Поздравляем Вас Гость
Вторник
30.04.2024
07:58
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Март » 5 » Попельнасте – шевченківський край
22:14
Попельнасте – шевченківський край

Постать Т. Шевченка це світова  велич волелюбності, патріотизму, жаги до незалежності України. Це людина,  яка  й  сьогодні  всіх нас єднає на добрі справи, що утверджуються  в любові до українського народу, до його щасливого життя. Найкраще з усіх наших сучасників по Великого Кобзаря  сказав  І. Дзюба:  «Шевченко  не в минулому, він провідник України  в майбутнє». Наскільки він актуальний і сьогодні. Його слово  рухає,  викликає почуття  безмежної  любові і жертовності в ім`я  процвітання України. 200 років тому  народився  великий поет, прозаїк, драматург, академік-художник,  мислитель і незламний патріот України, який все своє життя віддав боротьбі за волю України. Ми повинні по-новому  осмислити велич Кобзаря, бо то є наука , як «не загубити, не приспати, вольність українців». Сьогоднішня подія в Попельнастому – це данина глибокої шани і поваги , це - новий підхід у розумінні справжнього патріотизму, любові до рідного краю, його свободи і розквіту. В 1991 році українці  виконали заповіт Тараса – жити у вільній, соборній, незалежній  Україні. Сьогодні ми повинні працювати краще, ніж вчора, щоб український народ процвітав, - наголосив у своєму виступі голова Олександрійської райдержадміністрації Віталій Згама на урочистостях  з нагоди 200 - річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Актив громади Олександрійщини в особі голів сільських і селищних рад, голова районної ради, громадськість, гості та мешканці Попельнастого зібралися біля величного монумента -пам`ятника, що представ у своїй оновленій красі, щоб повернути Шевченка, того Шевченка, що був, є і буде рушійною силою українського суспільства  у прагненні до щасливого і радісного життя.

Голова райради Михайло Бойко:

-           -Нелегкі часи переживає наша країна. Ми повертаємось до того Т. Шевченка, який  у радянські часи був забутий, вихолощений з вжитку.  І те, що в Попельнастому вперше в районі був збудований  монумент в його честь – це велика заслуга вчителів, які тоді доносили до нас могутнє , свободолюбне Тарасове слово, яке дало волю Україні. Ми стояли на порозі війни, але Тарасова незламна  воля, віра в народ,  відстояли вкотре незалежність країни.  Цей пам’ятник служить всій Олександрійщині. Сьогодні пророчі слова Шевченка закликають нас рухатись вперед, будувати незалежну і могутню та квітучу країну.

Гордо, зовсім по-іншому, звучали вірші, думи, пісні у виконанні учнів місцевої школи,  аматорів сільського та районного Будинків культури. Склалося враження, що  ми відходимо від казенщини, сухості, а більше проймаємося почуттям справжніх українців, яким небайдужа Україна «від мала до велика». Нагороди отримали кращі вчителі-пропагандисти шевченкового слова: Н. Бугайова, вчитель української мови та літератури Новопразької ЗОШ I-III  ступенів – відзначена Почесною грамотою  ОРДА та райради з врученням  нагрудного знака та премію,  Л.Тимошенко,  вчитель  української мови та літератури Цукрозаводського НВК – оголошена Подяка та премія ,  Н. Чуянова  – директор Олександрійської централізованої бібліотечної системи отримала Почесну грамоту та премію. Подяку та премію  отримав  О.Яшний - керівник  народного аматорського театру  малих форм» Консенсус»  Олександрійського районного Будинку культури.  

Попельнастівський сільський голова Олег Волянський:

-             - 10 років заслання не зламали волю і український патріотизм  Великого Шевченка. Росія боялася Кобзаря, не дозволяючи поету перебувати в  Україні. Наскільки  його слово було могутнім і переможним.  І нині він є нашим сучасником,  вчителем і наставником, як треба жити, щоб народу було добре. Не всі роботи вдалося завершити, але через кілька місяців ми знову зберемося тут, щоб віддати належне волелюбцю.  Бо цей рік – це рік Т. Шевченка, рік волі, рік відстоювання незалежності,  рік початку нового відліку в житті України.

А найкращим мірилом того, що слова поета збулися є життя сільської громади. Будинок культури є одним із найкращих в районі, маючи сучасний спортивно-тренажерний  зал;  кімнату для хореографії, залу для активного  відпочинку;  завершуються роботи по влаштуванню туалетів, душових кабінок;  енергозберігаюче опалення – це те, що сьогодні створено руками територіальної громади.  Амбулаторія, ремонт доріг в селі, школа, дитячий садок – це  віхи успішного розвитку села за останні  кілька років, коли до громади прийшли добропорядні  господарі на землі, коли районна влада виступає гарантом держави.  У попельнастівців, як і в більшості мешканців сіл Олександрійщини збуваються давні мрії людей – мати  добре структуровану, міцну та розвинену соціальну сферу на селі.

Іван Мельник         

 

                           

Просмотров: 839 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]