про це все більш детально: зібралися кілька фірм, які готові  використовувати буре вугілля для своїх власних потреб, що в свою чергу повинно підняти економічний   потенціал нашого регіону.

Так, директор «Інвертекс- Олександрія LTD» Валерій Малоок (господар К.Жеваго, група "Фінанси і кредит", "Ferrexpо" (металургійна компанія)) розповів присутнім  більш детально про інвестиційній плани щодо  відновлення буровугільної галузі на Олександрійщині:

- Маючи великий досвід у видобутку та переробці бурого вугілля, структури К.Жеваго готові вкласти понад 3,4 млрд. грн на повноцінне  відновлення та промисловий видобуток бурого вугілля на борту розрізу «Костянтинівсьикй». Перший етап програми розрахований на 5 років, після чого річний видобуток становитиме до 1 млн. тонн. Використовувати його будуть для виробництва електричної енергії на Полтавському ГЗКОРу. Чому так? Тому, що виробництво цінних марок сталі в усьому світі виробляється індуктивним методом – створенням електричної дуги-пічки. Тому, потреба в  електроенергії надзвичайно велика. Щорічно підприємство буде вкладати по 200 млн грн. У плані детально розписано, що треба робити в першу чергу. Перш за все  слід відкачати воду, пробурити свердловини, відновити під’їзні залізничні шляхи,  капітально відремонтувати  наявні потужності та придбати нові: екскаватори, бульдозери, важкі самосвали, допоміжні механізми. Повернуться кошти  інвесторам протягом 20 наступних років (після 2035 -го року).  Запаси вугілля саме такому періоду відповідають.  Вийшовши на проектну потужність буде створено 1000 робочих місць. Стосовно продажу вугілля іншим фірмам, що мають намір переробляти буре вугілля на брикети чи спалювати на теплоенергію, чи виробляти реагенти, ми готові відродити й «Ведмежеярку» та «Морозівський» розріз, де запаси вугілля знаходяться на поверхні і мають кількаметрові пласти. Ми готові продавати в рік до 1,5 млн. тонн вугілля потенційним покупцям, було б бажання працювати тим, хто переймається вугіллям, - наголосив В.Малоок.

 М.Орел,  голова Кіровоградського теркому профспілки працівників  вугільної промисловості наголосив на тому, що на днях відбулася зустріч в облдержадміністрації представників  2-х підприємств, котрі готові інвестувати в відновлення буровугільної галузі Олександрії. Губернатор С.А.Кузьменко  уважно вислухав пропозиції – плани і дав доручення міському голові С.Цапюку узагальнити всі напрацювання, оформити документально бізнес-плани, а він, як очільник області, буде лобіювати майбутнє бурого вугілля в Кабміні та адміністрації Президента України.

- Керівник області С.А.Кузьменко дуже переймається цією проблемою. Але для цього  майбутнім інвесторам слід розрахуватися з боргами по зарплатні, навести  порядок в архівах вугільників. Вирішення - відновлення видобутку та переробки бурого вугілля – це розквіт області, це енергетична незалежність від енергоносіїв сказав С.А.Кузьменко, - наголосив М.Орел.

Швейцарський інвестор взяв тайм-аут до 16 –го грудня. Він  тоді подасть  свій бізнес-план  на буре вугілля Олександрії. Його фірма «Водородна енергія» (В.Тригуб, представник цієї фірми) готова використовувати  вугілля для виробництва синтез газу, бензину та інших моторних матеріалів.     

 О.Бєлов, М.Безкровний представляють інтереси дніпропетровської фірми «Інтехпроект». Їх план вже може втілитися в життя через рік-два максимально.  Суть його полягає в тому, що зарубіжний інвестор (китайці) вкладають 85% інвестицій в якості свого обладнання, інші 15% ( допоміжні споруди, транспорт, збут енергії  - логістика), повинні внести українські інвестори ( область, місто, район, кабмін).  Реалізація проекту швидка – будується електростанція  потужністю на 30 МВт, яка крім електроенергії вироблятиме теплову енергію, яка буде не вищою від сьогоднішньої, що відпускає кал. «Теплокомуненерго». Зараз олександрійці сплачують по 400 грн за 1 г/ калорію. Якщо ми побудуємо «ТЕЦ», то забудемо про газ назавжди, в нас буде гаряча вода в квартирах. Ціни на тепло не будуть зростати роками. Економія для міста буде становити 20 млн. грн лише на  використанні газу (спалюємо 27 тис. г/ калорій у опалювальний сезон), що даватиме в бюджет міста ще 40 млн. грн щорічних надходжень від сукупності податків. Валова річна продукція підприємства буде складати 350 млн. грн.  

Для цього треба 57 млн. доларів. Станція буде працювати на шламах, на торфі, на смітті, та на бурому вугіллі. Потреба в ньому буде складати до 400 тис. тонн на рік. Адже як тільки  вступить в дію закон про децентралізацію влади не лише влади, а й економіки – таке вирішення -"ТЕЦ" для Олександрії стане порятунком. Буде створено 400 робочих місць – це разом з працівниками «Теполокомуненерго».  

Головне з того, що було почуто з вуст професіоналів своєї справи, щоб всі, хто зацікавився бурим вугіллям, внесли свої інвестиції, мали власний зиск, а також  дали можливість жити Олександрії по-людськи.

 Наступне засідання відбудеться 15 грудня о 14. 00 в тому ж складі.

Керували на засіданні робгрупи, за відсутності голови С.Цапюка, секретар міськради Г.Лоцман та начальник економіки міської ради Р.Черевашко.      

І.Мельник  

Просмотров: 571 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]