Поздравляем Вас Гость
Вторник
30.04.2024
06:19
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Декабрь » 21 » Студенти готують новий майдан
23:06
Студенти готують новий майдан

У проекті бюджет – 2015, що сьогодні перебуває на доопрацюванні в КМУ, так як він був розкритикований коаліцією і відправлений на корегування, прописано нові "правила життя " на 2015-й рік. Сьогоднішня розмова про нашу молодь – завтра країни – студентство- молодих спеціалістів. Студенти першими вийшли на майдан, першими постраждало, першими пішли на барикади – загинули - здобули перемогу нинішній владі, а сьогодні ця влада штовхає їх на новий майдан.  

У проекті бюджету – 2015  вилучається норма про можливість безкоштовного проїзду у транспорті учнів, студентів...  Далі – відмінити виплати стипендій в навчальних закладах, крім дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з малозабезпечених сімей, особам, що мають сім'ї з дітьми з числа осіб з 1.09.2015.  Лише на цих двох  пунктах КМУ  заклав  економію  бюджету  в 1,26 млрд. грн). Ось завдячуючи  «хімізації» бюджету вирішили збурити студентів на мітинги, протести, революції.
 Сотні тисяч студентів з усієї країни користуються потягами, автобусами, електричками.
 Виплата стипендій  –  це  фактично перші кошти, які справжній  студент, а не мажор, отримує за свою навчальну працю. І для багатьох студентів, хто ціною міцних знань, а не за рахунок  великого гаманця, вступив до вищого навчального закладу, бо батьки не в змозі оплачувати «комерцію», сьогодні є єдиним шляхом виживання, плюс така молодь йде на підробітки.  Якщо ця норма буде прийнята, то завтра для тисяч обдарованих учнів-випускників буде закрита дорога до вищої освіти.  Знаєте є таке мудра поговірка «Бездарі самі собі проторують шлях у житті, а таланту треба допомагати».  Втішають, що малозабезпечені студенти будуть мати стипендію.  Але й тут не всі зможуть довести, що вони малозабезпечені. Це як отримати субсидію:  є стареньке авто чи квартира від померлих батьків залишилась – все ти вже з забезпеченої родини ( батько безробітний, - авт.).

Житло студента – гуртожиток. Третя проблема, про яку  всі знають, але  проблема не вирішена. В одних Вузах забезпечують частково іногородніх, в інших, взагалі, кажуть, що відсутні місця, бо в них проживають посторонні люди, які не мають  жодного  відношення до вишу. Ректори заробляють на власну кишеню.  

Були безправними студенти, бачу, що ними залишаються і сьогодні.  І найголовніша проблема, що чекає молодого спеціаліста, якщо він вже перенесе всі "принади" навчання – подальше працевлаштування. Практика останніх років ряду провідних  київських вишів зводилась до того, що в міносвіти йшли циркуляри, що такий то  університет  випустивши 1000  молодих спеціалістів  вже має 97% працевлаштування.  Звідки такий відсоток?  Примушували випускників  діставати довідки про працевлаштування, бо інакше диплома не побачиш. Несли фіктивні довідки з яких тільки не підприємств,і з солідних, але в основному типу «Рога і копита», або «Бред сов кебел».  Як були приписки, відкрита брехня, окозамилювання ще з радчасів, так і по цей день нічого не змінилося… змінилося – платне навчання,  хабарі зросли за вступ… і працевлаштування. Мені один знайомий якось повідав, щоб працевлаштувати сина у фірму (зарплатня 3 тис. грн, офіційна - 1500 , йому запропонували дати хабар власнику в розмірі 5 тис. доларів.  Ось такі розцінки за робоче місце. А солідних фірмах такса доходить до 15 тис. зелених.

 Чи сказано в бюджеті про нові робочі місця для студентів?  Сказано, що треба довести  пенсійний вік чоловіків і жінок до 65 -ти років. Тоді, взагалі, молодим спеціалістам нічого думати про роботу в  наступні 10 років після отримання професії.  Молоді лоби – офіцерня (40- річна),і та що пішла на вислугу 10 років тому – сьогодні зайняла таку нішу, що молодим закрита туди дорога. Пенсія  військового 3- 4 тис. грн плюс працює – займає місце молодого  спеціаліста офіційно 2 тис. Нормально. Пільги. Правда, у бюджеті прописують, що з працюючих пенсіонерів будуть утримувати аж  10% з суми пенсії.  Ось кому медом по вустах.  Ще й хизується міністерство фінансів, що бюджет матиме економію в 4,3 млрд. грн. А скільки бюджет виплатить по безробіттю молодим спеціалістам у 2015 році ? Підрахували? Підрахуйте – мільярди гривень.

Хтось займався балансом? Якщо десь зменшується, то десь повинно збільшуватись – це головний закон економіки, але судячи з бюджету - 2015 цього не вбачається.

В останню мить:  Студенти Львова, Хмельницького, Тернополя, Волині, Харкова, Дніпропетровська, Вінниці, Запоріжжя та Києва готові вийти на акції протесту.

«Якщо 22 грудня уряд не займе позицію спростування інформації щодо відміни стипендій, яка була в ЗМІ, або її не підтвердить, то ми 23 числа плануємо акції протесту проти таких дій уряду», - сказано в заяві студентства.

 

І.Мельник      

Просмотров: 514 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]