Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
16:20
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Март » 11 » Ольга Бондар: «Повернутись від байдужості до співчуття»
09:15
Ольга Бондар: «Повернутись від байдужості до співчуття»

День працівників житлово-комунального господарства – професійне свято людей, без яких неможливо уявити нашу повноцінну життєдіяльність. Це люди тієї професії, що вимагає від них цілодобового стабільного та багатофункціонального забезпечення комфорту та затишку в наших оселях. Це вони надають послуги: ремонтують  наші житла, благоустроюють наші подвір`я, наші прибудинкові території, міські вулиці та дороги, парки та сквери. Це вони дбають, щоб у наших квартирах безперебійно було світло, тепло, газ, вода. Здається, що їх праця непомітна, бо працюють з раннього ранку, коли ми ще відпочиваємо. Інколи їх робота викликає нарікання, але не можна уявити життя Олександрії  без послуг сантехніків, електриків, двірників, зварників, слюсарів, водіїв, трактористів, малярів, столярів та інших спеціалістів, на яких  покладено турботу про житлово-комунальне  господарство міста.
   Є в комунальній сфері м.Олександрія такий підрозділ, як надання ритуальних послуг, що є невід`ємною частиною нашого буття на землі. На працівників цієї структури комунальної служби  покладено величезну відповідальність…

Про це йде мова з директором  комунального підприємства «Ритуал» Ольгою Бондар, яка має за плечима великий досвід управлінця, яка добре знає як правильно організувати роботу:

- Безумовно, що ми є частиною великого комунального господарства Олександрії, тією частиною, що надає ритуальні послуги. Всі ми смертні. Рано чи пізно закінчується наше земне життя. Смерть близької людини - це завжди горе і скорбота. Але це наші реалії життя. Від них нікуди подітися. Приходить час, коли  треба допомогти та виконати комплекс ритуальних послуг, пов'язаних з організацією поховання та облаштуванням місця поховання, в тому числі самого поховання. КП «Ритуал», крім вище сказаного, займається видачею дозволу на поховання, копанням ям, у нас працює три квітникарі, котрі виготовляють вінки, корзини, підписують стрічки та таблички, оббивають труни. У нас можна замовити панахиду відспівування, музичний супровід, допоможемо з транспортом.    
- Наскільки робота комунального підприємства різниться від приватних структур у  сфері надання ритуальних послуг населенню?
- Давайте  почнемо з того, що в місті налічується 5 кладовищ, за якими треба постійно  наглядати – утримувати в належному санітарному стані. Це і вирубка насаджень, це і підготовка місць під поховання,  це і утилізація сміття, це і завіз піску, води перед щорічним днем жалоби. Це і контроль за правильним дотриманням правил поховань, що проводять приватні структури. Ми проводимо поховання асоціальних елементів. Якщо минулого року їх було всього кілька випадків за рік, то тільки за два перші місяці 2015- року ми вже поховали 11 безіменних людей. Наше підприємство надає пільги  по похованню учасників  бойових дій  ВВв. За рахунок соціальних виплат організовуємо весь комплекс ритуальних послуг.  
-Які  сьогодні проблеми не дають спокою Вам, як директору ритуальних послуг?
- Основною проблемою є – відсутність достатніх місць для поховання. В Україні щорічно помирає понад 700 тис. людей, що потребує 3 тис./га землі. В Олександрії   з 5-ти кладовищ, лише Верболозівське діюче, але й воно через рік-два вичерпає свій земельний ресурс. Міська влада сьогодні вирішує питання про виділення 23 тис. м2  додаткової земельної площі на центральному міському кладовищі на 1500 поховань. На цій землі будуть ховати  людей, котрі підпадають під статус почесних (учасники ВВв та бойових дій, знані та заслужені особистості). Мене вражає байдужість окремих людей, які прибравши біля  могил своїх рідних, сміття кидають на інші могили, що поряд. Вражає кількість запущених могил – при живій рідні. Нам треба повернутись від байдужості – до співчуття.      
- І все ж є вихід?
- Якщо говорити про поховання - наш резерв – це родинні підпоховання. Кожна сім`я заздалегідь оформляє в нас свідоцтво, якщо площа дозволяє це зробити. Один із кроків  вирішення проблеми  - сьогодні декілька тисяч могил  вже на протязі 50- 60 років не доглядаються рідними в силу того, що вся родина давно вимерла. Це те, що може в подальшому зняти на роки проблему поховань.
- Кілька слів про трудовий колектив, який він?
- На підприємстві працює 22 працівники, котрі добре знають свою справу. Вони чуйні й добросовісні, відповідальні – знають в якій сфері надання послуг вони працюють. Щоденно по 3-4 похорони треба організувати. 2 працівники – доглядачі кладовищ стежать, щоб було чисто і охайно, щоб не було крадіжок металу, квітів. Вони доглядають безкоштовно могили за проханням рідні, що проживають далеко від міста чи за кордоном. У питанні збереження могил ми тісно співпрацюємо з дільничними інспекторами. Міжрайонний центр зайнятості допомагає людьми в генеральному прибиранні кладовищ. Стараємося, щоб наші послуги були якісними і доступними людям.

  Напередодні Дня комунальника хочу привітати  всіх працівників комунальної сфери та мешканців міста зі святом. Це свято для всіх, бо від спільного нашого взаєморозуміння буде красивим і охайним Олександрія, будуть ремонтуватися дороги,  тротуари,  будуватимуться дитячі площадки, місто буде світлим і квітучим.

(Фотографії з архіву, 2013-й рік).     

І.Мельник (газета «Вільне Слово»).

Просмотров: 1612 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 2
2 wernega  
0
І що з того? В яму лізти? Там гаряча лінія, а вона діяла.

1 tara  
0
Николаенко на фото )))

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]