Поздравляем Вас Гость
Четверг
02.05.2024
12:11
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2015 » Октябрь » 26 » Хто першим фінішував у виборчому процесі?
16:04
Хто першим фінішував у виборчому процесі?

Цього разу  в короткому  марафоні, гонці за кріслами міських, селищних та  сільських голів, обласних, міських, селищних та сільських депутатів вперше за списками політичних партій з відкритими списками змагалися представники 12 політичних партій обласного рівня,  10 – міського та 4 кандидати на посаду міського голови м. Олександрія. Кожна з політичних партій(за виключенням кількох) виставили по всіх  41-й  виборчій дільниці своїх кандидатів, а це понад 320 чоловік по 36-ти виборчих округах.

25 жовтня  став для України  черговим випробуванням  уподобань виборців стосовно їх подальшої долі на наступні 2 роки перехідного періоду децентралізації країни.  У  передвиборній гонці сперечалися  олександрійські політичні сили , хто мав увійти в міську раду і сформувати більшість, котра і поведе  місто до кращого завтра.

Як все починалося? 

 Перша новина, виборці на годину пізніше пішли голосувати на виборчі дільниці через перехід країни на зимовий час.  Здавалось, що це підвищить активність виборців щодо голосування. А ні! Вмішався дощ, який майже годину полоскав  спини тих виборців, котрі не взяли з собою парасольки… Виборчі дільниці відкрилися вчасно  о 8.00. на момент відкриття я був присутнім на виборчій дільниці №51 ( училище культури). Рівно о 8.00 дільниця відкрила свої двері і перші виборці, їх було всього кілька, зайшли в приміщення голосувати.

Складені  акти порушень виборчого процесу

На  8.15 на дільниці №52 ( ЗНЗ I-III  ступенів №19). Тут і було виявлено перше порушення виборчого процесу, коли за 60 метрів від входу до  виборчої дільниці на  другому поверсі житлового будинку по вул. Діброви, 95  «майорів»  біло-червоний прапор Радикальної партії.  Представниками  штабу «Солідарності» було складено відповідний акт  щодо проведення агітації в день голосування, що заборонено ЗУ «Про місцеві вибори»  ст.54, п2 (строки закінчення агітації).  Викликаний наряд міліції протягом 30 хв. вирішив проблему – прапор було знято. Акт не складався так, як в квартирі проживає душевно хвора  людина.  В іншому місці (район басейну) також залишилася агітація у вигляді плакатів на одного зі кандидата від Ляшка.

А ще з поінформованих джерел стало відомо, що комунальники з 5.00 до 7. 00 вигрібали  агітаційний матеріал вище названої партії, що був розкиданий центральними вулицями міста.  

На дільниці №50 (музична школа), що була третьою на шляху, як не дивно була достатня кількість виборців з чергою. На 9.45 год. ранку тут вже проголосували  138 виборців з  1983 голосуючих ( на цій же дільниці  під кінець виборів «Солідарністю» було складено акт щодо неправомірних дій членів ДВК від «Опозиційного блоку», які вмішувалися в виборчий процес (перебували в кабінці  під час голосування особою з фізичними вадами, яку  супроводжували рідні). На дільниці №53 (ЗНЗ школа №9) на 10. 00 проголосували  175 олександрійців з 1973 по списку. На дільниці №60 (державний колегіум) з 2431 виборця проголосувало 177 чоловік, на дільниці №59) ЗНЗ № 17) з 2440 чоловік на 11. 00 проголосувало  244 виборця, на дільниці № 54 – відповідно  277, на дільниці № 57- 300, на № 58 (обидві знаходились у «світлопольці» - 340 чоловік. Така оптимістична статистика давала надію, що активність не зменшиться. Після 12. год. активність виборців почала згасати на очах.  На 16. 00 лише  22% олександрійців  проголосували. А на кінець голосування цифра зупинилася на відмітці 37, 4% ( за словами голови ТВК О.Іваня).  А так більше грубих порушень не було зафіксовано, що могли вплинути на хід голосування.

Чому низька явка виборців?

    Не пішли голосувати наша «свідома революційна» молодь, яку ми знаємо по інших  «героїчних вчинках» ,  не пішли підприємці з ринку після робочого дня. Не пішла частина пенсіонерів через дощ. Не пішли ті хто прописаний , але знаходиться на заробітках за кордоном, або в інших містах країни.  А головне на думку  вже опитаних після голосувань людей – вони дещо зневірились у ефективності  голосувань, коли  перманентно, майже щорічно відбуваються вибори. Люди в новому політичному житті ще не повністю  усвідомили за ким іти по життю.  Для виховання стійкого національного патріотизму потрібні десятиліття, бо молоде покоління незалежної України втрачене, на превеликий жаль.  І на думку багатьох  виборців, які вперше побачили  на власні очі і мали змогу ознайомитись з кожним кандидатом через агітаційні матеріали, більшість  кандидатів  від усіх партій не заслуговувала  повної довіри голосуючих. «Одні  і ті ж обличчя, більшість прізвищ, вже стала оскоминою, інші – багато чужих, незнайомих » - такі слова нерідко можна було почути на тих дільницях, де  перебував протягом  недільного виборчого процесу (10 дільниць).  Найстаршим  виборцем, яка взяла участь  у голосуванні  на дільниці  № 46 ( гімназія ім. Т.Г.Шевченка), була жінка  1919 року народження.    

Бляклі кольори бюлетенів «різали» око

 Усі три бюлетеня за кольором, його насиченістю і чіткістю вписаного не  витримували жодної критики. Якщо в бюлетені з вписаними  прізвищами кандидатів на посаду міського голови (на жовтому тлі) ще якось читалися прізвища, то на блякло рожевому тлі (кандидати до ради), а на синьому, взагалі не можна було прочитати прізвища кандидатів у гонці за кріслом обласного депутата без допомоги окулярів  Тому і тут зіграв принцип: кого першого в списку побачив проти того і поставив галочку. Багато людей забули вдома окуляри, в кабінках не було достатньо світла.

Хто за кого?

 На виборчі дільниці прийшли 26 263 виборця з 70851 голосуючих,  які були занесені до реєстру списків виборців. Голоси за кандидата на посаду міського голови розділились так(згідно алфавітного списку):

«За»  В.В.Дожджаника  проголосували 2847 виборців (11, 19%);

«За» А.О.Коломойцева проголосували  8483 виборців (33, 36%);

«За» Л.П. Лисюк проголосували 2422 виборці (9, 52%);

«За» С.К.Цапюка проголосували 11679 виборців (45, 92%).  

Таким чином,попередньо до оголошення офіційної постанови  ТВК, згідно чинного законодавства про місцеві вибори більшістю голосів  міським головою можна вважати  нині діючого мера м. Олександрії С.К.Цапюка.  

За 10 партій, представники  яких прийняли участь  у боротьбі за крісло депутата міської ради м. Олександрія , до міської ради потрапляють 6 учасників виборчого процесу(за алфавітом):

«За» «Самопоміч» проголосували  3224 ( 13, 22%);

«За»  партію «Сила людей» віддали голоси  2138 виборців (8, 77%);

«За» БПП «Солідарність» проголосували 4899 виборців (20, 09%);

«За» «Радикальну партію»  віддали свої голоси 2844 виборця ( 11, 66%);

«За» «Опозиційний блок»  проголосували 4745 виборців( 19, 45%);

«За» «Батьківщину»  віддали голоси  2875 виборців (11, 83%);

«За» «Укроп» проголосували  1676 виборців (6, 85%).

 Серед  12 політичних партій,  кандидати від яких змагалися за крісло депутата обласної ради, маємо наступні попередні дані:

«За» «Опозиційний блок» вирішили віддати  голоси  6115 виборців ( 25, 33%), що є попереднім лідером;

«За» БПП «Солідарність»  проголосували 4233 (17, 54%), що є другим показником;

«За» «Батьківщину»  віддали свої голоси 3336 (13, 82%);

«За» «Самопоміч» проголосували 3100 виборців ( 12, 84%);

«За» «Радикальну партію»  віддали голоси  2866 (11, 87%);

«За»  «Укроп»  проголосували  1624 виборці (6, 73%).     

 З загального огляду  на три показники  по яких обиралися  кандидати на посаду міського голови та в депутати міської та обласної ради, дуже чітко відслідковується  тенденція «двовлади». Переможцями перегонів в Олександрії стали:  від «старої»  влади - «Опозиційний блок» , і від  нової - БПП  «Солідарність». Несподіваною  новиною виборчого процесу став прохід «Укропу», як до міської так і до облради,  а також прихильність олександрійців  до «Сили людей»,  до «Самопомочі»,  та до «Радикальної партії».  Звісно, що такий різношерстий склад депутатів, жодна з партій не в змозі очолити більшість в міській раді. Ймовірно, що ближчими до створення більшості будуть представники нової влади ( «Солідарність», «Самопоміч», «Укроп», «Батьківщина»), які зможуть тримати контрольний пакет акцій при голосуванні в своїх руках майже 51, 99%. Що буде далі побачимо.

Уточнені показники явно не будуть відрізнятися від вище поданих попередніх.

І.Надїін

Просмотров: 3881 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]