Поздравляем Вас Гость
Вторник
30.04.2024
15:03
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2013 » Декабрь » 6 » Олександрія відзначила 70-річчя від дня свого звільнення
17:25
Олександрія відзначила 70-річчя від дня свого звільнення

6-го грудня олександрійці відзначили 70-річчя з дня визволення Олександрії від німецько-фашистських загарбників. У цей день Всеукраїнська акція «Естафета пам`яті», що крокує містами  України дійшла до нашого міста. 

Біля  10 години ранку колона  в кількості біля 1500 людей рушила  пр. Леніна до центрального міського меморіалу – Братської могили, де навіки знайшли свій вічний спокій і мир сотні бійців Червоної Армії, партизани і  підпільники, командир  партизанського з`єднання ім.Ворошилова, полковник І.Д.Діброва. У вшануванні визначної події до Олександрії завітали делегації сусідніх районів з Петрового, Світловодська, Знам`янки Олександрійщини.Прибув заступник голови КОДА Я. Арсірій.

 Відкриваючи мітинг-реквієм, міський голова С.Цапюк розповів про втрати наших земляків у роки війни, а вони жахливі: понад 5000 людей були замучені в концтаборі, 700 бійців загинули при звільненні міста, сотні – пропали без вісті (за уточненими  підрахунками Олександрія в роки війни 1941-1945 років втратила понад 10000 мешканців, - авт.). Мер наголосив, що 70- років Олександрія живе в мирі спокої, то ж нехай ніколи війна не прийде на нашу землю. А ми, гідні нащадки наших визволителів, навічно будемо зберігати світлу пам'ять про загиблих і передавати з покоління в покоління.

Заступник губернатора Я.Арсірій у своєму слові наголосив, що Перемога у ВВв далася  мільйонними втратами українських людей. Влад робила і буде робити все від неї  залежне, щоб життя людей покращувалось, щоб щасливі були українські родини. 

Л.М.Томіліна, санінструктор  214-ої стрілецької дивізії, яка звільняла наше місто, розповіла про ті страшні дні, коли в боях за визволення навколишніх сіл (Дівоче Поле, Косівка) втрачали бійців… Місто було зруйноване, зневічені людські душі… 

А потім делегація  Світловодська передала  капсулу з кисетом землі, политою кров`ю бійців в боях за  визволення Світловодського району, книгу пам`яті та лампаду з вічним вогником   Олександрійським представникам….. По черзі кисети з Петрівщини, Олександрійщини наповнюють пам`ятну капсулу. До 9 грудня вона буде перебувати в Олександрії, а далі буде передана Знам`янці. Кінцева  зупинка капсули – Київ, музей  історії ВВв. 

 Хвилина мовчання, салют, сотні букетів квітів лягають до вічного вогню…  

Голова Олександрійської  РДА, керівник фракції ПР у райраді Віталій Згама, який приймав участь в «Естафеті пам`яті», поділився своїми враженнями:

-         - Сьогоднішня подія надзвичайно важлива не лише в  історичному плані, вона ще раз підкреслила головну думку, що найголовніші здобутки України – це мирне небо над головами, це можливість радуватися життю. Ми в неоплаченому боргу перед ветеранами, яких  все менше і менше. Як можна оцінити Перемогу, здобуту кров`ю, смертю, подвигами наших дідів і батьків. Тільки світла пам'ять, побудова заможної квітучої України, де кожному живеться добре - це головне, чим сьогодні переймається влада всіх рівнів. Вірю, що такі заходи, до яких долучається молодь, яка виховується на кращих зразках  нашої історії, виведе країну  на передові європейські позиції.  Я бачив очі  дітей, коли вони йшли до вічного вогню, щоб покласти квіти… вони хвилювалися не менше нас, дорослих. Вони знають про жахи війни і розуміють, хто приніс їм щастя бути на землі.

Іван  Мельник
Просмотров: 522 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]