Поздравляем Вас Гость
Вторник
23.04.2024
20:21
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2017 » Март » 21 » Майбутні журналісти з Протопопівки
20:00
Майбутні журналісти з Протопопівки

Сільські учні нічим не відрізняються від тих, хто проживає в місті. Вони допитливі, цікаві, залюбки намагаються прищепити все нове, що сьогодні їх оточує. Вони живуть в такому соціумі, який вимагає від них бути знайомим з усім, що сьогодні ввійшло в наше життя: інтернет зв`язок, що дає змогу в онлайн -часі сприймати і спілкуватись на «живу». А ті, хто має мотив до творчої праці обрали собі нове заняття - відвідують гурток «Журналістський клуб», який був організований американським волонтером-соціологом Аллесандрою Хайнес та вчителями Протопопівської ЗШ I-III ступенів, які не байдужі до майбутньої долі своїх учнів, які обрали для себе нове вподобання – журналістику. Саме ініціатором нового позашкільного проекту «Журналістського клубу» і стала 24- х річний волонтер зі штату Флорида. За якісь півтора роки вона освоїла курс української мови і вільно нею спілкується.

Як говорить Аллесандра:

-Мені дуже легко далася українська мова. Вона милозвучна, мелодійна і контактна. А приїхала я на 2 роки в чудову Україну  з США по міжнародній програмі від Корпусу Миру. Наш десант складається з 70 волонтерів, які виявили самостійне бажання бути учасником волонтерського руху, що є бажаним і підтримується владою Америки. Перші 3 місяці працювала в Чернігові (адаптаційний період), а далі прибула в Протопопівку Олександрійського району. Мешкала в сільської бабусі, звикала до побуту села. Мені все подобається. І звички, і традиції, і обряди українців. І зараз відвідую свою господиню. Люди чемні, чуйні і щиросердні. Зараз мешкаю у місті - це входить у програму моєї праці. Навчаю сільських дітей англійської мови та азам сучасної журналістики. Діти з великим заохоченням відвідують гурток, цікавляться новинами, подіями... Пробують себе в написанні перших своїх творів: новин, репортажів, інтерв`ю. Той хто виявив бажання більше знати, збагатити свою мову багатим словником запасом, хто хоче бути освіченою і сучасною особистістю, – саме журналістика відкриває їм шлях до цього.

Мені довелося провести з гуртківцями півтори години. Спочатку був мій виступ – розповідь про журналістику, її жанри, специфіку роботи. А далі відбувся навчальний практикум в якому юні журналісти відповідали на поставлені письмові завдання, визначаючи не лише жанр написаного, але й ділилися своїми власними думками стосовно прочитаного (аналізували, визначали головну думку, значимість та важливість новини). У кінці практикуму учні вправлялися в написанні новини, що була пов`язана з приїздом журналістів з газети «Вільне Слово» (І.Мельник) та «Сільський вісник» (О.Сторчова).

Крім відвідування гуртка, подібні практикуми  "Журналістського клубу" проводяться щомісячно, що дає можливість юним журналістам підсумовувати свої успіхи в  творчій роботі. І нехай сьогодні їх перші твори, описати новину – це відображення словами  дитячого світосприйняття, але учні вперше намагаються виділити головне та викласти все на папері, доносячи до читача власні думки та судження з пережитого, почутого  чи побаченого…

У кінці заняття я мав розмову з Аллесандрою. Вона дуже цікава молода людина, яка мріє стати медичним працівником. За плечима 4-х річний курс в університеті штату Флорида. Має двох старших братів: медика та ріелтора з нерухомості. Мама працівник банку. Проживають у власному будинку. Люблять сім`єю подорожувати. Статки невеликі, але «тревел» - подорожування притаманно американцям з будь-якими статками. Кіно, книги, соціальні мережі, футбол, активний  спосіб життя – це все без чого не може себе уявити мій співрозмовник.

- Пізнати світ, його людей в різних країнах світу, їх культуру, звичаї і обряди, внести свою долю, навчитись новому, що може бути кращим аби в подальшому рухатися вперед в освіченості. Нові знання – це основа, що дає змогу реалізувати себе в подальшому житті, у майбутній професії, що є нероздільною частиною кожної людини, - ось таке життєве кредо Аллесандри Хайнес, сучасної молодої людини, яка передає свої знання, свої помисли і прагнення щоденно у мовленні навчаючи   наших дітей англійської мови, нашого майбутнього України. Навчає не лише пізнати навколишній світ з його повсякденністю, а й  прагне навчити висловити своє бачення шляхом власних публікацій.

Голова Олександрійської  РДА Богдан Куроп з цього приводу підкреслив:

- Наші  учні сільських шкіл мають все необхідне для повноцінного отримання міцних знань: досвідчених педагогів, сучасні комп`ютерні класи,  мультимедійні дошки, спортивні майданчики; постійно збагачується навчально-виховна матеріальна база шкіл. Волонтерський рух, коли приїздять навчати наших  учнів іноземним  мовам, всіляко підтримується обласною владою на чолі з губернатором. Майбутнє України  у новій генерації освічених молодих спеціалістів  з різних галузей, у тому числі й журналістиці, чия професія вимагає правдивості, неупередженості та справедливої критики, що допомагає будувати нову Україну.    

ФОТОРЯД

І.Мельник

Просмотров: 1070 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]