Поздравляем Вас Гость
Вторник
30.04.2024
06:41
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Декабрь » 15 » Держава знищила буровугільну галузь, або нові гравці
20:53
Держава знищила буровугільну галузь, або нові гравці

Роками йшло повільне знищення буровугільної галузі  в Україні, зокрема, Олександрійського буровугільного басейну.  Різні уряди в різні роки, його міністри від Мінпаливенерго, жодному з 4- х Президентів України так і не спромоглися показати місце бурого вугілля в економіці держави. Всі були орієнтовані на дешевий російський газ та газ власного видобутку, який щорічно нарощував свої потужності – пішли розробки в Чорному морі, що обіцяли додатково біля 2-3 млрд. м3 газу щорічно видобувати.  Ніхто й гадки не мав  і не думав про можливі ризики з газом, кам`яним вугіллям… Все змінилося дуже швидко.  З 2009 року Росія підняли ціну на газ. Вже тоді слід було задуматися Кабміну про альтернативні джерела енергопостачання. Ні, ніхто не взяв в розробку запасні шляхи. Крим втрачено, «всесоюзна кочегарка – Донбас» - війна зруйнувала шахти.  Ми знаходимось біля розбитого корита, як у відомій казці. Здавалась, що треба сьогодні енергійно діяти, щоб якісь напрацювання колишніх інвесторів  в особі того ж К..Жеваго  змогли зрушити з мертвої точки видобуток бурого вугілля  на «Костянтинівському розрізі»,  але тут включено  механізм непорозуміння, а  може й прямого  саботажу. Бо комусь сьогодні вигідно, щоб  ліквідаційне підприємство «Трест Олександріярозрізобуд»  дознищив залишки якихось механізмів – здав все в брухт, і на виручені 3, 6 млн грн розрахувався з колишніми вугільниками Олександрії.

 М.Орел, голова Кіровоградського  теркому профспілки вугільників, на сьогоднішній черговій (другій по рахунку нараді по відродженню буровугільної галузі, - авт.) сказав:

- Шановні потенційні інвестори ми вже сьогодні повинні  виробити чіткий алгоритм дій по відновленню видобутку вугілля, бо через 6 місяців на «Костянтинівському розрізі» нічого буде вже робити: він повністю  затопиться водою, обрушаться  стіна, - і все.  Та бачу, що сьогодні це вигідно - ліквідаційному підприємству: воно  звільнило олександрійців – залишивши там одиниці, а набрало чужих. Все було б нічого, якби не було такого, що до цього фонд зарплати був 100 тис. грн на місяць, а сьогодні – вже 300 тис. Встановили  собі зарплати по 3- 4 тис. грн, нашим людям такі зарплати і не снилися.   З таким підходом нічого буде сплачувати борги працівникам, - все заберуть чужаки. Необхідно терміново  конкретизувати пропозиції та  виписати їх в інвестиційний проект і передати губернатору С.Кузьменку, щоб він вже  виходив на Президента, Кабмін – мінпаливенерго. Не буде бурого вугілля до тих пір – поки не буде прийнята цільова державна  програма по розвитку буровугільної галузі, а вже під неї повинні прийти інвестори.  Ми повинні все це зробити до 24 грудня.

На думку М.Орла, найбільш привабливим і перспективним завтра - є проект «Інвертексу» ( група  «Фінанси і кредит», К.Жеваго,  «Енерговугілля», В.Малоок ) та китайців –«Інтехпроект» ( О.Бєлов), які готові вкладати кошти. Перші - розпочати з видобутку вугілля,  другі – його покупці (спалювання  через ТЕЦ ( електроенергія, тепло та гаряче  водопостачання міста).

- Нам вже завтра треба заробляти кошти, а не чекати, що хтось нам щось почне будувати. Піде вугілля – буде зацікавленість і інших, - підкреслив М.Орел.

В.Малоок вкотре нагадав  присутнім, що буде сировина – вугілля – буде попит – буде і збут.                            

Директор ліквідаційного підприємства В.Черній парирував:

- Інвестори із Голландії та Китаю вивчали можливість інвестування в видобуток та переробку нашого вугілля, але прийшли до висновку, що  наші запаси мізерні – більше годяться для побудови дослідницької станції.

  Ю.Дзбановський, колишній заступник головного механіка ДХК «Олександріявугілля» (енергетик) відмітив, наступне:

- Запаси в Придніпровському буровугільному басейні складають 4, 5 млрд. тонн, а  на Олександрійщині – 140 млн. Реально ж можна видобувати 102 млн. тонн. Треба шукати інвесторів – пропонувати наші проекти. Програма цільового  розвитку буровугільного басейну існує не один рік. Вона десь «під сукном» у Кабміні.  Її остання редакція була  запрограмована  на 2015-й рік. У нас є шанс, що новий Президент України, Кабмін,  непроста ситуація в країні, примусять владу розпочати відроджувати енергетичну незалежність держави. Для початку – це треба почати з Олександрії.       

Були закидання у бік В.Малоока, що К.Жеваго ( його «Енерговугілля») винен десятки мільйонів гривень на виплату заборгованостей по зарплатні. На  що  В.Малоок, може й не хотів говорити, все ж сказав:

- Держава  винна в тому, що  сьогодні існують борги. Як тільки ми почали орендувати «Костянтинівський розріз» в його виробництво щомісячно вкладалось 3 млн грн.  Відновили  виробництво, налагодили  випуск брикетів, виробляли електроенергію… І що – «Кіровоградоблпаливо» та ТЕЦи відмовились від нашого вугілля. (Для довідки: Ладиженська ТЕЦ щомісячно закупляла до 60 тис. тонн вугілля, - авт.). Закінчилась оренда – чекали продовження 4 роки… Не давали працювати. Ми передали державі справне  обладнання, а  що сьогодні маємо:  розріз затоплено, електрообладнання  вирізано, затоплені екскаватори,  відвальний розкрадено –  впала стріла, деформувалася…  Скільки ще чекати від держави рішень?  Ми будемо чекати. Треба працювати. Всім вистачить роботи.

 Які ж висновки з другого робочого засідання було прийнято? Міська влада  чекає остаточних пропозицій від оголошених потенційних інвесторів – швейцарці лише завтра  присилають свої пропозиції (воднева енергетика, представник В.Тригуб), щоб потім все опрацювати, узагальнити і передати на розгляд міському голові, який повертається з відпустки 24-го грудня.  А далі – на стіл губернатора, Президента та КМУ.   

Наступне, можливо, останнє і вирішальне засідання  відбудеться наступного понеділка – 22- го грудня о 14. 00,. 

- А може й раніше, - наголосив Я.Черевашко, начальник упраління економіки Олександрії.

І.Мельник                

Просмотров: 689 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]