Поздравляем Вас Гость
Воскресенье
05.05.2024
16:19
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2016 » Май » 22 » Децентралізація: за і проти
12:07
Децентралізація: за і проти

 Сьогодні одним із найголовніших суспільно-політичних питань  України постало  питання децентралізації країни, що слід  розглядати як реформу місцевого самоврядування, оскільки без зростання громадської участі в управлінні регіоном не відбудеться головного − розвитку цього регіону. Для цього вироблено механізм за яким повноваження, які отримають спроможні громади, можна сприймати по-різному: і як нові обов’язки, покладені на плечі тих, хто не має хисту та можливостей їх виконувати, і як нові можливості, які відкриють дорогу до реальної роботи. Можливість щось змінити − ось те головне, чого так часто не вистачає ініціативним громадянам.

Зрозуміло, що наявність на Кіровоградщині  415 рад ( 12- міських, 17- селищних та 376 – сільських рад), коли населення багатьох рад  замале, де  не в повній мірі розвинена інфраструктура (відсутні амбулаторії, повноцінні школи, дороги… ), де  велика відстань до райцентру ( понад 25 км) - доцільно об`єднати  кілька таких рад в одну більшу потужну.  Влада області визначила 51 спроможну громаду ( сільська - 8, 5 тис. населення (15 сіл),  селищна – 15, 6 тис.( 22 села) , міська -33, 7 тис. чол.( 26 пунктів) на базі яких будуть утворені виконавчі комітети нової  влади.  Зараз така можливість з’явиться. Принцип нероздільності децентралізації та розвитку самоврядування озвучив Президент України П.Порошенко на першому засіданні Конституційної комісії.

- Базовий рівень децентралізації буде не область, а місто, село, селище, територіальна громада, і саме там нам треба сконцентрувати левову частину прав для того, щоб скоротити відстань між громадянином і владою. Левову частину своїх проблем український громадянин має право, а ми зобов’язані забезпечити йому цю децентралізацію, - відзначив Президент України.

Обласна державна адміністрація зберігає нейтралітет щодо подібних об'єднань, єдина вимога - надати паспорт з підписами усіх сільських, селищних голів, членів місцевих районних робочих груп, які мають засвідчити підтримку об'єднання за принципом "один район - одна громада". А от таких паспортів, належним чином оформлених із усіма підписами управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА отримало небагато.  Зрозуміло, що є й певна  кількість голів сільських  рад, котрі після реформування втратять  своє «князівство», яким не дуже хочеться втратити свою владу на місці. Інші – бідні  сільради  згодні об`єднатися, надіючись на зміни.

Перший заступник губернатора  С.Коваленко з цього приводу відзначив :

- Облдержадміністрація розрахувала максимальну кількість самодостатніх, самоврядних і самостійних громад. Сьогодні ми почули більшість думок щодо зменшення кількості громад і бажання не ділити райони на 2-3 частини. У випадку, коли є згода усіх місцевих рад району щодо зміни запропонованої моделі з трьох чи двох на одну, робоча група готова зафіксувати таке бачення. А коли загальної домовленості усіх суб’єктів самоврядування на конкретній території немає, ми діємо виключно в рамках закону і відповідно до Методики.

Олександрійці проти  приєднання до свої громади  певної частини сільських рад Олександрійського району. Про це вони сказали на громадських слуханнях, що відбулися нещодавно.

Нагадаємо, що на сьогодні Новоукраїнська, Бобринецька і Новимиргородська громади вже об`єдналися. 

І.Мельник

Просмотров: 1861 | Добавил: wernega | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]