Поздравляем Вас Гость
Понедельник
06.05.2024
22:43
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Февраль » 9 » М.М.Лавренко розповів про все…
19:34
М.М.Лавренко розповів про все…




Зустрічі з неординарною особистістю Миколою Миколайовичем Лавренком завжди викликають у місцевих представників журналістики неабиякий інтерес. Наш співрозмовник по характеру і натурі експресивний, емоційний, адреналіновий, неоднозначний в судженнях. Він завжди готовий розповісти те, чого довго чекають.  А якщо це стосується тих питань, які безпосередньо відносяться до його професійної діяльності, в широкому розумінні, що пов’язані з життям Олександрії, той поготів. Він може сказати те, хто на це не наважиться.   

Футбол в Олександрії буде

А почалася прес-конференція з футбольного питання. Колишній вже керманич та засновник футбольного клубу сказав наступне:

-            -  Мова йде про моє дітище ПФК «Олександрія», про останні домовленості  з ТОВ «УкрАгроКом» та С.А.Кузьменком. Ми дійшли майже до кінцевої угоди: футбольний клуб перейде у власність аграріїв чи нових акціонерів – засновників футбольного клубу. Принципово всі питання узгоджені майже на 100%. Щодо моєї участі в футболі? Я сьогодні ще є учасником утримання клубу. База окремо у власності фізичної особи. Поле зі штучним покриттям – засновником якого є І.Кравченко. Всі інші споруди утримує «УкрАгроКом». До кінця року вирішимо всі юридичні питання, щоб клуб повністю став належати новому власнику. Себе бачу в тому, щоб допомагати клубу, висловлювати свою думку. Я відвідую матчі за участю команди, що відбуваються на виїзді. Знаю про скрутне становище в футболі. Ще ніхто в ФФУ не знає скільки команд буде стартувати навесні. Доцільне рішення - дві команди в Олександрії об’єднуються в одну. Футбол в Олександрії буде. Я добре розумію Сергія Анатолійовича, якому треба визначатись, щоб була одна команда, яка буде відображати інтереси футболу міста  та району, і задовольняти всіх уболівальників. Він вклав багато в те, щоб і команда аграріїв піднялася на такий рівень.  Одна команда зможе піднятися на той рівень, який потрібен.  

Стан  економіки Олександрії через призму М.М.Лавренка та перспективи розвитку буровугільної галузі

М.М. Лавренко добре знаючись, що відбувається в економіці міста,  висловив  думку, щодо  падіння виробництва на «Еталі», яке за останні роки знизилось в сотні разів; не відбулося активних  економічних дій і на «Віра-Сервіс», де була введена і санація, і прийшов новий власник. Місто економічно занепадає. 

- Як перший заступник  віце-президента компанії «ВС Енерджі інтернейшл Україна» по всіх промислових питаннях, я займаюся безпосередньо і в напрямку виробництва електроенергії.  У 2012 році між Китаєм і Україною були підписані інвестиційні угоди на виробництво пального  та газу з бурого вугілля.  Олександрія  попередньо була включена в перелік програми. Але, коли спеціалісти з Китаю добре вивчили можливості  нашого вугілля, то вони відмовились, посилаючись на те, що якість вугілля не дотягує до потрібних стандартів. (Якщо простіше сказати, то час повернення коштів вдвічі довший від запланованого, а це інвесторам не вигідно, - авт.). Вони поїхали до Луганщини та Донеччини, де сьогодні будуються фабрики по виробництву газу та пального з кам`яного вуглля.  

 Тому 13-й рік повністю був приурочений  вивченню та напрацюванню варіантів можливості залучення  бурого вугілля  Олександрії  до нових інвестиційних міжнародних програм. Єдиний вихід використання бурого угілля – це будівництво електростанції. І ми почали таку роботу. Ми тісно співпрацюємо з китайською фірмою, яка вийшла зі стін колишнього міністерства вугільної галузі КНР. Ми готові інвестувати в будівництво станції на 300 Мг Вт кошти. Мали  зустріч  з міністром  палива та енергетики Є.Ставицьким. «Кіровоградобленерго»  може напряму купувати з генерації електроенергію  і продавати споживачу через свої лінії.  Вартість станції – 400- 450 млн доларів. Ввід в експлуатацію через 1,5 роки.  Але тут  стала на шляху юридична колізія – «Костянтинівський» розріз знаходиться в державній власності , де існують великі борги по виплатах зарплатні та сплаті до ПФУ.  Ми все ж задіяли відповідні інститути, щоб вони обрахували скільки треба коштів, щоб реанімувати розріз, щоб він вийшов на річний видобуток 3,5 млн тонн вугілля - це стільки потрібно для роботи ТЕС. Нам озвучили цифру в 120 млн доларів.  А це 15 років, щоб вийти на дохідність підприємства. На такі умови жодна компанія в світі не піде (всі хочуть повернення коштів за 5-10 років). Ми, звісно, призупинили свої дії. Запросили незалежний міжнародний аудит, щоб вони перевірили фінансовий стан розрізу. Відповідно зацікавленість до розрізу виявив і К.Жеваго. Що сьогодні маємо? Ніхто воду не відкачує, бо через борги за електроенергію насосна станція відключена, розграбовані електролінії, обладнання, техніка утоплена, а іншу вже не відновити. Для того, щоб запрацював розріз треба 3 роки, а станція будується за 1,5. Велика проблема виникає через відтік капіталу. Закриваються іноземні банки. А це ті ж інвестиції, кредитні позики. - Ми не зупинилися на цьому, - продовжив Микола Микоалйивч. - Парадокс, але поряд смт Ватутіне (Черкаська область), де добувалось буре вугілля, котре входило в наш холдинг. Сьогодні тут добувають буре вугілля і успішно його продають не лише в нашій країні, а й на захід. Свого часу, в 1999 році,  там було віднайдено поклади бурого вугілля. Відкрили розріз, дійшли до пласту вугілля і закрили – зарили розріз. Порахували, що не вигідно для ДХК «Олександріявугілля».  Знайшовся власник, який взяв в оренду розріз,  і сьогодні довів, що буре вугілля є конкурентоспроможним - має попит. Це був державний злочин. Тому ми вирішили побудувати експериментальну станцію на  20 Мг Вт, шоб перевірити ефективність бурого вугілля. ТЕС – це дешева електроенергія для міста, гаряча вода в кранах і тепло в квартирах - це значно нижчі тарифи на комунальні послуги. – наголосив Микола Миколайович Лавренко.

Економіка країни і політична ситуація потребують кардинальних змін

 Не залишив поза уваги місцевих медівників  М.Лавренко і питання економіки України. Їх структура має в своєму підпорядкуванні 8 обленерго. Так, от за останні два роки відпуск електроенергії зменшився на 20-25%, а це – падіння економіки.  Для прикладу, на запорізькому  заводі «Дніпроспецсталь» , який забезпечує  автомобільну , атомну і авіа галузі  спеціальними сплавами сталі відбулося падіння виробництва в 2 рази! Нові підприємства сьогодні, які відповідають всім  світовим стандартам працюють на 30%. Зменшилась ціна на зерно… Ситуація надскладна. Треба зробити все, щоб не зайти в глухий кут.  

-           - Моя думка: помилки влади, що забрали владу в парламенту. Президент взяв на себе дуже велику відповідальність. Винен він чи не винен, а йому відповідати за всіх. Треба повернутися до Конституції 2004 року, сформувати коаліційний уряд, щоб всі несли однакову відповідальність. Примирення і взаєморозуміння повинно бути головним на даному етапі. Слід заспокоїти людей. Європа готова до співпраці. Росія дала нам сигнал, коли підписала угоди на фінансову допомогу. Всі чекають від нас розумних дій. Проблем дуже багато накопичилось, але їх можна поступово здолати. Всі добре розуміють, що дестабілізація економіки нікому не потрібна. Ми повинні вийти зі складної політичної кризи, щоб зупинити падіння економіки.  Дуже погано, що ми живемо весь час у революційному процесі: перебудова,  розвал  СРСР, 2004 рік...    

-          - Ви до якої  політичної партії маєте приналежність?

-          До жодної не належу і не збираюсь бути в жодній політичній партії.  У нас контрактна система співпраці. Я нікому не вірю, вірю лише собі. Нам треба рухатись у бік Європи. Не забуваючи і про Росію. Європа бачить Росію серед своїх партнерів. Гадаю, що через кілька років і Росія ввійде в ЄС. Це всі добре усвідомлюють і розуміють, що Європі без росіян буде значно важче. Подивіться на Польщу. Люди там живуть, вона інша.  Білорусь на всі її плюси топчеться на місці. Немає прогресу: росту пенсій, зарплатні, економіки. Німеччина має найдешевший газ в Європі. Чому? Тому, що вона на 50% віддала (продала) свої газові  труби росіянам. Мудрість людини в тому, щоб ні з ким не сваритися. Тому конституційні рішення сьогодні найважливіші, треба прийняти національний документ, що не буде репресій, що буде прозорий бюджет. Це повинен зробити гарант держави – заспокоїти Україну. Все буде добре в нашій країні, я впевнений.

       На репліку, що міський бюджет приймався в сліпу, без обговорення, прозвучало заперечення, а в Олександрійському районі бюджет завжди був прозороий, що він відображає реальну картину сьогодення. П`ятирічний план розвитку Олександрійщини, що є складовою частиною обласної програми "Центральний регіон - 2015. Будуймо Олександрійщину разом" на сьогодні виконано на 70%. Відносно почутого, М.М.Лавренко погодився з виказаним, відмітивши:

         - Видно, що Сергій Анатолійович більше уваги приділяє розвитку економіки в районі, а ніж політиці, тому гарні результати має район. Він сьогодні є одним із найрозвиненіших економічно і соціально районів Кіровоградщини.   

Іван Мельник                      

 

Просмотров: 660 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]