Поздравляем Вас Гость
Суббота
20.04.2024
04:05
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2017 » Март » 13 » Поліція на зламі часу
13:19
Поліція на зламі часу

 Коли буде закінчена реформа МВС? Запитують громадяни, бо реформа поліції не приносить користі... Чи відчули зміни на краще в боротьбі зі злочинністю пересічні громадяни нашого міста, області та країни в цілому говорити не приходиться. Навпаки, рівень злочинності різко зріс. Бачимо, відчуваємо на власній шкурі, коли нас грабують серед білого дня, коли зросла кількість вбивств, крадіжок та розбійних нападів, коли невпинно зростає наркоманія – всі явища в комплексі набули масового характеру. Про це говорять всі: від політиків до самих силовиків. Що ж насправді відбувається в поліції? Хіба тільки назва з міліції на поліцію стала основним механізмом реформування МВС? Коли закінчиться реформування поліції? Ще в 2016 р. міністр внутрішніх справ України А.Аваков наголосив:

- Реформу можна буде вважати завершеною тільки тоді, коли сьогоднішні молоді хлопці з маленькими зірочками на погонах навчаться, наберуться досвіду і займуть керівні пости. Коли вся поліція на всіх рівнях буде Служити і Захищати. Коли кожен громадянин буде довіряти поліцейському, а кожен поліцейський заслужить цю довіру. Скільки б ми не планували структурних реформ, вони не стануть ефективними без опори на вмотивованих чесних людей з гідною зарплатою. Ми вибираємо саме таких людей і розраховуємо на розуміння і підтримку влади та суспільства, коли просимо і наполягаємо на достатньому матеріальному забезпеченні поліції.

З таким висновком не можна не погодитися, здається, що все вірно сказано, що кращого дороговказу нічого й чекати для сучасної поліції… А коли ж буде таки порядок? Скільки ще років чекати?

На 27-й сесії міськради начальник Олександрійського відділу поліції Сергій Котига довів до відома міську владу та депутатський корпус про стан криміногенної ситуації в м.Олександрія за 2016-й рік. Наш кореспондент мав розмову з ним уже після сесії.

- Чи відбулися зрушення у бік зменшення злочинності в Олександрії за минулий рік?

- За останні роки щорічно рівень злочинності зростав на 12, 5% , або на 200 кримінальних справ йшло щорічне  їх збільшення. Кількість злочинів збільшилась, а  розкриття – зменшилась. Якщо в 2014 р.було зафіксовано 1024 крадіжок, то вже в наступному – 2015 році – їх було скоєно 1313, а в 2016 - 1813  по 275 встановлені особи). Розкрито на 72 крадіжки менше, ніж у 2015 році. 70% усіх кримінальних злочинів пов`язано за крадіжками. Всього в нашому провадженні знаходилось 6044 кримінальних правопорушень. На кінець 2016 року до єдиного реєстру досудових розслідувань було зареєстровано 3392 кримінальних правопорушення. Усього розслідувано 444 справи. За 3805 кримінальними справами досудове розслідування продовжується. Позитив у тому, що не було тяжких ушкоджень зі смертю. З 7 резонансних вбивств не розкрито загибель 2-х неповнолітніх (Буц та Макарова). Однією з причин не розкриття злочинів став відплив – звільнення слідчо -оперативних співробітників відділу, а це 30 чоловік, які володіли інформацією, базою даних, мали досвід оперативної роботи. Сьогоднішній середній вік співробітників 25 років. Це молоді співробітники, які мають стаж роботи лише кілька років. Друга причина – некомплект особового складу відділу через  його скорочення.

- Але ж в місті працюють багато приватних охоронних структур,  у складі яких колишні співробітники поліції, які «взяли» на свої плечі охорону майна людей ( «Самооборона» в Олександрійському, «Сокіл-1» в Пантаївці та ін.).

- Допомога приватних структур – це краплина в морі. Добре хіба що працює охоронна структура «Сокіл-1» в Пантаївці.Здебільшого кількість правопорушень відбувається на території міста в вечірній та нічний час, коли місто обслуговується патрульною службою. Сьогодні патрульно-постова служба скорочена. Лише 2 автомобілі патрульних по 2 чоловіки в кожному. Така ж кількість і в сусідній Знам`янці, але ж там вдвічі менша кількість населення. Тому значне навантаження на підрозділ ППС. Як такі відсутні працівники ДАЇ.

-Сергію Володимировичу, сьогодні судді нарікають, що ускладнена процедура судових засідань по кримінальних справах. Це пов`язано з доставкою підозрюваного з обласного ізолятора.

- Олександрія чи не єдине місто, що немає ізолятора тимчасового утримання, що шкодить роботі поліції. Таке рішення було свого часу прийнято міністерством внутрішніх справ. Є звернення до нового голови Національної поліції України, щоб відновити роботу ізолятора. Наш ізолятор не був гіршим від інших. Зважте за відсутності ізолятора скільки відволікаються від основної роботи слідчі для того, щоб відконвоювати затриманого підозрюваного до обласного ізолятора, а потім ще кілька разів їхати за ним, щоб провести слідчі дії на місці чи доставити на судове засідання. Конвой з 4 х чоловік та тричі поїздка до Кропивницького. Скільки часу і пального витрачається…

-Скільки відводиться часу на те, щоб правоохоронці прибули на місце злочину?

- На приїзд за викликом відводиться до 5 хвилин. Відсутність палива, незабезпеченість слідчо-оперативного відділення автомобілем - це проблема. Хоча є й певні позитивні зрушення. Нас більше стали консультувати вищі органи, призначені нові керівники підрозділів, надається допомога слідчими з обласного управління. Олександрія заслуговує бути безпечним містом для життя в ньому.

- Питання боротьби з наркоманією (виробництво, збут) найактуальніша проблема сьогодення. Здебільшого більшість злочинів відбувається під дією наркотиків ….

- Свого часу була спроба ліквідувати відповідний підрозділ в Олександрії, перевівши всю роботу в обласний центр. Через рік його повернули назад, але за цей рік втрачено інформацію та агентурну базу…Тому важко документувати злочини. Так, за 2016 р. виявлено та задокументовано 55 фактів ( у 2014 – 44). По 38 кримінальних правопорушеннях збувальників та наркоманів порушено досудові провадження.

- На сесії міської ради ви отримали усне запевнення від міського голови, що міськрада готова прийти на допомогу поліції. Це стосується фінансування КП «Громадська варта», що сьогодні не діє. Відеоспостереження – встановлення відеокамер в місцях масового скупчення людей, дасть можливість відслідковувати не тільки злочини, а й встановлювати номери автомобілів на яких здійснено злочин…

- Проблема злочинності це не проблема одного начальника відділу поліції, це проблема всього міста, депутатського корпусу. Якщо депутати підтримають поліцію м.Олександрії, то це поліпшить їх боротьбу зі злочинністю. Було б менше вуличних правопорушень якби КП «Громадська варта» почала свою роботу в патрулюванні міста. Ми готові підготувати пропозиції (заходи) по допомозі  відділу поліції у боротьбі зі злочинністю з боку міської ради.

І.Григор`єв

Просмотров: 1392 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]