Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
22:18
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Июнь » 15 » О.Джулепа: «Щоб усі були здоровими»
10:02
О.Джулепа: «Щоб усі були здоровими»

 Дитячий лікар – це, здається, більше, ніж покликаннчя  покликання, не кожен в змозі своє життя присвятити  охороні  материнства та дитинства, що має свої особливості в дитячому лікуванні.  У наш час роль лікаря все більше виходить на перші місця в силу економічних і соціальних проблем, в силу  напруженого стану в державі.  Серцево-судинні хвороби займають перші м’ясця серед списку найбільш розповсюджених хвороб.

 Дитячий лікар  Ольга Олександрівна Джулепа -  досвідчений кардіоревматолог  Олександрійської дитячої лікарні.

- Професію дитячого лікаря обрала  виважено і свідомо. Після закінчення  школи в Шаргородському районі на Вінниччині, стояла перед вибором, або в педагоги, або в лікарі, бо дуже люблю дітей.  У 1981 році успішно закінчила Одеський медичний інститут ім. Мечникова  за фахом – педіатрія.  У 1982 році була направлена до Олександрії. У цьому ж році пройшла навчання  по спеціалізації дитяча кардіологія. З того часу і працюю в дитячій лікарні, а це вже 33 роки.
- Ви з родини лікарів?
 - Чоловік  працює головлікарем Приютівської  лікарні, терапевт. Старша донька Юля – лікар невролог, середня – Інна – працює  в  Києві, в системі медичної  техніки,  менша Ірина – педагог  Косівської ЗОШ I-III ступенів. Виховуємо  онуку.
- Ольго Олександрівно,  в наш час наскільки  складно стало  боротися з дитячими   хворобами серця?
- На сьогоднішній день по нашому місту стоять на обліку 71 один малюк з вродженими вадами серця ( 0,4-0,5 випадків на 1000 дітей). По країні цей показник  становить – 0,6-0,7 випадків.  Найбільш розповсюдженими вадами серця є різносторонні дефекти міжшлункових перетинок серця.  Вони повинні бути суцільними. Єдиний вихід  - операція, що успішно проводиться  в Київському центрі серцево-судинної хірургії та в «Охматиді».  Головне в перші години, дні встановити  правильний діагноз, щоб на протязі тижня можна було прооперувати, щоб дитина не загинула.  Такі операції повертають дітям здоров`я і щасливе дитинство. І ми у цьому питанні маємо позитивні результати. Також поширеними є транспозиція магістральних судин, коли вони місцями помінялися та атрозія – відсутність легеневих артерій. Не слід боятися таких  діагнозів. Консультація, операція виконуються  безкоштовно.
- Чи великий список дітей, що перебувають на постійному обліку з хворобами серця?  
- Дякувати Богу, і  лікарям на постійному  обліку знаходиться  230 дітей, що є нижче показника по країні).  Звісно, що список цей кількісно збільшився, бо ще кіль років тому  ми «вели  лікування дітей до 15 років». Сьогодні цей вік збільшений до 18.  Звісно, що показники інші.

 Не дивлячись на те, що в нас немає спеціалізованого дитячого кардіологічного відділення, ми вчасно встановлюємо діагноз, лікуємо  безкоштовно в себе стаціонарі, а коли виникає потреба, направляємо до обласної дитячої лікарні на лікування.  У цей список  входять  найбільш  розповсюджені хвороби, що  пов`язані  з вегетативними дисфункціями  підлітків. Діти ростуть, в організмі відбуваються  гормональні перебудови – виникають проблеми з серцем.  Все частіше  маленькі діти, підлітки молодь до 18 років хворіють на артеріальну гіпертензію  (підвищений тиск).

- Яку б Ви дали добру  пораду батькам, в яких діти хворіють на серцево-судинні хвороби?         
- Сьогодні збільшилось число молодих мам,  які вперше народжують у віці 30-35 років. Батьки різні – всі вони люблять своїх дітей, але їм треба більше звертати увагу на своїх дітей.  Вчасно приходити на обстеження. Краще хворобу попередити, ніж потім лікувати. Відповідна  апаратура до послуг є наявна  міській лікарні №1, в районній лікарні. Першими ознаками слабкого серця є задишка після фізичного навантаження – за 3 хвилини стан дитини повинен  відновитись, якщо цього не відбувається, слід звертатися до лікаря. Треба звертати увагу на шкіряні покрови.  Постійно треба слідкувати за вагою тіла. Сон дитини повинен бути не  менше 8-9 годин на добу.  І  одним із головних  застережень  є – треба оберігати дітей від простудних  вірусно-інфекційних захворювань. Найбільш  поширеною є  ангіна, котра приводить до ускладнення – ревматизму. Тому, в домашніх умовах  ангіну не можна лікувати лише  полосканням горла та чаями. Вона лікується лише антибіотиками. Після лікування необхідно відразу  відвідати кардіолога. Дитяча лікарня надає повний спектр безкоштовного лікування і харчування.  Для мене,  як для лікаря кардіолога, найбільшим бажанням є, щоб у нас працював дитячий лікар,  який буде на  Узі діагнастувати серце і судини. 

Напередодні Дня медичного працівника  бажаю  всім родинам лікарів міцного здоров`я, щоб друга їх половинка добре розуміла, що професія лікар немає чітко  визначеного часу. Лікар працює зранку і допізна… І щоб побільше було здорових людей і діток.

І.Мельник

Просмотров: 950 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]