Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
01:29
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Июнь » 16 » Ініціатива народних обранців
22:58
Ініціатива народних обранців

Втретє цього року відбувається засідання прес-клубу територіальної національної спілки журналістів Олександрійщини, щоб дати оцінку головним суспільно-політичним подіям в країні та спільно з громадськими діячами  віднайти шляхи виходу з критичних ситуацій.

Цього разу темою розмови було розгляд питань, що стосуються підвищення вартості енергоносіїв.  Газ, електроенергія, проїзд  у транспорті, а сьогодні вже  задекларовано різке підвищення плати  за водопостачання та водовідведення для мешканців Кіровоградщини. Монополіст підприємство  «Дніпро-Кіровоград» вже з 1-го липня буде брати за свої послуги з населення майже 12 грн за 1м3 води.  Вартість послуги зростає на 62%! Відразу! Без всяких обговорень, громадських слухань, людей ставлять перед фактом.  Народ не вірить, що така вартість є реальна і обгрунтована.

 У засіданні прийняли участь народний депутат від КПУ Володимир Кудря, депутати обласної ради – Станіслав Гришко та Валентина Гарагуля, головлікар ЦРЛ. Міський голова С.Цапюк прислав свого представника з відділу інформаційної політики.

В.Кудря, відповідаючи  на запитання членів прес-клубу, стосовно бачення різкого зростання вартості на енергоносії та який вихід з цього становища, наголосив:

- Я і партія комуністів вважає, що підвищення тарифів на енергоносії – це геноцид проти українського народу. На жаль, не депутати парламенту приймають такі рішення. Це приймає НКРЕ з подачі Уряду . З іншого боку підписання  асоціації  про членство в європейському  союзі, щоб Україна  отримала  фінансові транші, але вони не врятують країну, якщо не буде працювати економіка. Для нинішньої  влади важливіше перейменування с.Осиково в Осикове, а ніж розгляд  соціальних законів, які направлені на захист людей. Олігархи відстоюють-лобіюють власні інтереси.  І вони коштують країні мільярди. Так, довго точилася дискусія в парламенті кому відшкодувати ПДВ:  зернотрейдерам чи  сільгоспвиробникам. І що, в результаті  6 млрд грн було  внесено 2-ма крупними зернотрейдерами, і вони отримали право  на повернення  20% ПДВ з експорту зерна.  Ось так і виходить, що С.Кузьменко виростив урожай, продав його зернотрейдеру, той  взяв свою ціну, ще й отримав 20% повернення  ПДВ. Наживається не той, хто трудився, а й той, хто є перекупником.

Вихід: 20 млрд м3 добуваємо свого газу – віддати його населенню і на опалення житла. Націоналізувати - викупити у власників  спиртові  заводи та табачні  фабрики, що завтра зможуть наповнювати бюджет країни на третину. Моя думка, що обленерго і облгази, електростанції  повинні належати державі.  І тоді не буде так гостро стояти питання енергоносіїв.  Це страшно, коли військова частина під час роботи радарів відключається господарем обленерго за борги. Це нонсенс. В жодній країні  світу такого не зустрінеш.  Все, що знаходиться в надрах землі – повинно належати народній власності.   

Говорити про ефективність Ради  В.І.Кудря не наважується, бо останні 2 закони, що стосуються соціального захисту населення: відміна пенсійної реформи та введення мораторію на підвищення вартості енергоносіїв – не реєструються. Владі сьогодні це не вигідно.

 Свою точку зору  висловив і депутат облради С.Гришко:

Нам треба реально дивитися  на проблеми  нашого сьогодення, щоб віднайти шляхи їх  вирішення. Перше – економічна, народ буде більше витрачати коштів, збіднюючись. І друге – люди жаліються, що  відсутня інформація по ціноутворенню і прийманню відповідними органами підвищення тарифів. Де офіційно про це говориться, що МВФ поставив конкретну вимогу підвищити плату за воду для олександрійців. Я такого не читав   

Подивіться електроенергія тихенько зросла – мовчимо. Обленерго її купує по 15- 20   коп. за Кват,а продає від 30 до 1, 20 грн… і страуси розводять…

Вода – найболючіше питання сьогодні. Два роки нас умовляли, що об`єднання з «Дніпро-Кіровоград» буде панацеєю для олександрійців. Погодились, а сьогодні  нам кажуть, що підприємство збиткове, йому треба кредит брати – 250 млн грн. Навіщо? Щоб завести інвестора, який  викупить водоканал.

У нас є 2 народних депутати С.Кузьменко і В.Кудря, 5 – обласних депутатів, 50 – у міській раді, які  стоять на позиціях захисту своїх виборців. Треба писати звернення до голови облради О.Чорноіваненка. Почують і в Києві. Це стосується  і автоперевезень, і відновлення руху електрички. Треба писати, щоб мати шляхи подальшого руху в напрямку захисту своїх соціальних гарантій. А можливо неправильний менеджмент на водоканалі. Замінити персонал -  і вирішиться проблема. У цьому напрямку треба працювати, бо це не останнє здорожчання вартості  води.

В.Гарагуля висловила свої думки з приводу нових тарифів:

-  Соціального  захисту сьогодні потребують більша половина медпрацівників району. Добре, що країна  в цьому напрямку допомагає сільським медикам ( забезпечення вугіллям, дровами,  пільгами на компослуги). Лікарі доведені до того, щоб жити - працюють на 1, 5 – 2 ставки і т.д.

Стосовно пільгових перевезень, то слід зробити адресну допомогу. І тоді, наприклад, колясочник І.І. Іванов  зможе кілька разів на рік найняти таксі, щоб відвідати місто, бо в нього є кошти. А так у Новій Празі є пенсіонери, які проживають у квартирах. Городів не тримають. Щодня відвідують місто, а ввечері повертаються додому. Чому для одних все, а для інших – нічого? Адресна допомога – це шлях до соціальної справедливості.  Далі доповідач наголосила про вкрай складне становище з колектором, що проходить через територію райлікарні. Він забитий. Влада міста обіцяла, що з приходом весни відремонтує. Вже червень, а роботи не ведуться. А це крок до техногенної аварії.

Наприкінці засідання В.Кудря висловив сповідання, що депутатська група «Моя Кіровоградщина», до якої входить 10 нардепів, у вівторок буде проінформована стосовно підвищення вартості водопостачання та відновлення руху електрички в напрямку Олександрії.

- Якщо влада не буде реагувати на запити  людей, то нас чекає в недалекому майбутньому голодні бунти, коли на тлі зубожіння невпинно зростають  ціни на енергоносії, що спричиняють здорожчання  продуктів харчування, - відмітив нардеп.                                                  

 Відповідний лист-звернення  спільно з журналістами готується. Коли він буде узгоджений  і відправлений до облради, ми повідомимо про його зміст. Треба вірити, що нова влада  в особі Президента України зважить на економічну бідність області.     

І.Мельник   

Просмотров: 483 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]