Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
23:34
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Апрель » 7 » Не паски затягувати, а йти назустріч бізнесу
22:59
Не паски затягувати, а йти назустріч бізнесу

Економіка – першооснова  міцності та  могутності держави. Сьогодні Україна переживає глибоку затяжну економічну кризу. Ми довірили економічний блок українці замериканським, а сьогодні вже й зукраїнським паспортом  Наталії Яресько, яка обіцяє, що успіх сьогодні – це запорука росту економіки в 2016 році. Сама в корупційних схемах не була помічена. До приходу в Україну активно   займалася бізнесом в якому «крутилося»  понад $650 млн.  Це гроші понад 100 приватних  та інвестиційних американських та європей­ських інвесторів. Біля $400 млн. інвестовані в 15 компаній України, Молдови та Росії. Horizon Capital володів долями в «Агро-Союз», «Датагруп», «Вітмарк-Україна», «Inkerman», «Швидко», «ТКС Банк», «МТБанк» (Білорусь), «Східфінанс Груп», «Біофарма», «Ciklum» та ін.Место рождения, образование.

Н.Яресько виросла в Чікаго, в родині українців, які емігрували в США після ВВв. В 1987 р. отримала ступінь бакалавра наук в приватному університеті Де Поля (Чікаго, штат Іллінойс) в області бухгалтерського обліку. В 1989 р. - ступінь магістра державного  управління в Школі держуправління ім. Кеннеді при Гарвардському університеті. Вільно  розмовляє українською мовою.

 Радником вона взяла сло­вацького  політика та економіста Івана Міклоша, який в Мінфіні займається питаннями податків, децентралізації та загальної реорганізації державних фінансів. Не помічений в скандалах і мі­ністр економики Айварас Абромавічус. Підвела дещо  директор Української асоці­ації венчурного капіталу та прямих  інвестицій(UVCA) Яніка Ме­ріло. Українську громаду засмутила її любов до відвертих фотосесій.

“Інземці в Уряді скор­іше всього для піару тих , хто їх запросив в Україну. З іншого боку – вони своєрідні  “смотрящі” за фінансо­вими потоками грошової допомоги, що надходить  від США, ЄС та МВФ, щоб гроші знову не розікрали. Призн­ачення наполегливо лобіювали, щоб кон­тролювати фінансову систему, бо українська еліта наскільки прогнила, що їй не довіряють, - так рахує директор Цент­ра політичного аналізу «Стратаге­ма» Ю. Романенко.

« Цим Україна хоче заслужити довіру та прислужити західним вкладникам та партнерам, яких дуже турбує  катастрофічне  фінансове становище в Україні», – пише французька  газета «Le Monde».

 У чому ж  полягають причини нашого зубожіння? Причин дуже багато - вони не сьогоднішні і не вчорашні, вони системно  «наживалися» безглуздістю керівництва країни на протязі майже всіх років незалежності. Ми впустили «хворобу» (різке падіння  економіки), боремося з нею, що періодично перебує в стадії ремісії. На протязі ж 2014-го початку 2015-го економічна криза завдає нам «нестерпного болю». Можна визначити 10 причин, що привели економіку країну до руйнації.

1.Вже мало хто сумнівається, що економічна ситуація в Україні знаходиться на межі краху. Аналізи міжнародного банку не обнадійливі для України: ВВП скоротилося  в 2014 р. на 8%, і за два місяці 2015 – вже на 1%.  Євросоюз спромігся таки виділити перший транш  кредиту, але й досі не дав оцінки діяльності Уряду. Захід чекає, коли ж  розпочнуться реальні реформи, коли почнеться справжня боротьба з корупцією. Задарма вони не будуть смітити грошима.
2.Міжнародне агенство  S&P знизило рейтинг України, що знаходиться за крок від дефолту  («ССС-» негативний).  2015-й почався зі швидким темпом інфляції -  негативна динаміка економіки. Дефіцит бюджету буде  12- 15% ВВП. Де взяти 180 млрд. грн? Перше півріччя стане випробувальним.
3.Відсутність ринків збуту виробленої продукції. Що можемо запропонувати Європі? Якщо не створити терміново експортно-кредитне агентство, що повинно допомогти просуванню на зовнішні ринки наших товарів, то нас очікує катастрофа.
4.Найстрашніше, що наші зовнішні бори постійно ростуть. Тільки в 2015-му р. потрібно повернути 11 млрд. дол. США і це без врахування платежів за газ. Тому, Уряд і ставить тільки на збільшення фінансової допомоги від МВФ.  Перший транш прийшов, але цього замало. Як мінімум потрібно ще 17 млрд. у цьому році.
5.Рецесія збережеться і в 2015-му році. Промисловість не  витримує таких  високих  кредитних ставок комерційних банків( понад 30%). Думаю, що кілька таких безнадійних місяців, і наша економіка  втратить наполовину своїх  переробних виробництв.
6.Не виключені корпоративні дефолти (банкрутство) ряду крупних і середніх підприємств та фінустанов ( «Надрабанк»», «Дельта банк» та ряд інших вже «кинули» українців;  на 12, 3 %  виросла кількість проблемних кредитів проти 7, 7% - у  2013 р.). Найбільші доходи давала важка промисловість. Так, у 20014 р. було вироблено 1, 87 млн. т. сирої сталі, що на 28,7%  менше в порівнянні з 2013 р. Всього ж ринок важкої індустрії впав на 43% (торгівля з Росією).
7.Девальвація гривні відбулася на рівні 100% з інфляцією у 25%.  Народ сьогодні не довіряє владі, бо вона постійно наголошує і робить все, щоб ще міцніше «затягнути нам паски» - більше працювати, а менше їсти.
8.У  20015-му не буде реального будівництва, бо ряд компаній вже відмовились від  багатьох проектів, нове будівництво зупинилося. Відсутність  інвестицій, унеможливлення обслуговування  раніше взятих кредитів приведе до катастрофічного обвалу в реалізації більшості будівельних проектів.
9.І криза це лише половина наших негараздів. Головна ж – як вийти з кризи? Після такого дикого шоку на валютному ринку в лютому місяці, правильно було б негайно відправити голову Нацбанку у відставку. Ми побачили, але не відчули сповна того сигналу, що представники центральної влади України будуть нести відповідальність за свої грубі економічні помилки та прорахунки.  А вони щодня «дарують»  нам неочікувані несподіванки (здорожчання газу, електроенергії,  ЖКП). Якщо чиновники не зупиняться, а будуть і надалі допускати масштабні помилки, але при цьому не буде відповідальності, то вони штовхнуть нас на «нову гру з вогнем», що приведе до нових протестних настроїв українців.
10. Купівельна спроможність українців за перший квартал 2015-го року різко впала відносно девальвації гривні – на рівні 100%.  І надалі нас очікує довгочасний і затяжний спад купівельної спроможності населення.    

 Ось  цей  негативний фон сьогодні підсилюють, на думку багатьох провідних економістів, нові міністри-іноземці , які не розуміються на специфіці всього економічного процесу України.

Опустившись з небес на землю, на прикладі економіки Олександрії  ми бачимо все про що говорилося вище. Головні прибутки, що наповнюють міську казну, дають підприємства машинобудівної галузі Олександрії:  НВО «Етал», «Автоштамп»,  ТОВ «ПТУ», «Укранососервіс», «Кран-сервіс», які за 2 місяці 2015-го року на 29% зменшили обсяги виробленої продукції, відповідно темп росту виробництва склав всього 71%.  

Виконання плану по обсягах виробленої продукції відбувається за рахунок  ВК ПАТ «Оболонь» та ТОВ «Катеринославські меблеві майстерні».  Але й у них у цьому році  є спад виробництва – в межах 20%.

Закриття ринків збуту (Росія),  різке зниження платоспроможності та попиту (зарплатня незмінна, а ціни на послуги стрімко зростають, і в рази). Індекс споживчих цін становить 126% - зростання  на 26%.  Експорт став неможливим, бо Нацбанк платить за  відправлену за кордон продукцію  не по комерційному курсу долара (за який  закуповувалася сировина, виплачувалася зарплатня…), а по нацбанківському, що на 5 грн. нижче. Треба терміново знизити податкове навантаження, яке сьогодні складає близько 50% від виробленої продукції. Коли буде прозора фінансова робота, як в напрямку  надходжень так і в напрямку видатків – тоді можна буде говорити про певні зрушення на краще. Уряду треба йти на зустріч з керівниками підприємств,  вивчити їх проблеми, не заважати працювати, чесні правила гри для всіх, хто займається бізнесом. Сьогодні  ж Уряд, на думку фахівців,  виконує функцію поділу коштів, які беремо в борг та все міцніше затягують паски  українському народу.

І.Мельник           

Просмотров: 2256 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]