Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
07:21
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Октябрь » 1 » Олена Балуба: «Працюю, щоб учні отримали ґрунтовні знання»
08:35
Олена Балуба: «Працюю, щоб учні отримали ґрунтовні знання»

 Досьє: Олена Анатоліївна Балуба, вчитель  іспанської мови НВК «ЗНЗ I-III ступенів № 9- спеціалізована школа».  У педагогічному доробку досвідченого педагога червоний диплом з відзнакою  Київського національного лінгвістичного  університету, 15 років педагогічного стажу, вища категорія, старший вчитель, член журі Всеукраїнських олімпіад з іспанської мови. Її  6 учнів стали переможцями  4-го (найвищого) рівня  Всеукраїнських олімпіад, двоє з яких зайняли перші місця.  Всі вони пов`язали своє життя з іспанською  мовою. Наприклад, Анастасія Табачкова вивчає  іспанську філологію в Німеччині. Безмежно закохана в свою професію О.Балуба  передає свої знання, досвід учням, котрі вивчають мову Сервантеса.

- Досягти такого педагогічного рівня за 15 років – це ж треба мати талант, хист і неабияку любов до професії. Чому все це завдячуючи?
- Моя доля була визначена ще з юних років, коли мені в силу обставин довелося 2 роки лікуватися на Кубі. Іспанська мова стала рідною мовою, без якої не уявляю своє подальше життя. Розмовна мова дуже легко далася, тому іншого вибору не було – доля розпорядилася так, що я поступила до лінгвістичного університету, а вже з 3-го курсу , з 2000-го року, викладаю іспанську мову в НВК «ЗНЗ I-III ступенів № 9- спеціалізована школа». До того ж,  я з родини вчителів: тато А.М.Балуба, кандидат педагогічних наук, заслужений вчитель України  – працював багато років директором Пантаївської школи-інтернат, мама – Г.Г.Брагар – відмінник народної освіти, вчитель математики гімназії  ім. Т.Г.Шевченка, брат - І.А.Балуба – кандидат історичних наук,  працює в Міністерстві освіти України та викладає в лінгвістичному університеті.
- Успіхи приходять завдяки талановитим учням і відданості улюбленій справі?     
- Коли є бажання навчатися, коли є хист до вивчення іноземних мов. Поєднавши все разом з науковою роботою, тоді можна говорити про успіхи. З цією метою вже 3-й рік при  нашому навчальному закладі діє секція з іспанської мови при МАН. І два роки поспіль маємо переможців  на третьому етапі захисту наукових робіт. Діти пишуть наукові роботи, захищають їх.  Так, С.Яковлєва  та Є.Гапченко відповідно зайняли друге і третє місце.  Працюємо і сподіваємось на подальший позитивний результат.  З 2014-го року  НВК «ЗНЗ I-III ступенів № 9- спеціалізована школа»  включився в проект  Європейського Союзу шкільного співробітництва «eTwinning». 

- Що це за проект? 
- Наші дітки створюють міжнародні проекти з учнями інших європейських країн. У 2014- 20015 роках ми працювали над  двома проектами   «Таємниці лісу» - це народні легенди, що пов`язані з лісом та «Слова звідусіль». Головним чинником цих проектів було  написання та створення відеороликів, котрі розповідають про конкретного учня, про школу, про місто і країну для більш кращого ознайомлення з учнями інших країн. Учні 10-го класу відбирали легенди, перекладали їх на іспанську мову і відсилали іспанцям, ті в свою чергу надсилали свої легенди. Діти створювали комікси. Що це таке? Відбирали найцікавіші, найяскравіші моменти легенд, писали в ручному режимі малюнки, сканували їх, а далі підписували  відповідним текстом.  На сьогоднішній день у нас вже існує віртуальна бібліотека з 15- ти легенд написаних на іспанській мові. В іншому проекті учні  7- х класів писали вірші на іспанській мові та ілюстрували  їх, щоб дитина відчувала, що вона уявляє читаючи свій вірш. З цією метою працювали з різними вправами на рифму.  Читали вірші, співали, вітали один одного, влаштовували відеоконференції.  Це складний навчальний процес, але  він чи не найкраще дає  міцні основи  ґрунтовного вивчення  іспанської мови.  При написанні цих проектів використовувалися  спеціальні навчальні програми з використанням комп’ютера.
- Проекти вже відпрацьовані, що попереду?
- Дуже важливим  є, коли  робота закінчена. Обидва проекти отримали національну відзнаку в Україні та в країнах-партнерах, що дає нам великі шанси разом з учнями поїхати  на отримання європейської нагороди«eTwinning», що  відбудеться в Брюселі.  
Впевнений та бажаю, щоб роботу  учнівських проектів було достойно оцінено на міжнародному рівні. Які нові відкриття, нові наукові роботи з досконалого вивчення  іспанської мови чекають ваших учнів попереду?
На цьому наша робота не закінчується. В 2015-2016 роках нас очікує не менш цікава робота. Ми будемо учасниками трьохмовного міжнародного проекту ( іспанська, англійська та французька мова), які пов’язані з емоціями. У цьому році крім мене в новому проекті буде працювати і наш вчитель англійської мови Р.С.Волошко.  Такі проекти захоплюють, зацікавлюють , розширюють  світогляд , мислення учнів в ефективно  якісному вивченні іноземних мов.  
- Напередодні Дня  вчителя, які слова хочеться сказати на адресу  колегам, хто навчає та виховує майбутнє міцної України?   
- Перш за все велика подяка всім учителям, викладачам, які мене навчали в свій час, низький  їм уклін. Щиросердно зичу всім моїм колегам здоров`я, міцного педагогічного довголіття, терпіння, наснаги в роботі. Побільше позитиву,  творчих успіхів, вдячних і успішних учнів, поваги, миру і злагоди в державі. Нехай наші знання, розум, навики і вміння будуть основою щасливого майбуття  наших випускників  у досягненні поставлених ними цілей.

І.Мельник    

Просмотров: 1520 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]