Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
28.04.2024
13:41
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Октябрь » 22 » Криваві бої, або замовчування минулого - та пам`ять вічна
16:30
Криваві бої, або замовчування минулого - та пам`ять вічна

 Історія Великої Вітчизняної війни  вивчена, описана і відтворена в документах,  у романах і повістях, у спогадах ветеранів війни поверхово - в силу  різних політичних обставин.

Наприклад, визволення  Кіровоградщини – її східних районів (Петрівський, Олександрійський, Новгородківський  райони) восени 1943 року.

 Уже сьогодні достеменно відомо, що гітлерівці будь-що бажали утримати Криворіжжя –  руда, сталь, метал, ремонтна база важкої техніки (танки, гармати, автомобілі…). Тому жорстокі бої точилися у Петрівському районі. 5  місяців діяла передова – фронтова лінія. Села, що  були в зоні передової при визволенні  по кілька разів  переходили з рук в руки: Луганка, Мишоловки, Маріамполь, Терноватка.     

Коли вже почали гнати фашистів, ті вперлися по лінії с.Новий Стародуб, Варварівка, Верблюжки-  Новгородківський район, та Олександрійський -Шарівка,Нова Прага, Світлопілля. Саме в цих жорстоких боях, при грубій помилці керівництва 5-го механізованого корпусу, які бажали якнайшвидше дійти до Кіровограда, фашисти майже вщент розгромили радянські війська.  Це була відповідь фашистів за поразку під Кривим Рогом -  у  танковому боювосени 1943 року під Мишоловками (Петрівський район, коли  танки дивізії  «Мертвої голови»  йшли лоб-в-лоб з нашими «Т-34» .  У цьому бою схрестилися понад  70 танків.  На полі бою залишились  догорати понад 40 танків. Три дні над селом  стояла заграва, гул, скрежит металу був такий  неначе земля розверзлася.  Ще в 50- х роках минулого століття останки танків «різали» криворізькі бригади, і кусками відвозили на заводи для переплавки (зі спогадів моєї покійної мами Надії Дмитрівни, 1924 року народження, яка  в 1944-1945 роках була головним зоотехніком Криворізького району, сусідній район – Петрівський, - авт.).  Визволення Олександрії  відбулося  6- го грудня, а Новгородківку  визволили 19 грудня, але фашисти контратакували  і через 2 дні відвоювали селище. І тільки  10 березня 1944 року Новгородківка була звільнена, що говорить про  жорстокі бої  в цьому районі (зокрема, танковий бій під Шарівкою, в якому було знищено понад 70 танків Червоної Армії, не рахуючи солдатів). Нова Прага визволена 7 грудня, і до 8- го січня тут перебував штаб 2- го Українського фронту під командуванням Конєва.  Весь це час точилися жорстокі бої.  А ще раніше восени, в кінці жовтня, на підступах до села було проведено спецоперацію, непродуману, в якій загинули понад 1600 воїнів Радянської Армії. Тому довгі роки ніхто не знав, де точно загинули ці воїни...   

…Пройшло 70 років. Відкрилися деякі архіви, знято «грифи секретності», просочилася правда про горе-командирів, що за ордени готові були  покласти голови тисяч своїх підлеглих  рядових солдат. Свідки тих подій – поодинокі, але засвідчили про ті бої. Благо, що російські військові архіви стали доступними – відкритими…    

- Сьогодні відкриваючи меморіал світлій пам`яті на автошляху Кіровоград – Олександрія (через Аджамку) на  повороті  на Світлопілля, встановлено імена 639 загиблих солдатів, яким у роки війни було не більше 18 років, - відмітив ініціатор пошуків і пам`ятного меморіалу О.Голуб.

Кандидат у народні депутати Анатолій Кузьменко висловив свої думки з приводу визначної для історії події в районі:

- Наші діди-прадіди воювали, захищаючи  країну від ворога, а сьогодні, якби хтось раніше сказав, що  слов`яни будуть воювати  один проти одного, його б назвали божевільним, і не інакше, але, на превеликий жаль, це відбувається сьогодні. Та пам'ять вічна, вона повертається з небуття, вона справедлива, за війною буде мир.   

І.Мельник             

Просмотров: 458 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]